równania kwadratowe (pierwiastki trójmianu kwadratowego)

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Patrycja159
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Patrycja159 »

witam, mam problemy z dwoma zadaniami i proszę o wytłumaczenie
1. do wykresu funkcji kwadratowej należą punkty \(\displaystyle{ A(1,1), B(2,3)}\). Jakie wartości może przyjmować rzędna wierzchołka wykresu tej funkcji?
I wiem tylko tyle, że \(\displaystyle{ 1=a+b+c}\) oraz \(\displaystyle{ 3=4a+2b+c}\) a z tego obliczyłam, że \(\displaystyle{ 2=3a-b}\) i dalej nie wiem jak zrobić, by wyszła mi funkcja
a drugie to: Uzasadnij, że jeśli \(\displaystyle{ \frac{c}{a}<0}\), to trójmian kwadratowy
\(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\) ma dwa różne pierwiastki.
I z tego wiem, że będzie mieć dwa pierwiastki, gdy a<0 lub c<0, ale jak obliczyć, by wyszła funkcja to tego już nie wiem:(
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2009, o 15:40 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Justka »

2. Wystarczy pokazać, że delta jest dodatnia.

Wiemy, że \(\displaystyle{ \frac{c}{a}<0}\), po pomnożeniu nierówności przez \(\displaystyle{ a^2}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ ac<0}\), stąd \(\displaystyle{ \Delta=b^2-4ac}\) jest zawsze dodatnia.
mlaczyn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: mlaczyn »

do zadania pierwszego: znajac te dwa punkty wiemy że wspólczynnik a jest dodatni.. wzór na rzędną wierzchołka to \(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\) zatem jeśli a jest dodatnie to zbiór wartosc wynosi \(\displaystyle{ (- \infty ;0)}\)
Patrycja159
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Patrycja159 »

dziękuję Wam za pomoc
ODPOWIEDZ