Wybór matematyki pomiędzy PW/UW
-
martianho
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Klasyczny problem chciałoby się rzec, porównywany do tego, co było pierwsze: jajko czy kura? Przejrzałem wiele wątków, jednakże wciąż mam od groma wątpliwości i prosiłbym, jeżeli znajdziecie chwilę czasu o pomoc w ich rozwikłaniu.
Jak w temacie, planuję się w tym roku wybrać na matematykę, wyniki pozwolą dostać mi się na UW i PW oraz na MSEM na UW (przy odrobinie szczęścia, punktów mam na styk z progiem z 2014 roku), i nie wiem którą uczelnię wybrać. Zdecydowanie interesuje mnie matematyka od strony finansowej, ewentualnie statystycznej (miałem do czynienia w sumie dość sporo ze środowiskiem R i nie powiem, że bardzo mnie to wciągnęło), przekopując forum w poszukiwaniu odpowiedzi na te pytanie znajdowałem setki opinii, jedni zachwalali tylko PW, inni tylko UW i właśnie, jak to w praktyce wygląda? Dodam, że jestem aktualnie studentem ekonomii na 1 roku i chciałbym utrzymać ten kierunek (studia nie są wymagające - SGGW(głupi byłem, że nie poszedłem na UW), nauki tyle, co nic, pytanie tylko czy da radę połączyć to z planem drugiej uczelni) gdyż szkoda by mi teraz było to rzucić, tym bardziej, że najprawdopodobniej będę się kwalifikował na stypendium naukowe.
I tutaj moje pytanie: którą uczelnię wybrać, przede wszystkim która jest "lepsza" pod kątem statystyki/finansów/ubezpieczeń i na której łatwiej będzie o zgranie tych dwóch planów ze sobą -> ekonomii i matematyki. A może w ogóle powinienem rzucić tę ekonomię i spróbować dostać się na MSEM?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, wiele to dla mnie znaczy, gdyż i jest to problem, który spędza sen z powiek.
Jak w temacie, planuję się w tym roku wybrać na matematykę, wyniki pozwolą dostać mi się na UW i PW oraz na MSEM na UW (przy odrobinie szczęścia, punktów mam na styk z progiem z 2014 roku), i nie wiem którą uczelnię wybrać. Zdecydowanie interesuje mnie matematyka od strony finansowej, ewentualnie statystycznej (miałem do czynienia w sumie dość sporo ze środowiskiem R i nie powiem, że bardzo mnie to wciągnęło), przekopując forum w poszukiwaniu odpowiedzi na te pytanie znajdowałem setki opinii, jedni zachwalali tylko PW, inni tylko UW i właśnie, jak to w praktyce wygląda? Dodam, że jestem aktualnie studentem ekonomii na 1 roku i chciałbym utrzymać ten kierunek (studia nie są wymagające - SGGW(głupi byłem, że nie poszedłem na UW), nauki tyle, co nic, pytanie tylko czy da radę połączyć to z planem drugiej uczelni) gdyż szkoda by mi teraz było to rzucić, tym bardziej, że najprawdopodobniej będę się kwalifikował na stypendium naukowe.
I tutaj moje pytanie: którą uczelnię wybrać, przede wszystkim która jest "lepsza" pod kątem statystyki/finansów/ubezpieczeń i na której łatwiej będzie o zgranie tych dwóch planów ze sobą -> ekonomii i matematyki. A może w ogóle powinienem rzucić tę ekonomię i spróbować dostać się na MSEM?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, wiele to dla mnie znaczy, gdyż i jest to problem, który spędza sen z powiek.
-
chlorofil
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
Na UW na pewno łatwiej będzie połączyć studiowanie matematyki i ekonomii. A SGGW w ogóle bym sobie darował. Szkoda czasu, przedmiotów stamtąd raczej na UW nie pozwolą Ci przepisać.
Jeśli interesuje Cię bardziej matematyka niż programowanie, to zdecydowanie lepiej się odnajdziesz na UW. Co do programowania to jest tak: jeśli kogoś interesuje przede wszystkim algorytmika i solidne (ale trudne) podstawy teoretyczne, to zdecydowanie należy polecić UW, a jeśli ktoś chce zdobyć przede wszystkim doświadczenie praktyczne, a nie zaprząta sobie głowy tym, jak wszystko dogłębnie od strony algorytmicznej działa, to wtedy polecam PW.
Na PW też są kierunki związane z matematyką finansową, więc też nie jest to zły wybór, ale na UW podstawy teoretyczne są bardziej pogłębione. Tak naprawdę najwięcej to zależy od Ciebie i Twojej własnej pracy. To obu tych uczelniach możesz być świetnym specjalistą, jeśli tylko dobrze wykorzystasz czas studiów.
Jeśli interesuje Cię bardziej matematyka niż programowanie, to zdecydowanie lepiej się odnajdziesz na UW. Co do programowania to jest tak: jeśli kogoś interesuje przede wszystkim algorytmika i solidne (ale trudne) podstawy teoretyczne, to zdecydowanie należy polecić UW, a jeśli ktoś chce zdobyć przede wszystkim doświadczenie praktyczne, a nie zaprząta sobie głowy tym, jak wszystko dogłębnie od strony algorytmicznej działa, to wtedy polecam PW.
Na PW też są kierunki związane z matematyką finansową, więc też nie jest to zły wybór, ale na UW podstawy teoretyczne są bardziej pogłębione. Tak naprawdę najwięcej to zależy od Ciebie i Twojej własnej pracy. To obu tych uczelniach możesz być świetnym specjalistą, jeśli tylko dobrze wykorzystasz czas studiów.
-
martianho
- Użytkownik

O, dziękuję bardzo za konstruktywny komentarz, nie powiem, że trochę mi rozjaśnił, tym bardziej, że już gdzieś czytałem, że jak finanse/ubezpieczenia, to lepiej kierunkować się pod PW właśnie. Jeszcze tylko jakbyś dał radę tak zarysować co rozumiesz pod terminami "więcej praktyki", "dominująca teoria"?
-
chlorofil
- Użytkownik

W skrócie to tak: matematyczne studia uniwersyteckie to przede wszystkim studiowanie twierdzeń i dowodów, a więc fundamentów. Czyli będziesz np. studiował, skąd dokładnie bierze się rozkład normalny, jak się go wyprowadza. A liczył będziesz mniej.
Politechniki bardziej koncentrują się właśnie na liczeniu. Dowiesz się, co to jest rozkład normalny, ale nikt Ci go nie będzie wyprowadzał, natomiast będziesz miał sporo ćwiczeń z jego zastosowań.
Natomiast - tak jak pisałem - zarówno po UW, jak i po PW będziesz mógł np. być aktuariuszem, jeśli od początku poświęcisz czas na swój rozwój.
Politechniki bardziej koncentrują się właśnie na liczeniu. Dowiesz się, co to jest rozkład normalny, ale nikt Ci go nie będzie wyprowadzał, natomiast będziesz miał sporo ćwiczeń z jego zastosowań.
Natomiast - tak jak pisałem - zarówno po UW, jak i po PW będziesz mógł np. być aktuariuszem, jeśli od początku poświęcisz czas na swój rozwój.
-
rafalpw
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
To oczywiście nie jest prawda, że na PW koncentrujemy się na liczeniu. Jest dużo teorii. Też uważam, że jeśli ktoś chce iść w kierunku finanse/ubezpieczenia, to warto iść na PW. Nie wiem jak jest na UW, bo tam nie studiowałem i też nie wiem skąd te porównania, bo raczej mało osób studiuje tu i tu.
-
chlorofil
- Użytkownik

Dużo zależy od wydziału. Wydział Matematyki i Nauk Informacyjnych - matematyka zbliżona do uniwersyteckiej, choć nie będzie tak szczegółowa pod względem teoretycznym, jak ta na UW.
Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych - więcej liczenia - koncentracja na użyciu matematyki jako narzędzia.
Wydział Elektroniki i Technik Informacyjnych - więcej liczenia - koncentracja na użyciu matematyki jako narzędzia.
-
martianho
- Użytkownik

Świetnie, dziękuję Wam bardzo! A jak na PW wygląda z planem jeszcze jak mogę spytać? zajęcia raczej na rano? czy da się zmieniać między grupami tak, żeby jakoś pogodzić pasujące godziny między dwoma uczelniami?
-
chlorofil
- Użytkownik

Zawsze da się jakoś dogadać, na studiach dziennych na PW wykłady zwykle w godzinach porannych, ćwiczenia/laborki ok. południa, ale też i po południu. Bywają też popołudniowe wykłady, ja np. miałem wykład z algebry w godzinach 17-19, o ile pamiętam dobrze.
-
Wychowany
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Ja wybrałem UW . To jest dramat, że są aż dwa tak dobre matematyki w Warszawie. Kto mi odda ten czas jaki się zastanawiałem pomiędzy PW i UW?! Mam nadzieję, że chociaż koleżanki z prawa będą zapłatą za to
-
chlorofil
- Użytkownik

No na prawie są ładne, ale też konkurencja jest ogromna. Podpowiem Ci, gdzie jeszcze jest duży odsetek ładnych koleżanek: architektura, wszelkie filologie i oczywiście medyk Trzeba wbijać na imprezy. Łatwo nie będzie, bo w dużym mieście jest ogromna konkurencja, ale próbować trzeba.
-
Wychowany
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
To że im dalej od MIiMu tym większy odsetek ładnych dziewczyn to nie musisz mi mówić heh. Na matmie pewnie połowa będzie miała wąsachlorofil pisze:No na prawie są ładne, ale też konkurencja jest ogromna. Podpowiem Ci, gdzie jeszcze jest duży odsetek ładnych koleżanek: architektura, wszelkie filologie i oczywiście medyk Trzeba wbijać na imprezy. Łatwo nie będzie, bo w dużym mieście jest ogromna konkurencja, ale próbować trzeba.
- mm34639
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Niektóre z nich tu zapewne zaglądają i nie będzie im zbyt miło jak przeczytają tę wypowiedźWychowany pisze: To że im dalej od MIiMu tym większy odsetek ładnych dziewczyn to nie musisz mi mówić heh. Na matmie pewnie połowa będzie miała wąsa