Rozwiń funkcję w szereg Maclaurina...

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: bamsye123 »

Muszę rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ f(x)= \frac{8x}{4+x^2}}\) w szereg Maclaurina a następnie znaleźć wartość \(\displaystyle{ f^{(20)}(0)}\) . Muszę skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }q^n= \frac{1}{1-q}}\).

Zacząłem to tak :

\(\displaystyle{ \frac{8x}{4+x^2}=8x \cdot \frac{1}{4+x^2} =8x \cdot \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{1+ \frac{x^2}{4} }=2x \cdot \sum_{n=0}^{ \infty } \left( - \frac{x^2}{4} \right) ^{n}=2 \cdot \sum_{n=0}^{ \infty } \left( - \frac{1}{4} \right) ^n x^{2n+1}}\)

I tutaj się zaciąłem.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Bardzo udane to rozpoczęcie. Teraz musisz skorzystać z twierdzenia, które mówi, że rozwinięcie funkcji w szereg jest jednoznaczne, tzn. jak każdy wyraz w szeregu Maclaurina to \(\displaystyle{ \frac{f^{(n)}(x_0)}{n!}(x-x_0)^n}\), no to tutaj musisz odpowiednio dopasować \(\displaystyle{ n}\), żeby mieć taki wyraz w tym twoim szeregu, żeby porównać go z \(\displaystyle{ \frac{f^{(20)}(0)}{20!}(x-0)^{20}}\)
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik

Niestety nie wiem jak mam zmienić ten mój wyraz w moim szeregu. Rozumiem, że musi być tak abym miał tylko jedną potęgę n w tym moim wyrażeniu a potem rozwiązuję zwykłe równanie?

Spróbowałem rozwiązać to tak lecz nie jestem przekonany co do poprawności :

\(\displaystyle{ x^{20} = x^{2n+1}}\)

\(\displaystyle{ n=9,5}\)

\(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!}= \left( - \frac{1}{4} \right)^{n}}\)
\(\displaystyle{ f^{20}(0)= \left( - \frac{1}{4} \right)^{9,5} \cdot 20!}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

I to jest właśnie dobra próba, tylko zakończona niepowodzeniem. \(\displaystyle{ n=9.5}\), a w twoim szeregu są tylko naturalne \(\displaystyle{ n}\). Skoro tylko naturalne, to nie ma takiego wyrazu, który wynosiłby \(\displaystyle{ \left( - \frac{1}{4} \right)^{9,5} \cdot 20!}\). Ale szereg jest wyznaczony jednoznacznie, czyli nie istnieje w ogóle \(\displaystyle{ x^{20}}\) (dla żadnego \(\displaystyle{ x}\)), czyli to, co przy nim równa się zero. Czyli \(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!}= =0}\) i stąd już łatwo otrzymać odpowiedź.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik

Niestety dalej nie rozumiem pewnych rzeczy. Tak myślałem że \(\displaystyle{ n}\) nie może być ułamkiem. Dlaczego nie istnieje \(\displaystyle{ x^{20}}\)? Czy to dlatego że \(\displaystyle{ n=9,5}\)? Zakładam, że stwierdzenie "to przy nim równa się zero " oznacza to, że \(\displaystyle{ \frac{ f^{(20)} }{20!}==0}\) tylko nie wiem dlaczego.Zakładam również, że wynika z tego fakt, że ta pochodna 20 rzędu równa się 0.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ \cdot \sum_{n=0}^{ \infty }2 \left( - \frac{1}{4} \right) ^n x^{2n+1}=\sum \frac{f^{(n)}(0) }{n!} x^n}\), szeregi potęgowe są równe wtedy i tylko wtedy, gdy przy tych samych potęgach \(\displaystyle{ x^n}\) stoją te same wyrazy. Co stoi przy \(\displaystyle{ x^{20}}\), jeśli \(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!} x^{20}=0}\) dla każdego iksa?
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik

Stoi \(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!}}\). To już zrozumiałem. Tylko zastanawiam się nad tym dlaczego nie istnieje \(\displaystyle{ x^{20}}\) dla żadnego iksa. Zakładam, że jest to spowodowane tym, że wyszło \(\displaystyle{ n=9.5}\) ale nie jestem tego pewien.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

bamsye123 pisze:Stoi \(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!}}\). To już zrozumiałem.
No ale jeśli wiesz, że "\(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!} x^{20}=0}\) dla każdego iksa", to możesz podać tego konkretną wartość liczbową!

\(\displaystyle{ x^{20}}\) nie istnieje w szeregu, bo jakby istniało, to \(\displaystyle{ n=9.5}\), ale \(\displaystyle{ n}\) ma należeć do naturalnych, więc coś nie zgadza.
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik

No tak. Równanie \(\displaystyle{ \frac{f^{20}(0) }{20!} x^{20}=0}\) będzie spełnione gdy \(\displaystyle{ f^{20}(0) = 0}\). Czy mogę uznać to za ostateczne rozwiązanie ?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2015, o 22:17 przez bamsye123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

Czy zagadnienie zostało wyjaśnione? Bo jeśli nie, to zostawiam miejsce dla kogoś innego, by wytłumaczył lepiej
bamsye123
Użytkownik
Użytkownik

Jak najbardziej, przejrzę jeszcze raz cały temat i na pewno wszystko przyswoję. Dziękuję za wyczerpujący wykład
ODPOWIEDZ