Hej,
Przygotowując się do matury ze zbioru kiełbasy natrafiłem na takie zadanie:
Znajdź obraz prostej \(\displaystyle{ k}\) o równaniu: \(\displaystyle{ y=2x -3}\) względem prostej \(\displaystyle{ s:\ y=x -1}\) .
Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem że mógłbym najpierw płaszczyznę przesunąć o wektor \(\displaystyle{ v=[0;1]}\), tak aby prosta \(\displaystyle{ s}\) w nowym układzie przechodziła przez jego początek i przekształcić prostą \(\displaystyle{ k}\) ( o wzorze \(\displaystyle{ y= 2x - 2}\) ) względem tej nowej prostej \(\displaystyle{ s:\ y= x}\).
Otrzymaną prostą \(\displaystyle{ k'}\) ( \(\displaystyle{ y= -0,5x + 1,5}\) ) wystarczy tylko przesunąć o wektor \(\displaystyle{ -v=[0;-1]}\), aby otrzymać końcową prostą \(\displaystyle{ k''}\) o wzorze \(\displaystyle{ y=-0,5x + 0,5}\) .
Czy to jest poprawne rozwiązanie na maturze? Podążając tą ścieżką rozumowania dostałbym pełną ilość punktów? Jeśli znacie jakieś lepsze rozwiązania to się podzielcie
Analityka rozwiązanie zadania matura
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
szachimat
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Wystarczy znaleźć obrazy dwóch punktów w symetrii osiowej. Jeden to może być punkt wspólny obu prostych. A później napisać równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty.
- kropka+
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wprawdzie nie wiem o co chodzi w sformułowaniu "obraz prostej \(\displaystyle{ k}\) względem prostej \(\displaystyle{ s}\)", ale jeśli miałeś na myśli symetrię osiową to rozwiązanie jest złe. Spójrz na wykres .