Rekrutacja - kolejność wybranych kierunków

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
kacpersyn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacpersyn »

Ok, to już jasne. Nie rejestrowałem się, zawsze zostawiam takie rzeczy na ostatnią chwilę . Dzięki za informację NogaWeza
Mikser
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mikser »

NogaWeza, nie można ustawić dwóch kierunków jako głównych. Po 24 będziesz sobie wybierał, który jako pierwszy, a który jako alternatywny. Wtedy pierwszeństwo do kierunku mają Ci, którzy zaznaczyli go jako główny[w kolejności wskaźnika rekrutacyjnego], a jak zostaną miejsca, to następnie bierze się z tych, którzy złożyli go jako alternatywy. W sytuacji gdy 240 osób oznacza ten sam kierunek jako główny i ten sam kierunek jako alternatywny - liczy się matura i tyle.
kasikkkk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasikkkk »

Skąd takie info że po 24 wybiera się kierunek główny? Zalogowałam się już w portalu i opłaciłam kierunki jednak nie widzę takiego komunikatu mam jedynie coś takiego:
Dopełniono wszystkich formalności wymaganych do kwalifikacji na I rok studiów.
Na podstawie wskaźnika rekrutacji zostaniesz sklasyfikowany(a) na deklarowane kierunki.
O wynikach kwalifikacji zostaniesz poinformowany(a) w systemie e-Rekrutacja.

W regulaminie rekrutacji jest napisane że kolejność wybranych kierunków jest nieistotna, więc z tego chyba wynika że kolejność jest nieistotna poza tym jest zaznaczone że w tym roku zmieniają się zasady rekrutacji
Mikser
Użytkownik
Użytkownik

kasikkkk, informacja bezpośrednio od dziekanatu WIMiRu, podana przez telefon.

e: "Kolejność podanych kierunków jest nieistotna dla procesu kwalifikacji kandydatów." dla procesu kwalifikacji a nie rekrutacji.
kasikkkk
Użytkownik
Użytkownik

Mikser, dziękuję za info.
Ogólnie to pisałam maile do AGH-u, jednak takiej informacji nikt mi nie podał :/

-- 21 cze 2015, o 13:32 --

Haha, no nieźle... Przeczytałam jeszcze raz maila od Pani z komisji rekrutacyjnej, w mailu jest że: 'w procesie rekrutacji kolejność jest nieistotna'.
Rekrutacji !!!

Dalej jest że:
"Od tego roku zmieniają się zasady rekrutacji. Dla każdego kierunku studiów tworzona jest odrębna lista rankingowa zawierająca nazwiska kandydatów. Kwalifikację na studia otrzymują kandydaci posiadający wartość wskaźnika większą lub równą wartości granicznej ustalonej uchwałą Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej.

Kandydat, który zadeklarował więcej niż jeden kierunek może być zakwalifikowany na wszystkie kierunki. Wpisu można dokonać tylko na jeden kierunek."

Czy przypadkiem te dwie informacje, moja i Twoja Mikser się nie wykluczają..?
Mikser
Użytkownik
Użytkownik

kasikkkk, W tym wypadku, chyba możesz uznać swoje informacje za bardziej prawdziwe. Wydziały mogą nie być zorientowane w temacie.

Czyli co, brak kierunków alternatywnych = progi do góry?
kasikkkk
Użytkownik
Użytkownik

Mikser, jeżeli jest tak, że rzeczywiście nie wybieramy kierunków priorytetowo, że kolejność jest zupełnie nieistotna, to wg mnie w I rekrutacji są marne szanse na dostanie się gdziekolwiek.. no dobra, może nie gdziekolwiek, ale na pewno na te najbardziej oblegane kierunki. No chyba że napisałeś matury naprawdę bardzo bardzo dobrze. Przecież jak osoba która ma same setki lub coś w pobliżu wybierze kilka kierunków, to zabiera miejsce pozostałym. A osób które mają więcej punktów od nas na pewno nie jest mało... Za to w II rekrutacji zwolni się większość miejsc, bo przecież jeden kierunek się ostatecznie wybiera

Jeżeli rzeczywiście tak jest, to będzie niezły chaos, że tak ładnie powiem
kacpersyn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacpersyn »

NogaWeza na stronie rejestracji nie ma informacji, że należy wpłacać kasę do 24 czerwca. Jest napisane "Po 24 czerwca 2015 r. sprawdź w systemie e-Rekrutacja czy otrzymałeś(aś) status kandydata[...]" - z tego zdania nie wynika, że przelew ma dotrzeć do jutra. Jak zajrzymy na stronę ... o-stopnia/ i ... i-letniej/ to przeczytamy kilka ważnych informacji:
1."Rozpoczęcie pracy WKR: 24 czerwca 2015 r., godz. 9"
2."Rejestracja w systemie e-Rekrutacja kandydatów posiadających wykształcenie uzyskane w Polsce:
od 1 czerwca 2015 r., godz. 9
do 7 lipca 2015 r., godz. 15"
3."Ważne, aby przelew dotarł na nasze konto przed upływem okresu przeznaczonego na rejestrację.
Obserwuj informacje w systemie e-Rekrutacja. Po odnotowaniu twojej wpłaty otrzymasz status kandydata"
Mój wniosek jest taki: przelew ma dotrzeć do 7 lipca, a podana na stronie rejestracji data 24 czerwca wiąże się po prostu z tym, że wtedy zaczyna pracę wydziałowa komisja rekrutacyjna.
przemek279
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: przemek279 »

Jako, że macie już całą tą rekrutację za sobą to może podzielicie się informacją jak to wyglądało
Głównie chciałbym się dowiedzieć co jeśli nie dostanę się na preferowany kierunek, ale dostanę się na inny to czy jak chcę uczestniczyć w rekrutacji uzupełniającej to mogę być już zapisany na inny kierunek? I czy w zeszłym roku bardzo spadły progi po I rekrutacji ?
ODPOWIEDZ