Ocenianie matur

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
jopex
Użytkownik
Użytkownik

Ocenianie matur

Post autor: jopex »

Witam;

Interesuje mnie metodyka oceniania tegorocznych matur, a konkretnie: jak traktuje się rozwiązania poprawne, aczkolwiek nieskrócone? Niestety z braku czasu nie zdążyłem skrócić dwóch, poprawnych wyników. W rezultacie jest na przykład pierwiastek z 32 zamiast czterech pierwiastków z 2.

Czy za taką odpowiedź odejmuje sie jeden pkt czy przyznaje (o ile wczesniejszy tok rozumowania był całkowicie poprawny) pełną liczbę punktów?
sunset_28
Użytkownik
Użytkownik

Ocenianie matur

Post autor: sunset_28 »

W żadnym z poleceń tegorocznej matury (nowa formuła) nie było wyraźnie zaznaczone, aby skracać. Otrzymasz maksymalna liczbę punktów, jesli zadanie zostało rozwiązane bezbłędnie.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Ocenianie matur

Post autor: szachimat »

Zdarzało sią, że przy wyliczaniu pierwiastków trójmianu kwadratowego uczeń pisał:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{6- \sqrt{4} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{6+ \sqrt{4} }{2}}\)
i też otrzymywał komplet punktów, choć osobiście nie podobają mi się takie wyniki.
A zatem, jeżeli nie ma w poleceniu czegoś takiego jak np. "wynik przedstaw w postaci nieskracalnego ułamka", to będzie komplet punktów.
Marxin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Ocenianie matur

Post autor: Marxin »

To by oznaczało, że takie wyniki jak:

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{253} }{ \sqrt{13} }}\)

można zostawić w spokoju...

A ja po przekształceniu, szukałem jeszcze, czy ABY NA PEWNO, nie da się wyciągnąć pierwiastka...

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{253} }{ \sqrt{13} }= \frac{ \sqrt{3289} }{13} = \frac{ \sqrt{13\cdot11\cdot23} }{13}}\)

Ale to typowa rutyna... człowiek niepotrzebnie popuszcza cuglom nerwów.
ODPOWIEDZ