Zbiór wartości funkcji wymiernej
-
merykin
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Witam. Mam problem z wspomnianym wyżej zadaniem - zagadnienie jest związane z pojęciem równości funkcji wymiernych i należy je rozwiązać bez liczenia granic, pochodnych ani wykonywania badania przebiegu zmienności - głównie dlatego, że w drugiej klasie liceum jeszcze tego nie ma. Chodzi o określenie zbioru wartości funkcji \(\displaystyle{ \frac{2x}{ x^{2}+1}}\) - wiem jak to zrobić badaniem przebiegu zmienności funkcji, więc proszę nie pisać - użyj granic i pochodnych. Myślę, że chodzi tu o zauważenie czegoś co by pozwoliło pozbyć się \(\displaystyle{ x}\) z licznika.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
- Medea 2
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Możesz zgadnąć rozwiązanie: \(\displaystyle{ f(1) = 1}\) oraz:
\(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+1} \le 1 \iff (x^2-2x + 1) \ge 0 \iff (x- 1)^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+1} \le 1 \iff (x^2-2x + 1) \ge 0 \iff (x- 1)^2 \ge 0}\)
- Hendra
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Troszkę nad tym pomyślałem i udało mi się ten przykład zrobić bez wykorzystywania pochodnych i granic.
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \frac{2x}{x^{2}+1}= \frac{2}{x+ \frac{1}{x} }}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0 \wedge 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)
dla \(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} \ge 2}\) nierówność oczywista (wyprowadzamy z wzorów skróconego mnożenia)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \le \frac{1}{2} / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0< \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \le 1}\)
dla \(\displaystyle{ x<0}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{1}{x} \le -2}\) znów nierówność oczywista
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+ \frac{1}{x} } \ge \frac{-1}{2}/ \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 0> \frac{2}{x+ \frac{1}{x} } \ge -1}\)
\(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\) oczywiście suma z \(\displaystyle{ x=0}\)
Myślę, że jest to całkiem przejrzysty sposób rozwiązania zadania bez użycia bardziej zaawansowanych narzędzi.
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = \frac{2x}{x^{2}+1}= \frac{2}{x+ \frac{1}{x} }}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0 \wedge 0}\) dla \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ x+\frac{1}{x} \ge 2}\) nierówność oczywista (wyprowadzamy z wzorów skróconego mnożenia)
\(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\) oczywiście suma z \(\displaystyle{ x=0}\)
Myślę, że jest to całkiem przejrzysty sposób rozwiązania zadania bez użycia bardziej zaawansowanych narzędzi.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Seth Briars
- Użytkownik

Z Twojego rozumowania nie wynika, że \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\), lecz \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1 \right\rangle}\), a to za mało.Hendra pisze:Troszkę nad tym pomyślałem i udało mi się ten przykład zrobić bez wykorzystywania pochodnych i granic.
-
Dilectus
- Użytkownik

Zwróć uwagę na to, że funkcja jest nieparzysta, a więc wykres jest symetryczny względem początku układu współrzędnych. Wystarczy więc, że zbadasz funkcję w połowie dziedziny, tj. dla iksów nieujemnych.
Odpowiedz teraz na pytanie, kiedy licznik jest większy od mianownika, albo odwrotnie. A to jest proste, bo wystarczy narysować na jednym wykresie funkcję \(\displaystyle{ y=2x}\) i funkcję \(\displaystyle{ y=x^2+1}\).
Zobaczysz wtedy, że licznik jest zawsze \(\displaystyle{ \le}\) od mianownika. A równość zachodzi wtedy, gdy
\(\displaystyle{ 2x=x^2+1 \Leftrightarrow \left( x-1\right)^2=0 \Rightarrow x=1}\)
Stąd wniosek, że funkcja osiąga największą wartość w \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ f\left( 1\right) = \frac{2}{2}=1}\)
Zobacz też, że dla \(\displaystyle{ x \ge 0 \quad \text{mamy} \quad 0\le f\left( x\right) \le 1}\)
w takim razie, ponieważ funkcja jest nieparzysta, dla iksów niedodatnich będziemy mieć \(\displaystyle{ -1 \le f\left( x\right) \le 0}\)
Ostatecznie więc zbiór wartości tej funkcji to przedział \(\displaystyle{ \left\langle -1, \ 1\right\rangle}\)
Odpowiedz teraz na pytanie, kiedy licznik jest większy od mianownika, albo odwrotnie. A to jest proste, bo wystarczy narysować na jednym wykresie funkcję \(\displaystyle{ y=2x}\) i funkcję \(\displaystyle{ y=x^2+1}\).
Zobaczysz wtedy, że licznik jest zawsze \(\displaystyle{ \le}\) od mianownika. A równość zachodzi wtedy, gdy
\(\displaystyle{ 2x=x^2+1 \Leftrightarrow \left( x-1\right)^2=0 \Rightarrow x=1}\)
Stąd wniosek, że funkcja osiąga największą wartość w \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ f\left( 1\right) = \frac{2}{2}=1}\)
Zobacz też, że dla \(\displaystyle{ x \ge 0 \quad \text{mamy} \quad 0\le f\left( x\right) \le 1}\)
w takim razie, ponieważ funkcja jest nieparzysta, dla iksów niedodatnich będziemy mieć \(\displaystyle{ -1 \le f\left( x\right) \le 0}\)
Ostatecznie więc zbiór wartości tej funkcji to przedział \(\displaystyle{ \left\langle -1, \ 1\right\rangle}\)
- Hendra
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Nie do końca rozumiem dlaczegoSeth Briars pisze:Z Twojego rozumowania nie wynika, że \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1 \right\rangle}\), lecz \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1 \right\rangle}\), a to za mało.
Mógłbyś wyjaśnić?
- Seth Briars
- Użytkownik

Pokazałeś, że wszystkie wartości \(\displaystyle{ W(x)}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ -1 \le W(x) \le 1}\) (a więc, że \(\displaystyle{ Zw \subset \left\langle -1,1\right\rangle}\)) skąd nie wynika, że wszystkie wartości z tego przedziału są przyjmowane przez funkcję. Jeszcze należałoby dowieść, że \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle \subset Zw}\) tj. że dowolna liczba ze zbioru \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) jest wartością funkcji \(\displaystyle{ W}\) w celu pokazania równości \(\displaystyle{ Zw=\left\langle -1,1\right\rangle}\). Wynika to stąd, że \(\displaystyle{ (A \subset B \wedge B \subset A) \Leftrightarrow A=B}\) jak i z określenia zbioru wartości funkcji.Hendra pisze:Mógłbyś wyjaśnić?
- Medea 2
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Wypadałoby więc skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ f(\pm 1) = \pm 1}\) i powołać się na własność Darboux. Ale tego nie ma w liceum raczej. Raczej
- Seth Briars
- Użytkownik

Wystarczy dla \(\displaystyle{ y \in \left\langle -1,1\right\rangle \setminus \left\{ 0\right\}}\) przyjąć \(\displaystyle{ x=\frac{1+\sqrt{1-y^2}}{y}}\), a dla \(\displaystyle{ y=0}\) przyjąć \(\displaystyle{ x=0}\), w każdym razie \(\displaystyle{ W(x)=y}\).
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
A to cię zaskoczę, bo własność Darboux jest w liceum ^^.Medea 2 pisze:Wypadałoby więc skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ f(\pm 1) = \pm 1}\) i powołać się na własność Darboux. Ale tego nie ma w liceum raczej. Raczej
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
merykin
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Hmm twierdzenie Darboux jest dopiero w 3 klasie - a zadanie znajduje się w zbiorze w dziale związanym z równością funkcji wymiernych - więc chyba o inny sposób chodzi. Myślę, że należy rozbić funkcję na dwa ułamki, ale nie mam pomysłu na jakie. Próbowałem zapisać to jako \(\displaystyle{ \frac{2x}{ x^{2}+1}= \frac{ (x^{2}+2x+1)-( x^{2}+1)}{ x^{2}+1 }= \frac{ (x+1)^{2} }{ x^{2}+1 }- \frac{ x^{2}+1 }{ x^{2}+1 }= \frac{ (x+1)^{2} }{ x^{2}+1 }-1}\) - do takiego zapisu doszedłem i nie mam pomysłu co dalej, ale czuję że to jest to o co chodziło autorowi zadania.
- Seth Briars
- Użytkownik

Przecież to zadanie zostało już rozwiązane (a przynajmniej został podany mocno zarysowany szkic rozwiązania) bez powoływania się na własność Darboux - Hendra uzasadnił Ci, że każda wartość postaci \(\displaystyle{ \frac{2x}{x^2+1}}\) spełnia podwójną nierówność \(\displaystyle{ -1 \le \frac{2x}{x^2+1} \le 1}\), a ja uzasadniłem, że każda liczba z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\) jest przyjmowana przez funkcję. Stąd wynika, że zbiorem wartości jest \(\displaystyle{ \left\langle -1,1\right\rangle}\).
-
Dilectus
- Użytkownik

Moje rozwiązanie również nie powołuje się na własność Darboux, ale chyba nikt go do tej pory nie przeczytał.Przecież to zadanie zostało już rozwiązane (a przynajmniej został podany mocno zarysowany szkic rozwiązania) bez powoływania się na własność Darboux