Mechanika i budowa maszyn- studia

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
yangaxxx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: yangaxxx »

Jestem absolwentką liceum o profilu mat-fiz-inf. Na maturze zdawałam rozszerzoną: matematykę, angielski i fizykę.
Zastanawiałam się nad wyborem studiów i pragnę Was zapytać czy mieliście styczność z tym kierunkiem(Mechanika i budowa maszyn). Bardzo proszę o opinie bo zastanawiam się zarówno nad kierunkiem(w grę wchodzi inżynieria mechaniczna i materiałowa, budownictwo) jak i nad wyborem miasta. Szczególnie biorę pod uwagę agh politechnikę krakowska p. warszawska i p.wrocławska. Bardzo proszę o opinie co z perspektywami jak się studiowało jak wykładowcy i ogólnie całokształt

pozdrawiam:)
szw1710

Post autor: szw1710 »

Zapraszam na moją uczelnię. Wykładam na tym kierunku. O profilach tutaj: ... i-wbmii-bm
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: rymek94 »

Jak PW to masz możliwość, SiMR, lub MEIL, mówi się że niby MEIL lepszy itd. że wysokie progi, ale szczerze to liczy się student, nic więcej, nie daj sobie wmówić że progi kreują jakość. Co do MEiL'u to trochę jest tak pół na pół, fajny sprzęt w zakładzie robotyków, dobre dosyć sale z komputerowym oprogramowaniem CAD CAM CAE, ale z kolei zaplecze instytutu techniki cieplnej(termodynamika, silniki spalanie turbiny.... takie tematy), jakieś lata 70, Wykładowcy, jak wykładowcy, nie mam porównania, ale i tak jak wszędzie cudów się się spodziewaj. Poza tym, trochę cienko z książkami(wydziałowymi) z niektórych przedmiotów. Generalnie spoko.
Mikser
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mikser »

Jeżeli AGH, to prawdopodobnie widzielibyśmy się w październiku na zajęciach!
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Studiowałem to semestr na PWr na Wydziale Mechanicznym. Na te niekonkretne pytania mogę odpowiedzieć tak: praca ponoć po tym jest (nawet bez magistra), wykładowcy różni (niektórzy chcieli nas dojechać, niektórzy nie. Porównując z Matematyką, to tam było bardzo źle pod tym względem, bo jeszcze nie spotkałem na Matematyce nauczyciela, który chciałby dojechać swoich studentów), a całokształt - dla mnie nuda, dlatego zmieniłem kierunek ;p
yangaxxx
Użytkownik
Użytkownik

a jak wygląda zaplecze technologiczne na PWr? wiesz coś na ten temat?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

Dla Wydziału Mechanicznego - świetnie Ponoć niczego nie brakuje.
yangaxxx
Użytkownik
Użytkownik

mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak i czy w ogóle odnajdowały się w tym dziewczyny:)?
szw1710

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dziewczyna studiowała mechanikę i budowę maszyn. Z moich wieloletnich obserwacji wynika, że na tym kierunku dziewczyny radzą sobie dobrze i są dobrymi studentkami. Jest ich niewiele, ale za to te najlepsze. Możesz do nich dołączyć.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

Odnajdywały się. Dziewczyny jako płeć są lepiej przystosowane do nakutwiania projektów całymi nocami (a tak wygląda studiowanie - jak nie nocami, to przynajmniej dniami), więc masz atut, a nie przywarę ;p Zresztą w męskim gronie prędzej dostaniesz pomoc, będąc dziewczyną, więc głowa do góry.
szw1710

nakutwiania
Cóż to za słowo?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik

Nakutwianie - robienie z wkładaniem dużego wysiłku. Taka gwara wrocławskiej biedoty.
szw1710

OK. Kutwa to inaczej skąpiec. Ale dobrze, że słowo ma jakąś etymologię. Dziękuję za wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ