Studia - informatyka czy fizyka

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
boro98
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: boro98 »

Witam wszystkich

Jestem w drugiej klasie liceum i już niebawem czekają mnie wybory. Nie jest to dla mnie nic strasznego, nie obawiam się matury czy studiów. Ale nie potrafię się zdecydować. Na maturze zamierzam zdawać rozszerzoną matematykę, fizykę, informatykę i angielski. Nie mam najmniejszych problemów z żadnym z tych przedmiotów. Problem w tym, że mam problem z decyzyjnością Z jednej strony wiem - praca, zarobki, utrzymanie, niewymagająca fizycznej pracy robota - że informatyka jest wyborem przyszłościowym i niezmiernie ciekawym, patrząc na tempo jej rozwoju, a ja czuję się spełniony głowiąc się nad kolejnymi algorytmami. Z drugiej strony kocham fizykę. Niesamowicie pociąga mnie możliwość poznawania, odkrywania nowych rzeczy, a świadomość, że wszechświat jest praktycznie niezbadany jeszcze bardziej mnie kusi. Kosmologia, fizyka kwantowa, to są fragmenty wiedzy, której ludzkość w pełni nie poznała i chciałbym móc to odkrywać. Ale wiem, że praca fizyka-teoretyka (bo to mnie kusi najbardziej) nie jest zbyt łatwa (do znalezienia). Gdybym miał pewność, że po skończonych studiach będę w stanie kontynuować pracę badawczą to bym się nie wahał. Ale to jest jednak sfera niewiadomych. Chciałbym poznać wszystkie zasady, które nami rządzą, ale wciąż mieszkam na Ziemi, a póki tu jestem muszę myśleć o dostatnim życiu tutaj.

Stąd piszę na tym forum, choć szczerze mówiąc nie wiem czego się spodziewam. Jakiejkolwiek opinii chyba. Co sądzicie o tych studiach, jak wyobrażacie sobie rynek za parę lat, co myślicie o studiowaniu tych dwóch kierunków jednocześnie?

Dziękuję za odpowiedzi
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Post autor: Glo »

Ja tylko podrzucę pewną myśl: studiując fizykę, prędzej czy później będziesz musiał nauczyć się programować - w wielu gałęziach fizyki symulacje i analiza danych są podstawowymi narzędziami. Okazuje się, że ludzie po studiach fizycznych częstą są na tyle oblatani w programowaniu, że nie mają problemu ze znalezieniem pracy w IT. Odbywając staż w grupie badawczej jednej z największych firm telekomunikacyjnych w Europie zauważyłem, że większość ludzi tam ma ukończone studia fizyczne - od web developerów, przez architektów oprogramowania po modelowanie matematyczne. Tak więc wybór nie jest do końca binarny, robiąc jedno nie musisz (czy też nawet - nie możesz!) odrzucać drugiego.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Post autor: Milczek »

Spróbuj studiować informatykę a potem dorzucić fizykę , jak Ci się uda to wezmę z Ciebie przykład bo mam TAKI SAM dylemat
ODPOWIEDZ