Bryła opisana nierównościami
Cześć,
Mam do rozwiązania zadanie - oblicz objętość bryły opisanej nierównościami:
\(\displaystyle{ x \ge 0, y \ge 0, z \ge 0, x^2+y^2 \le 1, z \le xy}\)
Sprowadza się to zapewne do rozwiązania prostej podwójnej całki tylko nie mam pojęcia jak wygląda to coś w trójwymiarze. Zawsze mam z tym problem. Czy to będzie jakaś kula? Zapewne jedno ograniczenie będzie od 0 do 1, a drugie nie wiem.
Mam do rozwiązania zadanie - oblicz objętość bryły opisanej nierównościami:
\(\displaystyle{ x \ge 0, y \ge 0, z \ge 0, x^2+y^2 \le 1, z \le xy}\)
Sprowadza się to zapewne do rozwiązania prostej podwójnej całki tylko nie mam pojęcia jak wygląda to coś w trójwymiarze. Zawsze mam z tym problem. Czy to będzie jakaś kula? Zapewne jedno ograniczenie będzie od 0 do 1, a drugie nie wiem.
-
miodzio1988
Na \(\displaystyle{ z}\) masz dwie nierownosci. Od razu przechodzisz na calke podwojną, a pozniej wspolrzedne biegunowe
Spodziewam się, że funkcja do całkowania to \(\displaystyle{ x^2 + y^2}\). Czy całka będzie wyglądała tak?
\(\displaystyle{ \left| V\right| = \iint\limits_{D}f(x,y)dxdy= \int_{0}^{1}[ \int_{ 0 }^{xy} (x^{2}+ y^{2})dy]dx}\)
\(\displaystyle{ \left| V\right| = \iint\limits_{D}f(x,y)dxdy= \int_{0}^{1}[ \int_{ 0 }^{xy} (x^{2}+ y^{2})dy]dx}\)
-
AdamL
- Użytkownik

A dlaczego taka funkcje całkujesz?? Pomyśl.
EDIT: pomysł
\(\displaystyle{ x=r \cdot \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=r \cdot \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ z=z}\)
wówczas:
\(\displaystyle{ |J|=r}\)
\(\displaystyle{ r \in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ \alpha \in (0, \frac{\Pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ z \in (0,r^2 \cdot \sin \alpha \cdot \cos\alpha)}\)
Całka potrójna:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\Pi}{2} } \int_{0}^{1} \int_{0}^{r^2 \cdot \sin \alpha \cdot \cos\alpha} r dz dr d\alpha}\)
\(\displaystyle{ z=z}\)
wówczas:
Całka potrójna:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\Pi}{2} } \int_{0}^{1} \int_{0}^{r^2 \cdot \sin \alpha \cdot \cos\alpha} r dz dr d\alpha}\)
Czyli tutaj jednak będzie całka potrójna, a nie podwójna? Mógłbyś wytłumaczyć te przekształcenia dążące do zapisu całki?AdamL pisze:A dlaczego taka funkcje całkujesz?? Pomyśl.
\(\displaystyle{ z=z}\)
wówczas:
Całka potrójna:
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Ależ wystarczy podwójna. Popatrz najpierw na powierchnię \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\). Co to jest (w przestrzeni)?
teraz zastanów się co dochodzi, gdy założysz trzy pierwsze nierówności?
No tutaj będzie coś się rozchodziło z tym okręgiem chyba, który będzie ograniczony przez te nierówności na dodatnich wartościach x, y i z.a4karo pisze:Ależ wystarczy podwójna. Popatrz najpierw na powierchnię \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\). Co to jest (w przestrzeni)?
No będziemy się zapewne obracać wokół osi "z" więc to będzie jakaś płaszczyzna obrotowa.a4karo pisze:To nie jest okrąg. Masz przeciez trzy wymiary
-
AdamL
- Użytkownik

Rozpisałem całkę potrójną dlatego, żeby było widać wszystko krok po kroku, intuicja - objetosc - czyli calka potrojna
-
Majeskas
- Użytkownik

- Podziękował: 49 razy
Na przykład moja intuicja nie mówi, że objętość wymaga całki potrójnej, tylko że może to oznaczać obliczanie objętości bryły ograniczonej wykresami funkcji dwóch zmiennych, czyli powierzchniami.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Cóż, gdy mówi się o klasycznej całce oznaczonej funkcji jednej zmienniej, to liczy sie pole trapezów krzywoliniowych (obiekt dwuwymiarowy) całką pojedynczą.Majeskas pisze:Na przykład moja intuicja nie mówi, że objętość wymaga całki potrójnej, tylko że może to oznaczać obliczanie objętości bryły ograniczonej wykresami funkcji dwóch zmiennych, czyli powierzchniami.
Podobnie objetości brył ograniczonych "z góry" i "z dołu" powierzchniami wygodnie się liczy całką podwójną (w końcu można i potrójną, ale wtedy ta calka po kierunki "prostopadłym" sprowadza sie do róznicy wartości między "sufitem" i "podłogą". Niemniej jednak faktem jest, że na ogól liczenie objetości i całka potrójna to siostry .