czy jesli pokaże ze ciąg jest ograniczony oraz wskaże jego potencjalna granice to oznacza to ze ciąg jest zbieżny właśnie do tej granicy
choć i to ze jak założę ze ma granice czyli ze
\(\displaystyle{ a_{n}= a_{n+1}=g}\) (oczywiście dla n dążących do nieskoczonosci )
to czy to g jest ta granica wydaje mi się ze tak ale nie mam 100% pewności
Granica ciagu , potencjalna granica
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wskazanie potencjalnej granicy nie jest wystarczające.
Trzeba sprawdzić czy ta potencjalna granica rzeczywiście nią jest z definicji lub wykorzystując prawa rachunku granic lub odpowiednie twierdzenia.
Trzeba sprawdzić czy ta potencjalna granica rzeczywiście nią jest z definicji lub wykorzystując prawa rachunku granic lub odpowiednie twierdzenia.
-
ghostt
- Użytkownik

ale dla ciągu który wyliczyłem ze \(\displaystyle{ a_{n}-a _{n+1}=0}\) gdy \(\displaystyle{ a_{n}=g}\) ? tez nie ? mi się wydaje ze tak a jak nie to mógł bym prosić o wyjaśnienie dlaczego albo jakiś kontrprzykład
albo chociaż czy mogę powiedzieć ze jest to jeden z punktów skupienia ??
albo chociaż czy mogę powiedzieć ze jest to jeden z punktów skupienia ??
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
jak \(\displaystyle{ a_n-a_{n+1}=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ n}\), to ciag jest oczywiście ciagiem stałym i jako taki ma granicę. Szczerze mówiąc nie rozumiem, o co pytasz.
Sformułowania których używasz są niejasne. np mam ciąg 1,1,1,1... i wskazuję 2 jako jego potencjalna granicę. Uważasz, że ten ciąg dąży do 2?
Sformułowania których używasz są niejasne. np mam ciąg 1,1,1,1... i wskazuję 2 jako jego potencjalna granicę. Uważasz, że ten ciąg dąży do 2?