Zmienne losowe i oszacowanie prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: djakdamian »

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego źle na egzaminie zrobiłem poniższe zadanie i dostałem 0pkt. Chciałbym także prosić o pomoc w rozwiązaniu.

Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{i}=1,2,...,5}\)są niezależne o tym samym rozkładzie jednostajnym na odcinku [0,1].Oszacować następujące prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P \left( \left| \sum_{i=1}^{5} X_{i} - \frac{5}{2}>1 \right| \right)}\).

Podstawiałem pod \(\displaystyle{ X_{i}}\) we wzorze \(\displaystyle{ X_{i} - \frac{5}{2}}\) kolejno liczby od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 5}\) i sprawdzałem czy wynik jest większy od \(\displaystyle{ 1}\). Takich liczb wyszło mi \(\displaystyle{ 2}\), więc wg mnie prawdopodobienstwo powinno wynosić \(\displaystyle{ P= \frac{2}{5}}\). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, o 13:33 przez leszczu450, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

djakdamian pisze: więc wg mnie prawdopodobienstwo powinno wynosić \(\displaystyle{ P= \frac{5}{2}}\). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Zero punktów z miejsca, skoro masz prawdopodobieństwo większe niż 1-- 26 lutego 2015, 10:44 --Wstawianie liczb od 1 do 5 też jest bez sensu, zupełnie nie wiesz o co chodzi mając zmienne losowe
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: djakdamian »

miodzio1988 pisze:
djakdamian pisze: więc wg mnie prawdopodobienstwo powinno wynosić \(\displaystyle{ P= \frac{5}{2}}\). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Zero punktów z miejsca, skoro masz prawdopodobieństwo większe niż 1

-- 26 lutego 2015, 10:44 --

Wstawianie liczb od 1 do 5 też jest bez sensu, zupełnie nie wiesz o co chodzi mając zmienne losowe
Pomyliłem się chciałem napisac \(\displaystyle{ P= \frac{2}{5}}\)
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

I tak jest źle. Takie prawdopodobieństwo masz oszacować ze znanych CI nierówności w probabilistyce
ODPOWIEDZ