Analiza wektorowa

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Analiza wektorowa

Post autor: rymek94 »

Potrzebuję podręcznika, w którym znajdę, teorię i zadania, z analizy wektorowej. Chcę uczyć się mechaniki płynów ale wyraźnie czuję braki w analizie wektorowej, kiedy chcę sprawdzić jakieś zagadnienia, gdyż zwyczajnie nie pamiętam, np. Laplasjan to trójkącik w górę czy w dół, to muszę sięgać do internetu, czego bardzo nie lubię robić. Poza tym nie satysfakcjonuje mnie definicja matematyczna, potrzebowałbym pewnej również interpretacji (fizycznej). Bardzo podoba mi się styl jaki znalazłem w podręcznikach "Fichtencholtza". I czegoś takiego bym poszukiwał w kontekście Analizy wektorowej, może być oczywiście szersze spektrum tematów.

Czy ktoś miałby coś do polecenia???
co sądzicie o tym: "Analiza matematyczna dla fizyków" Lech Górniewicz, Stanisław Roman Ingarden
... izykow.jpg
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Analiza wektorowa

Post autor: bartek118 »

"Analiza matematyczna dla fizyków" Lech Górniewicz, Stanisław Roman Ingarden - świetna książka, ale "dla fizyków" jest zbędne w tytule
Elementów analizy wektorowej nauczysz się np. z książki M. Spivaka "Analiza na rozmaitościach". No i oczywiście dwa tomy Krysicki, Włodarski.
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Analiza wektorowa

Post autor: rymek94 »

Hmm co do Krysickiego i Włodarskiego, mam obydwa tomy, nie powiem że przeryte, ale na pewno "zdrowo dziabnięte" Z analizy wektorowej, liczę całki powierzchniowe zorientowane.. itd. Ale co do pól wektorowych to brakuje mi tam teorii, myślę że Krysicki, Włodarski świetne zbiorki zadań (mimo wielu błędów), jednak nie można tego traktować jak podręcznik.

M. Spivaka "Analiza na rozmaitościach Co to tej pozycji postaram się dostać ją w ręce, Dzięki za informacje.
Pozdrawiam F.R
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3425 razy

Analiza wektorowa

Post autor: mol_ksiazkowy »

Potrzebuję podręcznika, w którym znajdę, teorię i zadania, z analizy wektorowej
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ