Nazwij i narysuj powierzchnię

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Okularnica_5
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Okularnica_5 »

Nie wątpię, że zadanie należy do prostych, ale nie mam nawet żadnego przykładu, więc nie wiem jak się do tego zabrać. Na podstawie gotowych wzorów wiem jedynie, że będzie to hiperboloida dwupowłokowa. Z góry dziękuję za pomoc
\(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2}- z^{2} = -1}\)
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: rymek94 »

no to patrz:
1)Narysuj sobie układ 3D
2)wyzeruj 'z' dostajesz\(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2} = -1}\) - czyli sprzeczność
3) wyzeruj 'x' dostajesz:\(\displaystyle{ y^{2}- z^{2} = -1}\) to są punkty leżące na płaszczyźnie yz, bo spełaniają że x = 0 a y i z t zmienne jaką krzywą przedstwiają(wyznacz zmieną z będzie to +- pierwiastek...)
4) zobacz co będzie przedstawione na pł. xz(wyzeruj którą składową?)
5) Na koniec możesz sobie udowodnic że jest to figura obrotowa wzgl. osi z. Bo jeżeli przeksztłcisz \(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2}- z^{2} = -1}\) to w ten:
\(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2} = -1+ z^{2}}\) sposób to po prawej masz parametr zależny od "z" i oznacza on promień okręgu, bo po lewej masz \(\displaystyle{ x ^{2} + y^{2} = r^{2}}\)
Pozdrawiam
F.R
Okularnica_5
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Okularnica_5 »

Czyli chodzi po prostu o to, by zerować kolejne składowe i przedstawiać to, co nam zostanie na danych płaszczyznach. I wszystko jasne! Dziękuję
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Post autor: rymek94 »

Spoko:)
ODPOWIEDZ