Witam,
bardzo proszę, podajcie mi kilka dzieł, w których jest omówiony (porządnie!) temat funkcji o wahaniu skończonym. Mam TYLKO Łojasiewicza "Wstęp do teorii funkcji rzeczywistych" i Fichtenholza tom 3 "Rachunku różniczkowego i całkowego"(mam też Sikorskiego chyba "Funkcje rzeczywiste", ale tam jest jakieś inne podejście, a ja robię tak jak w Łojasiewicz/Fichtenholzu). Nie mogę nic więcej znaleźć, gdzie byłoby chociaż kilka stron, a piszę pracę licencjacką z tego tematu i potrzebne mi są pozycje książkowe. Błagam o szybką pomoc!!!
Potrzebuję szybko literatury o f-cjach o wahaniu skończonym!
-
Maria Alejandra
- Użytkownik

-
szw1710
Łojasiewicz jest absolutnie najlepszy. Masz tam w skrócie najważniejsze twierdzenia na czele z tym, że funkcja jest o wahaniu skończonym wtedy i tylko wtedy, gdy jest różnicą dwóch funkcji monotonicznych. Masz całkę Riemanna-Stieltjesa bardzo wiele czerpiącą z funkcji o wahaniu skończonym itp. Książka Ci się nie podoba, bo (owszem) jest trudna w czytaniu. Ale to naprawdę świetna pozycja.
Możesz poszukać po sieci hasła functions with bounded variation. Bo czasem mówi się funkcje o wahaniu ograniczonym.
Spróbuj zobaczyć też do Billingsleya Prawdopodobieństwo i miara albo absolutnego hitu tego autora Convergence of probability measures. Tu nie gwarantuję, bo o tej porze nie będę sprawdzał czy temat jest omawiany. Ale ,,lepszego' (czyt. łatwiejszego) ujęcia i tak nie znajdziesz. Niestety, trzeba się pogimnastykować.
Możesz poszukać po sieci hasła functions with bounded variation. Bo czasem mówi się funkcje o wahaniu ograniczonym.
Spróbuj zobaczyć też do Billingsleya Prawdopodobieństwo i miara albo absolutnego hitu tego autora Convergence of probability measures. Tu nie gwarantuję, bo o tej porze nie będę sprawdzał czy temat jest omawiany. Ale ,,lepszego' (czyt. łatwiejszego) ujęcia i tak nie znajdziesz. Niestety, trzeba się pogimnastykować.
-
Maria Alejandra
- Użytkownik

Też uważam, że Łojasiewicz jest najlepszy. To Sikorski mi się nie podoba. Bazuję na Łojasiewiczu, ale jedna czy dwie książki to za mało do bibiliografii. Pracę mam już napisaną, ale nie mam co dać do bibliografii, bo korzystałam też ze skryptów w Internecie, ale odradzono mi powoływać się na nie, chociaż kto inny znowu mówił, że mogą być.
Wpisywałam już różne hasła w przeglądarkę: po polsku, po angielsku, wahanie skończone, ograniczone. Cudem znalazłam Fichtenholza - tam jest fajnie omówione i chciałabym znaleźć jeszcze coś podobnego.
Wpisywałam już różne hasła w przeglądarkę: po polsku, po angielsku, wahanie skończone, ograniczone. Cudem znalazłam Fichtenholza - tam jest fajnie omówione i chciałabym znaleźć jeszcze coś podobnego.
-
szw1710
No to spójrz do tego Billingsleya. Moja opinia co do cytowania źródeł internetowych jest identyczna - nie powinno się tego robić. Dziś są, jutro ich nie ma. Nie zawsze przekazywana wiedza jest rzetelna, choć często tak - skrypty piszą wykładowcy. Ale jeśli chodzi o samo cytowanie źródeł, spokojnie możesz cytować Sikorskiego. Twierdzenia się nie zmieniają, tylko właśnie podejście, dowody itp. Nieważne że Ci się książka nie podoba. Ma prawo.
-
gabrysb1995
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Nie wiem czy widziałaś, w skrypcie jest też podana bibliografia, może coś się przyda.
-
szw1710
Z [1] ciekawym nazwiskiem jest N. Merentes. Nelson Merentes. Matematyk z Wenezueli, studia skończył w Budapeszcie, od lat jest szefem banku centralnego Wenezueli, prawa ręka ŚP. Hugo Chaveza. Ale oprócz tego twórczy matematyk. Nie podpisuje prac swoim nazwiskiem z powodu sponsorowania, ale naprawdę te prace pisze.
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Mam nadzieję, że nie jest takim matematykiem jak ekonomistą biorąc pod uwagę, że . Jeżeli lecicie do Wenezueli bierzcie papier ze sobą!szw1710 pisze:Matematyk z Wenezueli, studia skończył w Budapeszcie, od lat jest szefem banku centralnego Wenezueli, prawa ręka ŚP. Hugo Chaveza.
Pan Chavez to bardziej piekłoszczyk, niż ś.p.
Bardzo dobra książka zawierająca informacje o wahaniu to:
Benedetto and Czaja, Integration and Modern Analysis.