Dynamika bryły sztywnej.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
dronguu
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: dronguu »

obliczyć jaką droge przebędzie masa zawieszona na sznurku w czasie \(\displaystyle{ t=2s}\). Dane: \(\displaystyle{ m,M,r}\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 22:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: SlotaWoj »

Potrzebny będzie promień ramion, na końcach których występuje masa \(\displaystyle{ m}\).
dronguu
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: dronguu »

promień ramion to \(\displaystyle{ L}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, o 00:39 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: daras170 »

Tu masz rozwiązane:

Kod: Zaznacz cały

http://fizyka.pisz.pl/forum/1836.html
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Rozwiązanie w linku podanym przez Darasa170 jest błędne.

W szczególności:
  1. Moment bezwładności walca o masie \(\displaystyle{ M}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) został obliczony błędnie.
  2. Nie została uwzględniona bezwładność masy \(\displaystyle{ m}\) wiszącej na sznurku.
    W tym przypadku najlepiej zrobić tak:
    • Zastąpić ciężar tej masy siłą.
      Masę podzielić na połowy i oba kawałki „przykleić” po obu stronach (na obwodzie) walca o promieniu \(\displaystyle{ r}\), obliczyć ich momenty bezwładności i zsumować z pozostałymi momentami.
daras170
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Faktycznie zabrakło współczynnika 1/2 przy momencie bezwładności walca, reszta się zgadza.
A ciężar ciała jest siłą, która powoduje ruch wahadła więc wystarczy zastosować II zasadę dynamiki dla ruchu obrotowego.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Nie tylko brak \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc reszta się nie zgadza. Należy jeszcze uwzględnić masę na sznurku. Moment bezwładności ma być:
  • \(\displaystyle{ I=\frac{1}{2}Mr^2+4ml^2+mr^2}\)
daras170
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Przecież zwisająca masa się nie obraca tylko wykonuje ruch postępowy w dół.

-- 19 maja 2015, o 21:32 --

Może przy okazji też wyjaśnisz co to znaczy:
SlotaWoj pisze: Zastąpić ciężar tej masy siłą.
Masę podzielić na połowy i oba kawałki „przykleić”
moja wyobraźnia tutaj wysiada a co dopiero powiedzieć o koledze, który jest autorem postu i chodzi zdaje się do szkoły średniej. Powinno się mu to wytłumaczyć, tak żeby miał z tego pożytek.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

daras170 pisze:Może przy okazji też wyjaśnisz co to znaczy:
„Pogłówkuj” trochę, ale na razie czytaj dalej.
daras170 pisze:... moja wyobraźnia tutaj wysiada ...
trzeba ćwiczyć wyobraźnię.

Chcesz dyskutować? Proszę bardzo, ale bez inwektyw.

Uważasz, że wzorowi na moment bezwładności zamieszczonym za wyjątkiem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) nic nie brakuje. Skoro tak, to przyspieszenie kątowe walca z „wiatraczkiem” wyraża się wzorem:
  • \(\displaystyle{ \epsilon=\frac{m_wgr}{0,5Mr^2+4ml^2}}\)
Teraz trzeba ocenić, czy wzór ten jest poprawny.

Masę na sznurku specjalnie oznaczyłem inaczej, by nie było wątpliwości w rozumowaniu, które chciałbym abyś przeprowadził i odpowiedział na pytanie:
  • Jakie będzie przyspieszenie kątowe walca z wiatraczkiem gdy będzie: masa walca \(\displaystyle{ M=0}\) i cztery masy m na końcach ramion również \(\displaystyle{ m=0}\), a jedynie \(\displaystyle{ m_w\neq0}\) ?
Na zakończenie pytanie dodatkowe:
  • Co daje podzielenie masy \(\displaystyle{ m_w}\) na sznurku na połowy i „przyklejenie” tych części po obu stronach (na obwodzie) walca o promieniu \(\displaystyle{ r}\) ?
Jak Ci się nie podoba „przyklejanie”, to możesz te połówki mas zawiesić: jedną na istniejącym sznurku odwijający się z prawej strony, drugą na dodatkowym sznurku (trzeba wprowadzić) nawijającym się z lewej strony.

Odpowiedź i ew. coś tam jeszcze koniecznie zamieść na forum.
daras170
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Główkuje od urodzenia a to było już bardzo dawno temu ale nie widzę w moim poście śladu inwektyw. Mylisz je chyba z zarzutem, że nie wytłumaczyłeś autorowi tego postu "kawy na ławę" tylko zbyłeś jego i mnie, sztuczkami z dzieleniem masy na połówki itd. Faktycznie nie uwzględnienie składnika mr^2 w mianowniku we wzorze podanym przez Ciebie prowadzi do absurdu, gdy M = 0 ale wtedy nie mamy już przecież do czynienia z obrotem wiatraczka. Ciekawe jakbyś ten problem rozwiązał gdyby za sznurek po prostu pociągnąć siłą o wartości równej ciężarowi mg ? bo ciężar to siła prawda ?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Wzór który podałem w ostatnim poście, to jest Twój wzór, nie mój.

Miałeś odpowiedzieć na pytanie: z jakim przyspieszeniem ... .

Nie zrobiłeś tego, więc ja odpowiem:
  • przyspieszenie będzie równe \(\displaystyle{ \infty}\),
a to oznacza, że wzór jest zły i byłoby dobrze, gdybyś skorygował swój wpis na

http://fizyka.pisz.pl/forum/1836.html
.

Ja podałem wzór na zastępczy moment bezwładności wcześniej i on nie sprawia takich niespodzianek.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: kruszewski »

daras170 pisze:
"Ciekawe jakbyś ten problem rozwiązał gdyby za sznurek po prostu pociągnąć siłą o wartości równej ciężarowi mg ? bo ciężar to siła prawda ? "
Siła w onej nici nie jest równa \(\displaystyle{ m \cdot g}\) lecz \(\displaystyle{ m \cdot a}\) .
Jest jeszcze i takie pytanie, czy ów "wiatrak" kręci się względem osi nie zmieniającej wysokości położenia, czy może jest puszczony w dół a ciężarek na nici "stara" się nim obracać?
Pytanie o tyle zasadne, że nie zaznaczono podparcia domyślnej osi obrotu.
daras170
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Dzięki za wyjaśnienie kruszewski
kruszewski pisze:Jest jeszcze i takie pytanie, czy ów "wiatrak" kręci się względem osi nie zmieniającej wysokości położenia, czy może jest puszczony w dół a ciężarek na nici "stara" się nim obracać?

Właśnie tak to widzę, że jest to wahadło Oberbecka ze stałą osią.
Jednak najlepiej tę kwestię mógłby rozstrzygnąć dronguu . Szkoda, że nie interesuje go już ten temat.

@ SlotaWoj
daras170 pisze:Faktycznie nie uwzględnienie składnika \(\displaystyle{ mr^2}\) w mianowniku we wzorze podanym przez Ciebie prowadzi do absurdu, gdy M = 0 ale wtedy nie mamy już przecież do czynienia z obrotem wiatraczka.

miałem na myśli ten wzór:
SlotaWoj pisze: Moment bezwładności ma być:
  • \(\displaystyle{ I=\frac{1}{2}Mr^2+4ml^2+mr^2}\)

natomiast słowa absurd w moim poście oznacza odrobienie lekcji czyli wg Ciebie pogłówkowanie i podstawienie M = 0, jednak takie rozumowanie jest dziwne, bo skoro wiatrak wraz ze skrzydełkami nie ma masy, to jak go traktować? czy jest wtedy sens rozważać jego obrót?

Stwierdzenie, że " tak ma być" mnie nie przekonuje. Może wypowiedziałby się jakiś znawca tych zagadnień z większym zacięciem dydaktycznym ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Dynamika bryły sztywnej.

Post autor: kruszewski »

Kolega daras170 proponuje :
Może wypowiedziałby się jakiś znawca tych zagadnień z większym zacięciem dydaktycznym ?
To może to:

http://dydaktyka.fizyka.szc.pl/pdf/pdf_136.pdf

Z pozdrowieniami,
W.Kr.
daras170
Użytkownik
Użytkownik

Dynamika bryły sztywnej.

Jeszcze raz wielkie dzięki kruszewski. Akurat mam oryginał tego co jest częściowo skopiowane w podanym przez Ciebie linku. I nadal nie widzę zarówno tam jak i w oryginale potrzeby uwzględniania w wyrażeniu na całkowity moment bezwładności wahadła tego dodatkowego składnika \(\displaystyle{ mr^2}\) czyli masy zawieszonej na sznurku. I tylko o to prosiłem, żeby ktoś wyjaśnił mi jak \(\displaystyle{ 4 -latkowi}\), choć mam już pół wieku na karku skąd wziął się ten dodatkowy składnik we wzorze podanym przez SlotaWoj. Być może zabrnąłem w jakąś myślową, ślepą uliczkę ? Ale wydaje mi się, że masa na sznurku nie ma żadnego przyczynku do momentu bezwładności wiatraka a tylko jej ciężar jest przenoszony za pomocą sznurka na oś czyli moment siły ciężkości jest niezerowy = mgr i to on powoduje obrót całości. Przepraszam ale wyjaśnienia w stylu, że \(\displaystyle{ trzeba}\) ten składnik uwzględnić, bo wzór nie będzie poprawny mnie nie satysfakcjonują.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, o 12:20 przez daras170, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ