Potencjał pola, a potencjał przewodników
-
Nieprzekonany
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Witam. Mam pytanie dotyczące teorii. Potencjał jest definiowany jako cecha pola tudzież elektrycznego i jest to stosunek energii ładunku umieszczonego w danym polu do wielkości tego ładunku. Jak mam więc rozumieć "potencjał przewodnika", "potencjał naładowanej kuli", "potencjał na okładce kondensatora" etc.? Jak zrozumieć czym jest potencjał jakiegoś ciała, skoro potencjał charakteryzuje pole? Proszę o wytłumaczenie i z góry dziękuję.
-
pvnrt
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Z prawa Gaussa dla naładowanego przewodnika wynika, że nadmierny ładunek będzie w stanie równowagi rozłożony na jego powierzchni w taki sposób, że każdy punkt przewodnika będzie posiadał taki sam potencjał.-- 20 maja 2015, o 07:39 --Poza tym potencjał mówi nam nie wiele o polu elektrostatycznym, za to różnica potencjałów tak.
-
pvnrt
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
...sorki nie dopisałem"... polu elektrostatycznym naładowanego przwodnika" Jednak mając potencjał przewodnika, można policzyć jego pojemność, która jest kluczową wielkością \(\displaystyle{ C=\frac{q}{\varphi_{P}}}\)
-
Nieprzekonany
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
No dobra, ale jak mam rozumieć potencjał ciała np. przewodnika skoro potencjał opisuje pole, a nie jakieś ciało. Co mamy tak naprawdę na myśli mówiąc o potencjale przewodnika?
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Dokładnie tak jak dla pola - energia ładunku próbnego podzielona przez jego wartość. Tyle, że znajdującego się np. na naładowanej sferze. W przypadku takiej naładowanej sfery pole elektryczne 'zaczyna się' na tej sferze, jest tam na tej powierzchni, zatem można mówić o jego potencjale.