1.Czy istnieje jakieś dobre, tzn żyjące polskie forum inżynierów mechaników.
2.Nie wiem jak działają normy, tzn, gdzie je znaleźć? Kto to ustala, Chciałbym poznać trochę ogólników na temat norm, chodzi mi o normy dotyczące części mechanicznych śrub itd. Wszyscy o tym mówią a ja nie wiem o co konkretnie chodzi.
Forum mechaników
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Forum mechaników
Proszę wpisać w wyszukiwarkę hasło: Normalizacja, Polska Norma a będzie miał Kolega do czytania tyle na interesujący go temat, że dni kilka to zajmie.
W.Kr.
W.Kr.
-
rymek94
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Forum mechaników
Panie Kruszewski, ja wiem że jak wpisze to wyleci mi 5000 stron nawet już sprawdziłem ale mało z nich będzie pożytku jeżeli nie będę znał podstaw, zazwyczaj strony te już dotyczą określonych norm w których wyskakują mi numery norm o których mam blade pojęcie to jak tłumaczyć komuś na jakiej zasadzie działa MES, a nie powiedzieć mu jak policzyć naprężenie w jednoosiowym rozciąganiu pręta.kruszewski pisze:Proszę wpisać w wyszukiwarkę hasło: Normalizacja, Polska Norma a będzie miał Kolega do czytania tyle na interesujący go temat, że dni kilka to zajmie.
W.Kr.
Hmm jak ktoś pracuje w rzeźni to będzie w swoim otoczeniu mówił o tematach z tym związanych, jak ktoś pracuje na budowie, to będzie w swoim najbliższym otoczeniu nawiązywał do tematów związanych z budownictwem, mimowolnie, Jak ktoś studiuje pewne rzeczy i chciałby się dowiedzieć podstaw żeby móc dalej pytać, i wiedzieć o co pytać to fajnie jakby ktoś w 2 zdaniach mu na nie odpowiedział. Nie wiem czy to był żart, może nie zrozumiałem.siwymech pisze:Wszyscy o tym mówią...
Ciekawe Polaków rozmowy. Myślałem, że wszyscy rozprawiają o PKW i Malcie.
Wystarczyło kilka zdań ogólnikowych.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Forum mechaników
Pan rymek94 pisze:
"Panie Kruszewski, ja wiem że jak wpisze to wyleci mi 5000 stron nawet już sprawdziłem ale mało z nich będzie pożytku jeżeli nie będę znał podstaw, zazwyczaj strony te już dotyczą określonych norm w których wyskakują mi numery norm o których mam blade pojęcie to jak tłumaczyć komuś na jakiej zasadzie działa MES, a nie powiedzieć mu jak policzyć naprężenie w jednoosiowym rozciąganiu pręta."
proszę Pana, norma jest przepisem. Metoda elementów skończonych MES jest metodą matematycznego rozwiązywania problemu, taką samą metodą jak metoda obliczania miejsc zerowych w równaniu trzeciego stopnia. Stopień złożoności problemu jest tu różny, zatem i złożoność procedury różna.
tego żadne normy nie nauczą. Norma może określić ekstremalne parametry czego tam, np, ugięcia belki, naprężeń, itp dla zapewnienia bezpiecznego użytkowania urządzenia najczęściej na podstawie wieloletnich doświadczeń czy wielokrotnych prób, zalecić procedurę obliczeniową wg zweryfikowanych hipotez ale nie zastąpi nauki o jego działaniu, siłach go obciążających, chęciach do skrzywienia itd, itp.
Stąd moje nierozumienie Pana kłopotów w tej materii.
W.Kr.
"Panie Kruszewski, ja wiem że jak wpisze to wyleci mi 5000 stron nawet już sprawdziłem ale mało z nich będzie pożytku jeżeli nie będę znał podstaw, zazwyczaj strony te już dotyczą określonych norm w których wyskakują mi numery norm o których mam blade pojęcie to jak tłumaczyć komuś na jakiej zasadzie działa MES, a nie powiedzieć mu jak policzyć naprężenie w jednoosiowym rozciąganiu pręta."
proszę Pana, norma jest przepisem. Metoda elementów skończonych MES jest metodą matematycznego rozwiązywania problemu, taką samą metodą jak metoda obliczania miejsc zerowych w równaniu trzeciego stopnia. Stopień złożoności problemu jest tu różny, zatem i złożoność procedury różna.
tego żadne normy nie nauczą. Norma może określić ekstremalne parametry czego tam, np, ugięcia belki, naprężeń, itp dla zapewnienia bezpiecznego użytkowania urządzenia najczęściej na podstawie wieloletnich doświadczeń czy wielokrotnych prób, zalecić procedurę obliczeniową wg zweryfikowanych hipotez ale nie zastąpi nauki o jego działaniu, siłach go obciążających, chęciach do skrzywienia itd, itp.
Stąd moje nierozumienie Pana kłopotów w tej materii.
W.Kr.
-
rymek94
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Forum mechaników
Czy stare normy, nie będące już w użyciu są dostępne gdzieś? Przeszukałem internet nie bardzo mogłem znaleźć, Czy np udostępnianie norm nie będących aktualnymi jest przestępstwem?