Układ podstawowy, metody sił

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
okaokajoka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Układ podstawowy, metody sił

Post autor: okaokajoka »

rozwiązywałem kiedyś skomplikowane zadania a postanowiłem zrobić ostatnio najprostsze dla przypomnienia przed kolosem no i mnie przytkało, mianowicie

pytanie brzmi, jakie przyjąć UPMSY ? w belce wolno podpartej nie mogę dać trzeciego przegubu na lini prostej, zwolnić więzu pionowego też nie mogę dodać, zostaje mi tylko zwolnienie więzu przesuwu poziomego ? dobrze rozumiem ?

jeżeli dobrze rozumiem, no to siadam to takiego zadania no i póki nie mam obciążeń wzdłuż osi pręta to mi się wszystko kasuje i coś mi tam wychodzi, reakcje zerowe poziome - soldis sie zgadza

przykładam obciążenie poziome, no i to w zaden sposób nie zmienia wyników bo nie powstają momenty- a wiem ze juz wtedy pojawiaja mi sie reakcje poziome

pomijamy siły podłużne i tnące w metodzie maxwella mohra i zawsze tak robiłem - no ale jak widzicie to mi bzdury wychodzą

tak samo w drugiej belce co narysowałem, jak przyjąć UPMS gdy są siły podłużne w belce ??

jezeli są inne UPMSY to prosze o narysowanie, a jezeli nie to skad ja mam wiedziec kiedy jeszcze w metodzie mohra pomijać człony ze ścianiem i rozciaganiem bo są mało ważne, a kiedy już musze je liczyć ???
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 21:25 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka.
ODPOWIEDZ