Informatyka w Gdańsku na politechnice czy uniwersytecie?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
alexpratchett
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: alexpratchett »

Siemanko, planuję związać swoją przyszłość z informatyką, rozważam pójście na PG albo UG. Dostanie się na tą pierwszą uczelnię nie jest dla mnie pewne, więc liczę się z tym, że może pozostać mi nauka na uniwersytecie. Widzę siebie jako programistę albo ewentualnie grafika komputerowego (trudno tu się dokładnie określić, informatykę rozszerzoną miałem w dość luźnej formie w liceum). Czy jest sens studiować na UG? Z planu zajęć wyczytałem ogólnie znany pogląd - na UG jest więcej matematyki i algorytmów, na PG elektroniki i fizyki. Studiował ktoś informatykę na UG, jak tam wygląda ten kierunek?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2015, o 15:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

No generalnie rzecz biorąc, na informatyce na uniwersytetach jest więcej matematyki, więcej algorytmiki, więcej teorii ogólnie mówiąc. Zależy też co lubisz..Niektórzy lubią bawić się w algorytmy, niektórzy lubią bawić się w elektronikę. Nie mam pojęcia jak jest w Gdańsku, ale zakładam, że własnie tym różni się UG od PG. Mogę się mylić.
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: jarzabek89 »

Informatyka na UG, to jest śmiech na sali. Chcesz stracić czas? Idź na UG. Na informatyce na PG czy jest dużo elektroniki, fizyki? Nie przesadzajmy. Informatyk musi znać język elektronika, stąd te przedmioty się pojawiają.
Awatar użytkownika
bryk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bryk »

jarzabek89 pisze: Nie przesadzajmy. Informatyk musi znać język elektronika, stąd te przedmioty się pojawiają.
Tylko jeśli zajmie się systemami wbudowanymi lub będzie miał styczność z automatyką, na większości stanowisk raczej bardziej przydadzą się inne umiejętności.
Dużym plusem ETI jest dość dużo nowego sprzętu i sporo katedr, na wydziale są naukowcy zajmujący się wszystkimi dziedzinami informatyki od sieci komputerowych do algorytmiki czy inżynierii oprogramowania.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 124 razy

Post autor: Lbubsazob »

Z tego co wiem, to na PG uczą bardziej praktycznych rzeczy, więc lepiej idź na PG. No chyba że się nie dostaniesz (czego oczywiście Ci nie życzę), ale w najgorszym wypadku możesz próbować się przenieść po pierwszym roku.
ODPOWIEDZ