Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
lokas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Granica ciągu

Post autor: lokas »

Dla mnie wynik jest oczywisty ale jak to obliczyć, żeby inni się nie czepiali?
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } (n!)^{ \frac{-1}{2n} }}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Granica ciągu

Post autor: AndrzejK »

\(\displaystyle{ (n!)^\frac{-1}{2n}=e^{\ln(n!)^\frac{-1}{2n}}=e^{\frac{-\ln(n!)}{2n}}}\)
Wystarczy policzyć granicę w wykładniku:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-\ln(n!)}{2n}=...}\)

Do jej obliczenia wystarczy skorzystać z faktu, że:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (n!)}{n \ln n}=1}\)
lokas
Użytkownik
Użytkownik

Granica ciągu

Nie rozumiem Twojego rozwiązania. Do obliczenia jednej granicy każesz wykorzystać fakt, który jest jeszcze bardziej skomplikowany do obliczenia niż wyjściowa granica. Bez sensu jak dla mnie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Granica ciągu

Post autor: a4karo »

lokas pisze:Nie rozumiem Twojego rozwiązania. Do obliczenia jednej granicy każesz wykorzystać fakt, który jest jeszcze bardziej skomplikowany do obliczenia niż wyjściowa granica. Bez sensu jak dla mnie.

A skąd my biedaczki mamy wiedzieć jakiej genialnej metody użyłeś, żeby policzyć tę granice. Pokaż swoje rachunki, to porozmawiamy, a nie zarzucaj innym, że robią rzeczy bez sensu.
lokas
Użytkownik
Użytkownik

Granica ciągu

Mówię o tym kolego. O żadnych rachunkach nie wspominałem tylko spojrzałem na to.
AndrzejK pisze: Wystarczy policzyć granicę w wykładniku:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-\ln(n!)}{2n}=...}\)

Do jej obliczenia wystarczy skorzystać z faktu, że:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (n!)}{n \ln n}=1}\)
Radzę potrenować zadania z czytania ze zrozumieniem, które dzieci mają w podstawówce.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Granica ciągu

Post autor: AndrzejK »

lokas pisze:Do obliczenia jednej granicy każesz wykorzystać fakt, który jest jeszcze bardziej skomplikowany do obliczenia niż wyjściowa granica.
Słucham? Przecież ta granica jest prosta i bardzo intuicyjna:

Najpierw wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ n^n \ge n!}\), co jest bardzo intuicyjne jak rozpiszesz sobie iloczyn. Stąd mamy \(\displaystyle{ n \ln n \ge \ln (n!) \Leftrightarrow \frac{\ln (n!)}{n \ln n} \le 1}\).

Teraz można strzelić z armaty i wykorzystać aproksymację Stirlinga (co zgoda, już nie będzie takie intuicyjne, ale dalej proste), która prowadzi do takiej nierówności:
\(\displaystyle{ n \ln n - n < \ln (n!) \Leftrightarrow 1 - \frac{1}{\ln n} < \frac{\ln (n!)}{n \ln n}}\)
Oczywiście lewa strona dąży do jedynki, co daje jednoznaczną odpowiedź.

Ale oczywiście nie trzeba popisywać się wiedzą, tylko intuicją:
Wcześniej pokazaliśmy, że \(\displaystyle{ n \ln n \ge \ln (n!)}\). Wystarczy się tym chwilę pobawić żeby stwierdzić, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\lim_{ n\to \infty } \frac{\frac{n}{2} \ln \frac{n}{2}}{n \ln n} \le \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (n!)}{n \ln n}}\).

Kontynuując tę arcytrudną i bezsensowną zabawę na poziomie liceum otrzymamy, że \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{\ln (n!)}{n \ln n} \ge \lim_{ n\to \infty } \frac{\frac{3n}{4} \ln \frac{3n}{4}}{n \ln n} \ge \frac{3}{4}}\).

I tak postępując coraz dalej wykażemy, że szukana granica jest zawsze większa od każdej liczby mniejszej od jeden, co jest równoważne z tezą (oczywiście trzeba sformalizować zapis). Taka zabawa w szacowanie logarytmów jest na poziomie liceum, więc nie wiem co jest w tym skomplikowanego. Może pokaż jakiś lepszy pomysł skoro krytykujesz mój?-- 3 maja 2015, o 10:30 --
lokas pisze: Radzę potrenować zadania z czytania ze zrozumieniem, które dzieci mają w podstawówce.
Wybacz, ale to już jest przegięcie. Radzę potrenować elementarne zasady kultury, które dzieci uczą się od rodziców od urodzenia .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Granica ciągu

Post autor: Premislav »

Można też skorzystać z następującego lematu: jeśli\(\displaystyle{ (a_{n})_{n \in \NN}}\) jest ciągiem liczbowym o wyrazach dodatnich, to
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_{n}}=g \Rightarrow \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{a_{n}}=g}\)
Albo szacowanko \(\displaystyle{ n! \ge \left(\frac{n}{e}\right)^{n}}\)-- 3 maja 2015, o 10:51 --PS Właściwie, to nie wiem, czemu tu odpowiadam, bo można tu zaobserwować Twoje skandaliczne zachowanie, lokas.
lokas
Użytkownik
Użytkownik

Granica ciągu

AndrzejK dziękuję na wyjaśnienie skąd wzięła się tak intuicyjna granica. A co do zasad kultury, to po prostu nie lubię jak ktoś wtrąca się z komentarzami, które nic nie wnoszą do tematu.
ODPOWIEDZ