Mam kilka zadań z wyznaczania granicy ciągów :
1 ) \(\displaystyle{ \frac{4 ^{n} -2 ^{n+1} }{3 ^{n} +5} \Rightarrow \frac{3 ^{n} }{3 ^{n}} \cdot \frac{ \frac{4}{3} ^{n} - \frac{2}{3} ^{n} \cdot 2 }{1+ \frac{5}{3 ^{n} } } \Rightarrow 0}\) ?
2) \(\displaystyle{ \left( \frac{n-3}{n+4} \right) ^{3n}}\) Czy mogę nawiasy podnieść do 3 potęgi a stępnie spierwiastkować przez \(\displaystyle{ \sqrt[n]{}}\) a później już normalnie wyciągać \(\displaystyle{ n}\) przed nawias ?
3) Tego nie wiem jak ruszyć za bardzo nawet.
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ \frac{n ^{2} +1 }{n-2} }}\)
Jakaś podpowiedź ?
Granice ciągów
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Granice ciągów
- Granica jest wyznaczona źle. a być \(\displaystyle{ +\infty}\).
- Możesz licznik i mianownik podnieść do 3-ciej potęgi, ale tego następnego pierwiastkowania to już nie rozumiem.
- Trzeba wykorzystać znajomość granicy \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt[n]{n}}\).
-
adinho58
- Użytkownik

- Podziękował: 104 razy
Granice ciągów
3) \(\displaystyle{ \sqrt[n]{ \frac{n+ \frac{1}{n} }{1- \frac{2}{n} } }}\) i wtedy mam \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\) ?
Co do drugiego ktoś mi pomoże ?
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
adinho58
- Użytkownik

- Podziękował: 104 razy
Granice ciągów
Już sobie 'chyba poradziłem'
Tylko ostatnia rzecz o jaką chciałęm zapytać
\(\displaystyle{ \frac{4 ^{n} -2 ^{n+1} }{3 ^{n} +5} \Rightarrow \frac{3 ^{n} }{3 ^{n}} \cdot \frac{ \frac{4}{3} ^{n} - \frac{2}{3} ^{n} \cdot 2 }{1+ \frac{5}{3 ^{n} } } \Rightarrow \frac{ +\infty -0}{1 -0} \Rightarrow + \infty}\) ? Dobrze to rozumiem ?
Tylko ostatnia rzecz o jaką chciałęm zapytać
\(\displaystyle{ \frac{4 ^{n} -2 ^{n+1} }{3 ^{n} +5} \Rightarrow \frac{3 ^{n} }{3 ^{n}} \cdot \frac{ \frac{4}{3} ^{n} - \frac{2}{3} ^{n} \cdot 2 }{1+ \frac{5}{3 ^{n} } } \Rightarrow \frac{ +\infty -0}{1 -0} \Rightarrow + \infty}\) ? Dobrze to rozumiem ?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, o 16:10 przez adinho58, łącznie zmieniany 1 raz.
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Granice ciągów
A czy tu została podana jakaś wartość granicy, żeby było co oceniać ?adinho58 pisze:To jest źle ?adinho58 pisze:3) \(\displaystyle{ \sqrt[n]{ \frac{n+ \frac{1}{n} }{1- \frac{2}{n} } }}\) i wtedy mam \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n}}\) ?
Tak à propos. Masz trzy ciągi i masz obliczyć ich granice. Czy chociaż raz użyłeś oznaczenia \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}}\) ?