Witam, czy pomógłby mi ktoś policzyć tą całkę?
Bardzo zależy mi na rozwiązaniu krok po kroku..
\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe ^{5x} \mbox{d}x}\)
Obliczenie prostej całki
- goldengamer
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
-
pasasap
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Obliczenie prostej całki
\(\displaystyle{ \int xe^{5x} \mbox{d}x = \begin{cases} u'=e^{5x}, u= \frac{1}{5}e^{5x} \\ v=x, v'=1\end{cases}= \frac{1}{5}e^{5x}x-\int \frac{1}{5} e^{5x} \mbox{d}x=\frac{1}{5}e^{5x}x- \frac{1}{25} e^{5x} + C}\)
Proste całkowanie przez części. Wytłumaczone masz to między innymi tutaj: https://www.matematyka.pl/235525.htm.
\(\displaystyle{ \int f'\left( x\right)g\left( x\right) \mbox{d}x =f\left( x\right)g\left( x\right) - \int f\left( x\right) g'\left( x\right) \mbox{d}x}\)
Ech, poprawiłem błędy.
Proste całkowanie przez części. Wytłumaczone masz to między innymi tutaj: https://www.matematyka.pl/235525.htm.
\(\displaystyle{ \int f'\left( x\right)g\left( x\right) \mbox{d}x =f\left( x\right)g\left( x\right) - \int f\left( x\right) g'\left( x\right) \mbox{d}x}\)
Ech, poprawiłem błędy.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 10:17 przez pasasap, łącznie zmieniany 3 razy.
- goldengamer
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Obliczenie prostej całki
Dzięki
Nie wiem tylko czemu pochodna z \(\displaystyle{ e ^{5x} = \frac{1}{5}e ^{5x}}\) , bo mi wychodzi że to się równa \(\displaystyle{ 5e ^{5x}}\)
Nie wiem tylko czemu pochodna z \(\displaystyle{ e ^{5x} = \frac{1}{5}e ^{5x}}\) , bo mi wychodzi że to się równa \(\displaystyle{ 5e ^{5x}}\)
-
pasasap
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Obliczenie prostej całki
Pochodna tak, ale całka już nie. Tam całkujesz, nie różniczkujesz. Nie znam LaTeX'a zbyt dobrze, napisałem tak, jak potrafiłem. Znakiem
Jako u' pierwsza jest wpisana pochodna, potem scałkowana funkcja jako u.
' zaznaczałem pochodną.Jako u' pierwsza jest wpisana pochodna, potem scałkowana funkcja jako u.