Matura z matematyki 2015 - poziom podstawowy, wersja nowa
-
Mikser
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
O widzisz, takie same liczby mi wyszły.Zahion pisze:Pierwszy wyraz to \(\displaystyle{ 2}\), a różnica to \(\displaystyle{ 3}\). Wydaje mi się, że za omegę jest przyznawany czasem punkt, ale nie wiem jak w tym wypadku.
Tylko potem coś sknociłem bo wyszedł mi wynik 10, zamiast 11. No ale może 4 punkty wpadną
Gwoli ścisłości: Omega wynosiła tyle, ile ankietowanych było osób?
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Po prostu kojarzy mi się to z sytuacją...
A na samym dole zapis : PS. Jedna z tych liczb to \(\displaystyle{ 2}\).
Oczywiście zapis jest przejrzysty, aczkolwiek mógł komuś w jakiś sposób namieszać. Może ktoś nie zauważył ? Ktoś mógł zbagatelizować etc. Generalnie jest to informacja potrzebna do rozwiązania zadania, a nie wskazówka, więc powinna być umieszczona tam, gdzie reszta informacji niezbędnych do rozwiązania zadania.
Mikser, tak. Głównie zależy od interpretacji.
Iloczyn dwóch liczb wynosi \(\displaystyle{ 1}\), wyznacz te liczby.
A na samym dole zapis : PS. Jedna z tych liczb to \(\displaystyle{ 2}\).
Oczywiście zapis jest przejrzysty, aczkolwiek mógł komuś w jakiś sposób namieszać. Może ktoś nie zauważył ? Ktoś mógł zbagatelizować etc. Generalnie jest to informacja potrzebna do rozwiązania zadania, a nie wskazówka, więc powinna być umieszczona tam, gdzie reszta informacji niezbędnych do rozwiązania zadania.
Mikser, tak. Głównie zależy od interpretacji.
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Nie trzeba. Wystarczy potraktować to jako funkcję kwadratową z parametrem \(\displaystyle{ y}\) i wykazać, że \(\displaystyle{ \Delta \le 0}\). Albo analogicznie, funkcję kwadratową z parametrem \(\displaystyle{ x}\).Marxin pisze: Co było ,,trudne"? Zauważenie w dowodzie nierówności, że należy rozbić jeden wyraz na dwa.
-
Marxin
- Użytkownik

AndrzejK
Zgadza się
Ja jednak od razu rozbiłem y do kwadratu, wzór skróconego mnożenia i słowne wytłumaczenie.
Zgadza się
Ja jednak od razu rozbiłem y do kwadratu, wzór skróconego mnożenia i słowne wytłumaczenie.
-
Zahion
- Moderator

Zadanie z akcentem Nie dało się bezpośrednio ze średnich, chyba, że z komentarzem iż dla \(\displaystyle{ xy < 0}\) teza jest oczywiście prawdziwa.
-
cz0rnyfj
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Ooo AndrzejK uspokoiles mnie bo balem sie ze mi nie uznaja wykaz ze w ten sposob co opisales.
Pamięta ktos z Was jaki wynik wyszedl w zadaniu z tym przekrojem graniastoslupa? Bo u mnie wyszla jakas suma dwoch liczb z czego jedna z \(\displaystyle{ \sqrt {2}}\). W sumie to chyba najdluzej siedzialem nad tym bo szukalem tutaj błędu.
Pamięta ktos z Was jaki wynik wyszedl w zadaniu z tym przekrojem graniastoslupa? Bo u mnie wyszla jakas suma dwoch liczb z czego jedna z \(\displaystyle{ \sqrt {2}}\). W sumie to chyba najdluzej siedzialem nad tym bo szukalem tutaj błędu.
-
Mikser
- Użytkownik

A w taki sposób?
\(\displaystyle{ 4x^2-8xy+5y^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 4x^2-8xy}\) możemy zapisać jako \(\displaystyle{ \left( 2x-2y\right) ^2 -4y}\)
Czyli \(\displaystyle{ \left( 2x-2y\right) ^2 - 4y^2 +5y^2 \ge 0}\)
Nawias podniesiony do kwadratu jest zawsze większy lub równy \(\displaystyle{ 0}\), a \(\displaystyle{ -4y^2+5y^2}\)zawsze \(\displaystyle{ \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 4x^2-8xy}\) możemy zapisać jako \(\displaystyle{ \left( 2x-2y\right) ^2 -4y}\)
Nawias podniesiony do kwadratu jest zawsze większy lub równy \(\displaystyle{ 0}\), a \(\displaystyle{ -4y^2+5y^2}\)zawsze \(\displaystyle{ \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 15:33 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Zahion
- Moderator

\(\displaystyle{ 144 + 384 \sqrt{2}}\) bodajże, aczkolwiek nie jestem pewien co do wyniku, pamięciowo mówię. \(\displaystyle{ 144}\) na pewno.
-
Albercikkk
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
w ogóle, z brudnopisu sprawdzaja zadnia? napisalem "zad. w brudnopisie" na srodku gdzie było pomazane wszedzie, jak nie sprawdzą to lipa.
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
uznająMikser pisze:A w taki sposób?
jak dałeś adnotację w miejscu na rozwiązanie to mają obowiązek sprawdzić.Albercikkk pisze:w ogóle, z brudnopisu sprawdzaja zadnia? napisalem "zad. w brudnopisie" na srodku gdzie było pomazane wszedzie, jak nie sprawdzą to lipa.
-
Marxin
- Użytkownik

Albercikkk
Z zadaniami rozwiązanymi ,,w brudnopisie" są niemałe kontrowersje. Rozmawiałem o tym z nauczycielką, która sprawdza w OKE matury i zetknęła się z takimi sytuacjami. Jest sporządzany specjalny protokół... takie tam biurokratyczne wątki i bywa... że sprawdzą.
Z zadaniami rozwiązanymi ,,w brudnopisie" są niemałe kontrowersje. Rozmawiałem o tym z nauczycielką, która sprawdza w OKE matury i zetknęła się z takimi sytuacjami. Jest sporządzany specjalny protokół... takie tam biurokratyczne wątki i bywa... że sprawdzą.
-
Albercikkk
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Oby sprawdzili, jak nie sprawdzą to 2 zadania w ...
normalnie bym się poszedł sądzić, ale to podstawa to w sumie wielkiej różnicy mi nie zrobi, na rozszerzeniu postaram się pisać tak żeby zostało
normalnie bym się poszedł sądzić, ale to podstawa to w sumie wielkiej różnicy mi nie zrobi, na rozszerzeniu postaram się pisać tak żeby zostało
Panowie, mam pytanie. Ostatnie zadanie z ciągiem zrobiłem "na piechotę". Szybko doszedłem do tego że \(\displaystyle{ a_1=2}\) a \(\displaystyle{ r=3}\) i pozniej wypisalem 10 pozostalych wyrazów tego ciągu, z zależności że środkowy w geometrycznym do kwadratu jest równy iloczynowi pierwszego i trzeciego obliczylem \(\displaystyle{ k}\). Wynik poprawny, ale bez "naukowych" obliczeń.. mam szansę dostać jakieś punkty, chociaż jeden za poprawną odpowiedź? Jak to zostanie potraktowane
Ostatnio zmieniony 5 maja 2015, o 16:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Marxin
- Użytkownik

theo14
Obserwując przez ostatnie miesiące dziesiątki kluczy do dziesiątek matur...
Zauważam, że przyznają punkty za takie rzeczy jak: wyznaczenie r, wyrazu pierwszego, wzoru danego ciągu, sumy wyrazów itp.
Wychodziłoby na to, że kilka punktów dostaniesz.
Obserwując przez ostatnie miesiące dziesiątki kluczy do dziesiątek matur...
Zauważam, że przyznają punkty za takie rzeczy jak: wyznaczenie r, wyrazu pierwszego, wzoru danego ciągu, sumy wyrazów itp.
Wychodziłoby na to, że kilka punktów dostaniesz.