Mechanika i budowa maszyn- studia
-
yangaxxx
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Jestem absolwentką liceum o profilu mat-fiz-inf. Na maturze zdawałam rozszerzoną: matematykę, angielski i fizykę.
Zastanawiałam się nad wyborem studiów i pragnę Was zapytać czy mieliście styczność z tym kierunkiem(Mechanika i budowa maszyn). Bardzo proszę o opinie bo zastanawiam się zarówno nad kierunkiem(w grę wchodzi inżynieria mechaniczna i materiałowa, budownictwo) jak i nad wyborem miasta. Szczególnie biorę pod uwagę agh politechnikę krakowska p. warszawska i p.wrocławska. Bardzo proszę o opinie co z perspektywami jak się studiowało jak wykładowcy i ogólnie całokształt
pozdrawiam:)
Zastanawiałam się nad wyborem studiów i pragnę Was zapytać czy mieliście styczność z tym kierunkiem(Mechanika i budowa maszyn). Bardzo proszę o opinie bo zastanawiam się zarówno nad kierunkiem(w grę wchodzi inżynieria mechaniczna i materiałowa, budownictwo) jak i nad wyborem miasta. Szczególnie biorę pod uwagę agh politechnikę krakowska p. warszawska i p.wrocławska. Bardzo proszę o opinie co z perspektywami jak się studiowało jak wykładowcy i ogólnie całokształt
pozdrawiam:)
-
szw1710
Zapraszam na moją uczelnię. Wykładam na tym kierunku. O profilach tutaj: ... i-wbmii-bm
-
rymek94
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Jak PW to masz możliwość, SiMR, lub MEIL, mówi się że niby MEIL lepszy itd. że wysokie progi, ale szczerze to liczy się student, nic więcej, nie daj sobie wmówić że progi kreują jakość. Co do MEiL'u to trochę jest tak pół na pół, fajny sprzęt w zakładzie robotyków, dobre dosyć sale z komputerowym oprogramowaniem CAD CAM CAE, ale z kolei zaplecze instytutu techniki cieplnej(termodynamika, silniki spalanie turbiny.... takie tematy), jakieś lata 70, Wykładowcy, jak wykładowcy, nie mam porównania, ale i tak jak wszędzie cudów się się spodziewaj. Poza tym, trochę cienko z książkami(wydziałowymi) z niektórych przedmiotów. Generalnie spoko.
-
Mikser
- Użytkownik

Jeżeli AGH, to prawdopodobnie widzielibyśmy się w październiku na zajęciach!
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Studiowałem to semestr na PWr na Wydziale Mechanicznym. Na te niekonkretne pytania mogę odpowiedzieć tak: praca ponoć po tym jest (nawet bez magistra), wykładowcy różni (niektórzy chcieli nas dojechać, niektórzy nie. Porównując z Matematyką, to tam było bardzo źle pod tym względem, bo jeszcze nie spotkałem na Matematyce nauczyciela, który chciałby dojechać swoich studentów), a całokształt - dla mnie nuda, dlatego zmieniłem kierunek ;p
-
yangaxxx
- Użytkownik

a jak wygląda zaplecze technologiczne na PWr? wiesz coś na ten temat?
-
yangaxxx
- Użytkownik

mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak i czy w ogóle odnajdowały się w tym dziewczyny:)?
-
szw1710
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dziewczyna studiowała mechanikę i budowę maszyn. Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że na tym kierunku dziewczyny radzą sobie dobrze i są dobrymi studentkami. Jest ich niewiele, ale za to te najlepsze. Możesz do nich dołączyć.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Odnajdywały się. Dziewczyny jako płeć są lepiej przystosowane do nakutwiania projektów całymi nocami (a tak wygląda studiowanie - jak nie nocami, to przynajmniej dniami), więc masz atut, a nie przywarę ;p Zresztą w męskim gronie prędzej dostaniesz pomoc, będąc dziewczyną, więc głowa do góry.
-
szw1710
OK. Kutwa to inaczej skąpiec. Ale dobrze, że słowo ma jakąś etymologię. Dziękuję za wyjaśnienie.