\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{e^\frac{in\pi}{ 2} }{n^2}}\)
Jak postępować z takim szeregiem ?
Zbieżność szeregu zespolonego
-
damS
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
Ostatnio zmieniony 7 lis 2015, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
damS
- Użytkownik

Wychodzi że jest zbieżny bezwzględnie.
Teraz mamy taki szereg, kolejny:
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{e^\frac{i\pi}{ n} }{n}}\)
Wartość bezwzględna z tego szeregu jest rozbieżna, więc pozostaje nam policzyć czy ten szereg jest rozbiezny lub zbieżny warunkowo. Problem z tym że nie wiem jak postępować, z czego dokładnie skorzystać?
Teraz mamy taki szereg, kolejny:
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{e^\frac{i\pi}{ n} }{n}}\)
Wartość bezwzględna z tego szeregu jest rozbieżna, więc pozostaje nam policzyć czy ten szereg jest rozbiezny lub zbieżny warunkowo. Problem z tym że nie wiem jak postępować, z czego dokładnie skorzystać?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Mamy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } e^{ \frac{i\pi}{n} }=1}\), więc zbieżność wydaje się dość wątpliwa, więc ja bym postulował rozbieżność tego czegoś, a najlepiej to znów rozpisać z Eulera, po czym badać część rzeczywista i urojoną, a następnie zauważyć nierówność \(\displaystyle{ \cos x \ge 1-x}\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\).
-
damS
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } a_n=\frac{\cos \pi n}{n} =0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } b_n=\frac{i\sin \pi n}{n}=0}\)
Więc mamy dwa przypadki, w których granice zbiegają do zera co wskazuje na to że szereg jest zbieżny, ale coś tu nie pasuje. Gdzie popełniam błędy ?
Edit: Błąd w zapisie licznika wyrazu ogólnego
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } b_n=\frac{i\sin \pi n}{n}=0}\)
Więc mamy dwa przypadki, w których granice zbiegają do zera co wskazuje na to że szereg jest zbieżny, ale coś tu nie pasuje. Gdzie popełniam błędy ?
Edit: Błąd w zapisie licznika wyrazu ogólnego
Ostatnio zmieniony 7 lis 2015, o 15:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Sprawdzasz warunek konieczny zbieżności, ale on nie jest warunkiem dostatecznym.
Żeby pokazać, że szereg ten nie jest zbieżny, możesz np. pokazać, że szereg części rzeczywistych, tj.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{\cos \frac{\pi}{n} }{n}}\) jest rozbieżny, a to można uzyskać z kryterium porównawczego i nierówności, o której poprzednio pisałem.
Żeby pokazać, że szereg ten nie jest zbieżny, możesz np. pokazać, że szereg części rzeczywistych, tj.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{\cos \frac{\pi}{n} }{n}}\) jest rozbieżny, a to można uzyskać z kryterium porównawczego i nierówności, o której poprzednio pisałem.