Niepewność pomiarowa gęstości
-
damian18833
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Witam, jak będzie wyglądało równanie niepewności pomiarowej gęstości - \(\displaystyle{ p= \frac{m_{1}-m_{2} }{V}}\), gdzie \(\displaystyle{ \Delta V=0.1}\), a \(\displaystyle{ \Delta m=0.001}\)?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 13:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
damian18833
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
\(\displaystyle{ Δp= \frac{ \partial m}{V}- \frac{m}{V ^{2} } \cdot \partial V}\) - tak powinno wyjść?
-
unn4m3nd
- Użytkownik

- Podziękował: 118 razy
Witam
Przepraszam za odkopywanie tematu ale mam ten sam problem i nie chcę specjalnie pisać nowego tematu.
Wzór na niepewność gęstości będzie wyglądał chyba tak:
\(\displaystyle{ \Delta \rho = \left| \frac{\partial \rho}{\partial m} + \Delta m\right| + \left| \frac{\partial \rho}{\partial m} + \Delta V\right|}\)
\(\displaystyle{ \Delta m}\) odczytuję z wagi i wynosi ona 0,01, ale nie wiem jaka jest tego jednostka.
\(\displaystyle{ \Delta V}\) już wcześniej policzyłem i wynosi \(\displaystyle{ \Delta V = 0,202 \cdot 10^{-6} m^3}\)
Nie wiem jak policzyć tę część: \(\displaystyle{ \frac{\partial \rho}{\partial m}}\), potrafię liczyć pochodne oczywiście ale co tu jest funkcją z której mam tę pochodną policzyć?
Proszę o pomoc i spr czy dobrze rozumuję.
Pozdrawiam!
Przepraszam za odkopywanie tematu ale mam ten sam problem i nie chcę specjalnie pisać nowego tematu.
Wzór na niepewność gęstości będzie wyglądał chyba tak:
\(\displaystyle{ \Delta \rho = \left| \frac{\partial \rho}{\partial m} + \Delta m\right| + \left| \frac{\partial \rho}{\partial m} + \Delta V\right|}\)
\(\displaystyle{ \Delta m}\) odczytuję z wagi i wynosi ona 0,01, ale nie wiem jaka jest tego jednostka.
\(\displaystyle{ \Delta V}\) już wcześniej policzyłem i wynosi \(\displaystyle{ \Delta V = 0,202 \cdot 10^{-6} m^3}\)
Nie wiem jak policzyć tę część: \(\displaystyle{ \frac{\partial \rho}{\partial m}}\), potrafię liczyć pochodne oczywiście ale co tu jest funkcją z której mam tę pochodną policzyć?
Proszę o pomoc i spr czy dobrze rozumuję.
Pozdrawiam!