Co mogę studiować po rozszerzeniu z matematyki i biologii?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Mnichov
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mnichov »

Witam. Jestem uczniem klasy drugiej liceum i mam problem. Chodzę do klasy o profilu matematyczno -biologicznym bardzo się cieszyłem że się na taki profil dostałem, ale w drugiej klasie zacząłem myśleć "kurcze, zdam biologię i matematykę na rozszerzeniu, ale co dalej?" no właśnie co dalej? Na kryminologię jest około 50 osób na jedno miejsce ( a ja do orłów nie należę) , a biotechnologia...hmm.... nie za bardzo chciałbym to studiować. Czy po matematyce mogę iść na inżynierię? Na jakie kierunki mogę iść po rozszerzonej biologii "i" lub "lub" matematyce?
Interesują mnie kierunki kryminalistyka kryminologia inżynieria budowlana, robotyka i automatyka jakaś ewentualnie informatyka.
Nie mam żadnych szczególnych zainteresowań.
Proszę o wskazanie kierunków podobnych do wymienionych i określenie jaka jest po płaca po kierunkach i co mogę robić dalej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Medea 2 »

Zgaduję, że biomatematyka to coś, gdzie nieźle byś się sprawdził. Zarobki dla biotechnologa: 2800 pln to mediana; połowa pracowników dostaje miesięcznie od 2300 do 3800 złotówek (brutto).
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2015, o 22:00 przez Medea 2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Z rzeczy łączących te przedmioty masz jeszcze kognitywistykę, biomatematykę i bioinformatykę. Poczytaj.

A co do dostawania się. To na taki AGH liczą jeden przedmiot (np. matematykę), więc zdanie jej dobrze otwiera Ci drzwi do każdego kierunku tam.
Mnichov
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mnichov »

Jest jakaś praca po kognitywistyce lub bioinformatyce? Jeżeli tak to jakie są zarobki?

Czy po zdaniu mat i biolu na R jest możliwość pójścia na np. inżynierię budowlaną ?
Emce1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Emce1 »

Istnieje taka możliwość. Musisz jednak zastanowić się, na jaką uczelnię chciałbyś się dostać i samodzielnie sprawdzić, jakie są kryteria punktowe. Na niemal wszystkich kierunkach technicznych najważniejsza jest matematyka, oraz brany pod uwagę jest język obcy. Jak wcześniej wspomniano, na AGH liczy się tylko jeden przedmiot - zawsze może to być matematyka, a w zależności od kierunku, także inny przedmiot - musisz to sobie sprawdzić w . Na liczy się także przedmiot dodatkowy, poza matematyką, co musisz sprawdzić w odpowiedniej tabelce, do której link jest na dole strony, w przypadku budownictwa biologia też się wlicza, ale z wagę dwukrotnie mniejszą niż np. fizyka. Znowu na [url=http://rekrutacja.pwr.edu.pl/rekrutacja-letnia/kryteria-przyjec/matura-z-oke/]Politechnice Wrocławskiej[/url] liczy się tylko matematyka, fizyka, oraz języki - obcy i ojczysty. Wszystkie niezbędne informacje nt. dostania się na dany kierunek dostępne są w sieci - wystarczy poszukać.

Natomiast co do pracy po kognitywistyce jest ciężko, bioinformatyka sensu stricte w Polsce również nie wykazuje obfitości względem podaży na rynku pracy, jednak stosunkowo łatwo jest w razie konieczności *przekwalifikować* się na zwykłą pracę w IT, a same studia wydają się być ciekawe, gdybym wybierał w tym roku, to być może bym się skusił.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

W tych twoich zainteresowaniach nie ma w ogóle biologii. Możesz zrobić tak jak niejeden chłopak z mojego liceum z biol-chemu: olać tę biologię i uczyć się pod maturę matematyki i fizyki, by potem iść na politechnikę (na to, co ci tam najbardziej odpowiada).
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że samo ukończenie kierunku nie jest gwarantem pracy i wybór przyszłościowego kierunku, po którym pracodawcy ustawiają się w kolejce po absolwentów często okazuje się zgubny. Za to mamy wielu doktorantów
ODPOWIEDZ