Ile wazy papuga
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Papuga ma 10cm wzrostu i wazy 0,037kg
Ile wazylaby papuga gdyby miala 163cm wzrostu?
Ile wazylaby papuga gdyby miala 163cm wzrostu?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ile wazy papuga
Przy stałej gęstości (należy to założyć) masa jest wprost proporcjonalna do objętości, a ta jest wprost proporcjonalna do trzeciej potęgi wymiarów liniowych, więc gdyby papuga była \(\displaystyle{ 163/10}\) razy większa (wyższa) to ...
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Odesłano mnie do podstaw matematyki, ale to chyba nie są podstawy. Trzeci wymiar znam tylko z filmów si-fi
Jesli ktos wie jak to rozwiązać (i inne tego typu zależnosci) to uprzejmie proszę o odpowiedź. Czy w ogole istnieje jakis wzór na takie zadanie?
Jesli ktos wie jak to rozwiązać (i inne tego typu zależnosci) to uprzejmie proszę o odpowiedź. Czy w ogole istnieje jakis wzór na takie zadanie?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

Ile wazy papuga
O żadnym trzecim wymiarze nie pisałem, a wzór masz tu:
Przypominam, że wymiary liniowe to np. wysokość.SlotaWoj pisze:Przy stałej gęstości (należy to założyć) masa jest wprost proporcjonalna do objętości, a ta jest wprost proporcjonalna do trzeciej potęgi wymiarów liniowych, więc gdyby papuga była \(\displaystyle{ 163/10}\) razy większa (wyższa) to ...
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Czyli jednak matematycy nie mają poczucia humoru
Z trudnoscią też im przychodzi odpowiedzenie na zadane pytanie i podanie odpowiedzi. Jesli te zadanie byłoby na sprawdzianie to też zakończyłbys je trzema kropkami? A niech się pan nauczyciej dalej sam domysli i rozwiąże.
Z matematyką nie mam już nic wspólnego od wielu lat. Nie każdy musi znać wszystkie wzory. ja tak z ciekawosci chciałam się dowiedzieć ile ważyłaby moja papuga gdyby była człowiekiem. Taka hipoteza, założenie, gdybanie.
Przyszłam tu po rozwiązanie i pomoc, a nie trzy kropki.
Trochę dystansu do siebie i większego poczucia humoru życzę
Z trudnoscią też im przychodzi odpowiedzenie na zadane pytanie i podanie odpowiedzi. Jesli te zadanie byłoby na sprawdzianie to też zakończyłbys je trzema kropkami? A niech się pan nauczyciej dalej sam domysli i rozwiąże.
Z matematyką nie mam już nic wspólnego od wielu lat. Nie każdy musi znać wszystkie wzory. ja tak z ciekawosci chciałam się dowiedzieć ile ważyłaby moja papuga gdyby była człowiekiem. Taka hipoteza, założenie, gdybanie.
Przyszłam tu po rozwiązanie i pomoc, a nie trzy kropki.
Trochę dystansu do siebie i większego poczucia humoru życzę
-
miodzio1988
Ile wazy papuga
no to masz odpowiedza ta jest wprost proporcjonalna do trzeciej potęgi wymiarów liniowych, więc gdyby papuga była \(\displaystyle{ 163/10}\) razy większa (wyższa) to ...
Przelicz to z łaski swojej, a nie bzdurne komentarze dajesz
Nikt tutaj na sprawdzianie nie jest i nikt za Ciebie nie będzie tego liczył
-
SlotaWoj
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Na forum nie udziela się odpowiedzi, lecz pomaga w tym, aby podający problem uruchomił szare komórki i sam sobie jej udzielił. Innymi słowy, tu się uczy, a nie podaje rozwiązanie.
-
stud_enta
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Proporcje sobie ułóz:
\(\displaystyle{ 10cm \rightarrow 0,037kg}\)
\(\displaystyle{ 163cm \rightarrow x}\)
No i wystarczy rozwiazac
No i wystarczy rozwiazac
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
stud_enta pisze:Proporcje sobie ułóz:
No i wystarczy rozwiazac
Dziękuję za okazanie serca:)
Ok, czyli to wychodzi 0,6 kg. Czyli totalnie bez sensu bo człowiek mierzący 163cm wzrostu byłby chodzącym kosciotrupem.
-
SlotaWoj
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Stud_enta (pewnie z pośpiechu) źle Ci podpowiedziała. Muszę sprostować.
- \(\displaystyle{ 10^3\hbox{ cm}^3 \rightarrow 0,037\hbox{ kg} \\
163^3\hbox{ cm}^3 \rightarrow x\hbox{ kg}}\)
- Należy założyć również, że wymiary papugi zmieniają się w sposób proporcjonalny, tzn. nowe wymiary liniowe: długość, szerokość i wysokość są wszystkie w takim samym stosunku do pierwotnych.
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Ok, czyli moja papuga będąc człowiekiem ważyłaby 160kg. Przy takiej wadze daleko by nie odfrunela
Dziękuję, a już myslałam, że matematycy są bez serca
Dziękuję, a już myslałam, że matematycy są bez serca
-
szachimat
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Ile wazy papuga
Jeszcze i tak dobrze, że zamiast papugi nie ma w treści węża, bo wtedy byśmy się zastanawiali nad jego wzrostem.
Bryzejda, żeby podciągnąć zadanie pod twoje wyobrażenie, to zmień pytanie na następujące: Ile będzie ważyć 16 papug o takim samym wzroście, jeżeli jedna stoi na głowie drugiej (pomijam te 3 cm).
Szach i Mat
Bryzejda, żeby podciągnąć zadanie pod twoje wyobrażenie, to zmień pytanie na następujące: Ile będzie ważyć 16 papug o takim samym wzroście, jeżeli jedna stoi na głowie drugiej (pomijam te 3 cm).
Szach i Mat
-
Bryzejda
- Użytkownik

Ile wazy papuga
Też tak na początku myslałam, ale niestety papuga rosłaby tylko w górę, a nie wszerz. czyli byłby taki cienki papuzi wąż o 0,6kg.szachimat pisze:Jeszcze i tak dobrze, że zamiast papugi nie ma w treści węża, bo wtedy byśmy się zastanawiali nad jego wzrostem.
Szach i Mat
Moje pytanie było czysto hipotetyczne. Wiadomo, że jestesmy innymi gatunkami i 160kg dla człowieka to dużo, ale kto wie, może dla gigantycznej papugi nie. I odwrotnie, jesli ja bym się zmniejszyła do jej wzrostu to ważyłabym 12g, czyli jak na papuzie standardy za mało, ale jak na liliputa mogłoby być ok
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi