czy to możliwe to zrobienia ?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
lukasz10238
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lukasz10238 »

Jestem obecnie w 2 klasie liceum na profilu mat-fiz.Co prawda do matury jeszcze długi czas ale myśląc o solidnym przygotowaniu to już nie tak dużo w moim przypadku
Jeśli chodzi o matematykę jestem raczej przeciętny uczę sie na oceny 3 czasem 4 wpadnie- także rewelacji nie ma (szczególna trudność sprawiają mi zadania z treścią
Jeśli jednak chodzi o fizykę to szczerze mówiąc jest kiepsko. W gimnazjum przedmiot taki u mnie jedynie teoretycznie, przyszedłem do liceum jako totalny laik z tej dziedziny
do czego dążę ?
Otóż uświadomiłem sobie , że tak naprawdę lubię tę dziedzinę nauki tylko tak jakby bardziej w wydaniu teoretycznym. Nie potrafię robić zadań, po prostu nie nadążam za szybko lecącymi zagadnieniami tym bardziej że nauczyciel też nie jest jakiś ekstra
I teraz pytanie do was czy możliwe jest nadrobienie praktycznie całego materiału od gimnazjum i w jaki sposób to uczynić w sensie od czego zacząć ?
Wiem że zawsze można można nadrobić maturą z matematyki i napisać na wysokie % w celu dostania się w praktycznie w dowolne miejsce ,jednak jak już powiedziałem z matmy tez nie ma rewelacji. Postanowiłem już że od 3 klasy do matury będe systematycznie chodził na korki - to na pewno pomoże kuć matematyczne żelazo (tak sądzę )
Ale jeśli chodzi o fiz to w grę wchodzi jedynie samodzielna nauka
Co sądziecie o tej sytuacji ?
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: Straznik Teksasu »

Ja poradziłbym tobie kupić jakiś zbiór zadań z pełnymi rozwiązaniami wszystkich zadań i zacząć się z niego uczyć to znaczy : najpierw próbujesz zrobić zadanie bez podglądania, a dopiero później podglądasz. OPERON takie zbiory (dokładnie 3 tomy) ma z zakresu rozszerzonego. Używałem i polecam.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Straznik Teksasu pisze:Ja poradziłbym tobie kupić jakiś zbiór zadań z pełnymi rozwiązaniami wszystkich zadań i zacząć się z niego uczyć to znaczy : najpierw próbujesz zrobić zadanie bez podglądania, a dopiero później podglądasz. OPERON takie zbiory ma z zakresu rozszerzonego. Używałem i polecam.
Taki zbiór wydał ostatnio Chuck Norris. I sam wszystkie zadania rozwiązał.
lukasz10238
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lukasz10238 »

chyba odkryłem, że najlepszą książką są filmiki na yt
ODPOWIEDZ