Zbiór wartości funkcji wymiernej

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
merykin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: merykin »

Witam. Mam problem z wspomnianym wyżej zadaniem - zagadnienie jest związane z pojęciem równości funkcji wymiernych i należy je rozwiązać bez liczenia granic, pochodnych ani wykonywania badania przebiegu zmienności - głównie dlatego, że w drugiej klasie liceum jeszcze tego nie ma. Chodzi o określenie zbioru wartości funkcji \(\displaystyle{ \frac{2x}{ x^{2}+1}}\) - wiem jak to zrobić badaniem przebiegu zmienności funkcji, więc proszę nie pisać - użyj granic i pochodnych. Myślę, że chodzi tu o zauważenie czegoś co by pozwoliło pozbyć się \(\displaystyle{ x}\) z licznika.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Medea 2 »

Możesz zgadnąć rozwiązanie: \(\displaystyle{ f(1) = 1}\) oraz:

\(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+1} \le 1 \iff (x^2-2x + 1) \ge 0 \iff (x- 1)^2 \ge 0}\)
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: Hendra »

Troszkę nad tym pomyślałem i udało mi się ten przykład zrobić bez wykorzystywania pochodnych i granic.
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \frac{2x}{x^{2}+1}= \frac{2}{x+ \frac{1}{x} }}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0 \wedge 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)
dla \(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} \ge 2}\) nierówność oczywista (wyprowadzamy z wzorów skróconego mnożenia)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \le \frac{1}{2} / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0< \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \le 1}\)
dla \(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x} \le -2}\) znów nierówność oczywista
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \ge \frac{-1}{2}/ \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0> \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \ge -1}\)
\(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\) oczywiście suma z \(\displaystyle{ x=0}\)
Myślę, że jest to całkiem przejrzysty sposób rozwiązania zadania bez użycia bardziej zaawansowanych narzędzi.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 112 razy

Post autor: mortan517 »

Najłatwiej przekształcając \(\displaystyle{ (\left| x\right| - 1)^2 \ge 0}\)
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Seth Briars »

Hendra pisze:Troszkę nad tym pomyślałem i udało mi się ten przykład zrobić bez wykorzystywania pochodnych i granic.
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \frac{2x}{x^{2}+1}= \frac{2}{x+ \frac{1}{x} }}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0 \wedge 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)
dla \(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} \ge 2}\) nierówność oczywista (wyprowadzamy z wzorów skróconego mnożenia)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \le \frac{1}{2} / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0< \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \le 1}\)
dla \(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x} \le -2}\) znów nierówność oczywista
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \ge \frac{-1}{2}/ \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0> \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \ge -1}\)
\(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\) oczywiście suma z \(\displaystyle{ x=0}\)
Myślę, że jest to całkiem przejrzysty sposób rozwiązania zadania bez użycia bardziej zaawansowanych narzędzi.
Z Twojego rozumowania nie wynika, że \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\), lecz \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1 \right\rangle}\), a to za mało.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dilectus »

Zwróć uwagę na to, że funkcja jest nieparzysta, a więc wykres jest symetryczny względem początku układu współrzędnych. Wystarczy więc, że zbadasz funkcję w połowie dziedziny, tj. dla iksów nieujemnych.
Odpowiedz teraz na pytanie, kiedy licznik jest większy od mianownika, albo odwrotnie. A to jest proste, bo wystarczy narysować na jednym wykresie funkcję \(\displaystyle{ y=2x}\) i funkcję \(\displaystyle{ y=x^2+1}\).
Zobaczysz wtedy, że licznik jest zawsze \(\displaystyle{ \le}\) od mianownika. A równość zachodzi wtedy, gdy

\(\displaystyle{ 2x=x^2+1 \Leftrightarrow \left( x-1\right)^2=0 \Rightarrow x=1}\)

Stąd wniosek, że funkcja osiąga największą wartość w \(\displaystyle{ x=1}\)

\(\displaystyle{ f\left( 1\right) = \frac{2}{2}=1}\)

Zobacz też, że dla \(\displaystyle{ x \ge 0 \quad \text{mamy} \quad 0\le f\left( x\right) \le 1}\)

w takim razie, ponieważ funkcja jest nieparzysta, dla iksów niedodatnich będziemy mieć \(\displaystyle{ -1 \le f\left( x\right) \le 0}\)

Ostatecznie więc zbiór wartości tej funkcji to przedział \(\displaystyle{ \left\langle -1, \ 1\right\rangle}\)

Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: Hendra »

Seth Briars pisze:Z Twojego rozumowania nie wynika, że \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\), lecz \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1 \right\rangle}\), a to za mało.
Nie do końca rozumiem dlaczego
Mógłbyś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik

Hendra pisze:Mógłbyś wyjaśnić?
Pokazałeś, że wszystkie wartości \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ -1 \le W(x) \le 1}\) (a więc, że \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1\right\rangle}\)) skąd nie wynika, że wszystkie wartości z tego przedziału są przyjmowane przez funkcję. Jeszcze należałoby dowieść, że \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle \subset Zw}\) tj. że dowolna liczba ze zbioru \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) jest wartością funkcji \(\displaystyle{ W}\) w celu pokazania równości \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1\right\rangle}\). Wynika to stąd, że \(\displaystyle{ (A \subset B \wedge B \subset A) \Leftrightarrow A=B}\) jak i z określenia zbioru wartości funkcji.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Medea 2 »

Wypadałoby więc skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ f(\pm 1) = \pm 1}\) i powołać się na własność Darboux. Ale tego nie ma w liceum raczej. Raczej
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik

Wystarczy dla \(\displaystyle{ y \in \left\langle -1,1\right\rangle \setminus \left\{ 0\right\}}\) przyjąć \(\displaystyle{ x=\frac{1+\sqrt{1-y^2}}{y}}\), a dla \(\displaystyle{ y=0}\) przyjąć \(\displaystyle{ x=0}\), w każdym razie \(\displaystyle{ W(x)=y}\).
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Post autor: AndrzejK »

Medea 2 pisze:Wypadałoby więc skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ f(\pm 1) = \pm 1}\) i powołać się na własność Darboux. Ale tego nie ma w liceum raczej. Raczej
A to cię zaskoczę, bo własność Darboux jest w liceum ^^.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

To chyba zależy w jakim liceum...

JK
merykin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: merykin »

Hmm twierdzenie Darboux jest dopiero w 3 klasie - a zadanie znajduje się w zbiorze w dziale związanym z równością funkcji wymiernych - więc chyba o inny sposób chodzi. Myślę, że należy rozbić funkcję na dwa ułamki, ale nie mam pomysłu na jakie. Próbowałem zapisać to jako \(\displaystyle{ \frac{2x}{ x^{2}+1}= \frac{ (x^{2}+2x+1)-( x^{2}+1)}{ x^{2}+1 }= \frac{ (x+1)^{2} }{ x^{2}+1 }- \frac{ x^{2}+1 }{ x^{2}+1 }= \frac{ (x+1)^{2} }{ x^{2}+1 }-1}\) - do takiego zapisu doszedłem i nie mam pomysłu co dalej, ale czuję że to jest to o co chodziło autorowi zadania.
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik

Przecież to zadanie zostało już rozwiązane (a przynajmniej został podany mocno zarysowany szkic rozwiązania) bez powoływania się na własność Darboux - Hendra uzasadnił Ci, że każda wartość postaci \(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+1}}\) spełnia podwójną nierówność \(\displaystyle{ -1 \le \frac{2x}{x^2+1} \le 1}\), a ja uzasadniłem, że każda liczba z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) jest przyjmowana przez funkcję. Stąd wynika, że zbiorem wartości jest \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\).
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dilectus »

Przecież to zadanie zostało już rozwiązane (a przynajmniej został podany mocno zarysowany szkic rozwiązania) bez powoływania się na własność Darboux
Moje rozwiązanie również nie powołuje się na własność Darboux, ale chyba nikt go do tej pory nie przeczytał.
ODPOWIEDZ