Regula De L'Hospitala

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
natalkagd
Użytkownik
Użytkownik

Regula De L'Hospitala

Post autor: natalkagd »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 }\left( \frac{arcsin(x)}{x}\right) ^{ \frac{1}{x^{2}} }}\)

Bardzo proszę o pomoc w wyznaczeniu powyzszej granicy. Probowałam już w różną strone i za każdym razem zakopuje się w rachunkach. Wydaje mi się, że najlepiej policzyć to z reguly De L'Hospitala.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Regula De L'Hospitala

Post autor: NogaWeza »

\(\displaystyle{ \left( \frac{\arcsin{x}}{x}\right) ^{ \frac{1}{x^{2}} } = \exp{ \left( \frac{1}{x^2} \cdot \ln{\frac{\arcsin{x}}{x}} \right) }}\)
Pozostaje zbadać granicę tego wykładnika, co pewnie jest zadaniem niełatwym i z tego względu nie podejmę go o tej porze, wybacz. Czasem trzeba i po pięć razy katować de l"Hospitalem i dopiero coś sensownego wychodzi, także się nie zniechęcaj po jednym czy dwóch - nawet jeśli wychodzą jakieś pogańskie rzeczy.
natalkagd
Użytkownik
Użytkownik

Regula De L'Hospitala

Post autor: natalkagd »

No właśnie do takiej postaci od razu doprowadziłam. Ale zaczęły mi takie kosmiczne pochodne wychodzić ze myślałam że może nie tedy droga. No ale skoro tak to będę działać dalej
ODPOWIEDZ