Matura z matematyki 2015 - poziom podstawowy, wersja stara
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Tutaj dyskutujemy o maturze z matematyki na poziomie podstawowym w wersji "starej" - dla techników i osób powtarzających maturę.
JK
JK
-
newhope
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Stara matura dla technikum
Kto mi powie jak trzeba było rozwiązać zadanie 16 ?
Kto mi powie jak trzeba było rozwiązać zadanie 16 ?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 14:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Z podobieństwa trójkątów masz:
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}=\frac{12}{b}=\frac{a}{15}.}\)
Zatem \(\displaystyle{ a=10, b=18.}\)
JK
JK
-
newhope
- Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:Z podobieństwa trójkątów masz:
JK
ok dziękuję , jeszcze powiedz mi , jak możesz odp do zadania 15 ,
-
Bartolinho10
- Użytkownik

W 15 zadaniu skoro kąt dzieli się na połowę, to \(\displaystyle{ DBC}\) będzie \(\displaystyle{ 25^\circ}\), u góry kąt \(\displaystyle{ ACB}\) będzie miał \(\displaystyle{ 80^\circ}\), ten przy wysokości (\(\displaystyle{ BEC}\)) jest prosty, więc \(\displaystyle{ CBE}\) ma \(\displaystyle{ 10^\circ}\).
Więc :
ODP : \(\displaystyle{ 25-10= 15}\) stopni
-- 5 maja 2015, o 14:29 --
Mam pytanie co do oceny moich zadań :
26. Nie rozdzieliłem \(\displaystyle{ 5y^2}\) na \(\displaystyle{ 4y^2 + y^2}\) tak jak się powinno, złożyłem we wzór skróconego mnożenia, i napisałem tylko, że każda liczba podniesiona do kwadratu jest \(\displaystyle{ \ge 0}\). Czy za takie twierdzenie jest jakiś punkt?
31. Dorysowałem linię tak, żeby powstał trójkąt oparty na średnicy, i zdążyłem tylko napisać, że jest on prosty, bo jest oparty na średnicy.
W zadaniu 34. Wypisałem dane, zmienne odpowiednio, ułożyłem układ równań, policzyłem wszystko, z delty wyszło mi że \(\displaystyle{ \frac23}\) godziny, czyli powinno być \(\displaystyle{ 40}\) minut..
Ja niżej niestety napisałem że \(\displaystyle{ \frac23}\) to \(\displaystyle{ 20}\) minut \(\displaystyle{ + 10}\) minut (bo drugi jechał tyle więcej) i w odpowiedzi napisałem że jest to \(\displaystyle{ 30}\) minut, a powinno być \(\displaystyle{ 50}\). Ile punktów za to mi obetną?
Więc :
ODP : \(\displaystyle{ 25-10= 15}\) stopni
-- 5 maja 2015, o 14:29 --
Mam pytanie co do oceny moich zadań :
26. Nie rozdzieliłem \(\displaystyle{ 5y^2}\) na \(\displaystyle{ 4y^2 + y^2}\) tak jak się powinno, złożyłem we wzór skróconego mnożenia, i napisałem tylko, że każda liczba podniesiona do kwadratu jest \(\displaystyle{ \ge 0}\). Czy za takie twierdzenie jest jakiś punkt?
31. Dorysowałem linię tak, żeby powstał trójkąt oparty na średnicy, i zdążyłem tylko napisać, że jest on prosty, bo jest oparty na średnicy.
W zadaniu 34. Wypisałem dane, zmienne odpowiednio, ułożyłem układ równań, policzyłem wszystko, z delty wyszło mi że \(\displaystyle{ \frac23}\) godziny, czyli powinno być \(\displaystyle{ 40}\) minut..
Ja niżej niestety napisałem że \(\displaystyle{ \frac23}\) to \(\displaystyle{ 20}\) minut \(\displaystyle{ + 10}\) minut (bo drugi jechał tyle więcej) i w odpowiedzi napisałem że jest to \(\displaystyle{ 30}\) minut, a powinno być \(\displaystyle{ 50}\). Ile punktów za to mi obetną?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 15:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Następnym razem będzie Kosz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm. Następnym razem będzie Kosz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Czyli co dokładnie napisałeś?Bartolinho10 pisze:26. Nie rozdzieliłem \(\displaystyle{ 5y^2}\) na \(\displaystyle{ 4y^2 + y^2}\) tak jak się powinno, złożyłem we wzór skróconego mnożenia, i napisałem tylko, że każda liczba podniesiona do kwadratu jest \(\displaystyle{ \ge 0}\). Czy za takie twierdzenie jest jakiś punkt?
A co Ci ten kąt prosty ma dać? Tu trzeba było narysować odcinek \(\displaystyle{ OL}\), zauważyć, że kąt \(\displaystyle{ OLK}\) jest prosty, wtedy kąt \(\displaystyle{ LOK}\) ma \(\displaystyle{ 62^\circ}\), a szukany kąt jest o połowę mniejszy (bo jest wpisany oparty na tym samym łuku).Bartolinho10 pisze:31. Dorysowałem linię tak, żeby powstał trójkąt oparty na średnicy, i zdążyłem tylko napisać, że jest on prosty, bo jest oparty na średnicy.
Prawdopodobnie jeden.Bartolinho10 pisze:W zadaniu 34. Wypisałem dane, zmienne odpowiednio, ułożyłem układ równań, policzyłem wszystko, z delty wyszło mi że \(\displaystyle{ \frac23}\) godziny, czyli powinno być \(\displaystyle{ 40}\) minut..
JK
-
newhope
- Użytkownik

Panie Janie , jak mi policzą zadanie 27 , gdzie dobrze policzyłem delte , ale \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_2}\) , źle podstawiłem ( zamiast \(\displaystyle{ 3}\) dałem \(\displaystyle{ 9}\) ) , dostanę 1 pkt czy 0 ?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 16:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
Bartolinho10
- Użytkownik

Dzięki za odpowiedź.
Co do 31, nie miałem zbytnio czasu już, dlatego szybko obrałem taką koncepcję żeby najpierw pokazać że ten na średnicy jest prosty, i usłyszałem, że KONIEC EGZAMINU.
Co do 31, nie miałem zbytnio czasu już, dlatego szybko obrałem taką koncepcję żeby najpierw pokazać że ten na średnicy jest prosty, i usłyszałem, że KONIEC EGZAMINU.
Witam chodzi mi o zadanie 34 z matury 2015 stara matura
Napisałem tak
\(\displaystyle{ V}\)- prędkość Borysa
\(\displaystyle{ V-4,5km/h}\) prędkość Adama
\(\displaystyle{ T}\) czas Borysa
\(\displaystyle{ T+1/6}\) czas Adama
\(\displaystyle{ Vt=15 \\ (V-4,5) (t+1/6)=15}\)
I tak robiłem do końca tylko to jest zle ale dostanę jakieś punkty za układ równań?
Napisałem tak
\(\displaystyle{ V}\)- prędkość Borysa
\(\displaystyle{ V-4,5km/h}\) prędkość Adama
\(\displaystyle{ T}\) czas Borysa
\(\displaystyle{ T+1/6}\) czas Adama
\(\displaystyle{ Vt=15 \\ (V-4,5) (t+1/6)=15}\)
I tak robiłem do końca tylko to jest zle ale dostanę jakieś punkty za układ równań?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 22:06 przez Coocyk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
coś mi się tutaj jednostki nie chcą zagadzać\(\displaystyle{ V}\)- prędkość Borysa
\(\displaystyle{ V-4,5h}\) prędkość Adama
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Powinieneś dostać za układ 2 punkty. Czy dostaniesz więcej zależy od tego, gdzie się pomyliłeś.Coocyk pisze:I tak robiłem do końca tylko to jest zle ale dostanę jakieś punkty za układ równań?
JK
Ale ten układ jest chyba zle bo powinno byc \(\displaystyle{ t-\frac16}\) sam nie wiem
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No skąd. Jechał wolniej i krócej i przejechał ten sam dystans?Coocyk pisze:Ale ten układ jest chyba zle bo powinno byc \(\displaystyle{ t-\frac16}\) sam nie wiem
Układ jest dobrze.
JK