Matura. Jak rozwiązywać zadania
Przygotowuję się do poprawy matury z matematyki i naszło mnie takie głupie pytanie. Czy kiedykolwiek przy rozwiązywaniu układu równań/wielomianu wyniki muszę podstawiać do początkowych równań? Kiedyś coś o tym mi mówił nauczyciel na kółku z matmy, ale juz nie pamiętam co dokładnie :p
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
To zależy co masz zrobić. Ale jak masz np. zadanie rozwiąż równanie to wystarczą Ci wyniki, ale podstawienie do początkowego równania da Ci odpowiedź czy nie zrobiłeś gdzieś błędu.
Czyli warto (jak masz czas na to), ale raczej nie trzeba
Czyli warto (jak masz czas na to), ale raczej nie trzeba
Tylko że pamiętam, że kiedyś na kółku matemtycznym nauczyciel mi mówił że jak rozwiązuję układ równań metodą przeciwnych współczynników to musze wyniki podstawiać do układu, bo ta metoda działa na zasadzie implikacji czy coś. Jest to prawdą?
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Wyobraź sobie, że masz układ czterech równań z trzema niewiadomymi.
Rozwiązujesz układ trzech pierwszych równań i dostajesz wynik. Jeżeli nie podstawisz wyniku do czwartego równania, to nie wiesz, czy masz rozwiązanie, czy wyjściowy układ był sprzeczny
Rozwiązujesz układ trzech pierwszych równań i dostajesz wynik. Jeżeli nie podstawisz wyniku do czwartego równania, to nie wiesz, czy masz rozwiązanie, czy wyjściowy układ był sprzeczny