Witam.
Do końca czasu na wybór kierunków coraz bliżej, więc muszę podjąć ostateczną decyzję w kwestii uporządkowania ich kolejności.
Jestem zdecydowany na studia informatyki na PW. Mój problem polega na tym, że nie wiem jaki wydział byłby najwłaściwszy. Mogę liczyć na około 165-170 pkt. , więc teoretycznie już na starcie odpada MiNI. Do niedawna byłem przekonany, że moim pierwszym wyborem będzie EiTI, kolejnym Elektryczny, ale po dokładniejszym przyjrzeniu się planom zajęć, zauważyłem że na Elektrycznym jest mniej przedmiotów pokrewnych z fizyką. Bowiem właśnie tego dotyczy moje główne pytanie.
Czy ktokolwiek na tym forum byłby mi w stanie podpowiedzieć jak ciężkie jest ogarnięcie na EiTI fizyki i pokrewnych przedmiotów (elektronika, obwody itp.) ? Moją wiedzę z fizyki w liceum śmiało można pominąć – będę zaczynał praktycznie od początku, dlatego mam tu pewną barierę psychiczną.
Na maturze zdawałem mat. I inf.
Miałem już do czynienia sporo z C++, lubię infę i jestem do niej zdeterminowany. Jeśli chodzi o matematykę, to mimo średnio napisanej matury, nie mam ku niej obaw.
Nie mam skonkretyzowanych kierunków, jeśli chodzi o dogłębniejszą naukę, wolałbym coś związanego z software, ale lubię też rzeczy typu budowa mikroprocesorów, dopóki nie wymagają dużo trudnej fizyki…
Słyszałem, że EiTI jest bardziej konkretnym wydziałem niż El. z wyższym poziomem informatyki, ale ten drugi daje więcej swobody i czasu na indywidualny rozwój ( tak tak, mam świadomość, że dobry informatyk to samouk )
Zdaje sobie również sprawę, że przy mojej nie najwyższej punktacji niekoniecznie musze się dostać na EiTI. Teoretycznie najciekawsze byłoby MiNI, ale mam prawie zerowe szanse, a poza tym bałbym się jednak zbyt wysokiego poziomu osób obok mnie. Lubię się uczyć, ale nie jestem wybitny, dlatego trochę unikałem myśli o MiMUW lub MiNI – jak widać po maturze – skutecznie aż do końca.
Podsumowując – napiszcie proszę jak to naprawdę jest z tą fizyką na EiTI, jeśli ktokolwiek ma jakieś doświadczenia, a może nawet był w podobnym położeniu pewien czas temu.
Informatyka na PW, a fizyka
-
fizzybarrel
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
-
kalwi
- Użytkownik

- Podziękował: 145 razy
na informatykę na eiti 170pkt. może być mało (2 lata temu był próg koło 175, jeśli mnie pamięć nie myli). Na informatyce masz bodajże 1 przedmiot tylko z czystą fizyką, potem to będą raczej przedmioty techniczne (a to co innego) związane z prądem. A tu raczej poziom abstrakcji wielki nie jest.
- Walczi
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Fizyka na EITI roby spory przesiew. Ale ci co biorą drugi raz zazwyczaj już zdają . Jeśli będziesz systematyczny to dasz radę. Kluczem jest tu dobra systematyczność na ćwiczeniach( dobrze napisane kolokwium plus aktywność na zajęciach) ponieważ jeżeli przykładowo masz do zdobycia 50 pkt z przedmiotu , a zdobędziesz z samych ćwiczeń 20 pkt ( wykonalne, choć wymaga pracy) to żeby zdać to z egzaminu potrzebujesz już tylko 6 punktów na 25
Problem z samym przedmiotem "Fizyka" na EiTI na informatyce jest taki ze wykladowca sie nie przejmue ze jeszcze nikt nie umie rownan rozniczkowych, calek i pochodnych.
Wiec podobno w tym roku prawie wszyscy uwalili w semestrze zimowym.
Wiec podobno w tym roku prawie wszyscy uwalili w semestrze zimowym.
-
kalwi
- Użytkownik

- Podziękował: 145 razy
@up
no raczej nie, bo fizyka na informatyce jest na drugim semestrze. Więc całki i pochodne już były. Inaczej jest na telekomunikacji i elektronice, tam całki są wymagane w drugim tygodniu pierwszego semestru. Wyniki tu:
hehe
no raczej nie, bo fizyka na informatyce jest na drugim semestrze. Więc całki i pochodne już były. Inaczej jest na telekomunikacji i elektronice, tam całki są wymagane w drugim tygodniu pierwszego semestru. Wyniki tu:
hehe