Obliczenie prostej całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
goldengamer
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Obliczenie prostej całki

Post autor: goldengamer »

Witam, czy pomógłby mi ktoś policzyć tą całkę?
Bardzo zależy mi na rozwiązaniu krok po kroku..

\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe ^{5x} \mbox{d}x}\)
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Obliczenie prostej całki

Post autor: pasasap »

\(\displaystyle{ \int xe^{5x} \mbox{d}x = \begin{cases} u'=e^{5x}, u= \frac{1}{5}e^{5x} \\ v=x, v'=1\end{cases}= \frac{1}{5}e^{5x}x-\int \frac{1}{5} e^{5x} \mbox{d}x=\frac{1}{5}e^{5x}x- \frac{1}{25} e^{5x} + C}\)
Proste całkowanie przez części. Wytłumaczone masz to między innymi tutaj: https://www.matematyka.pl/235525.htm.

\(\displaystyle{ \int f'\left( x\right)g\left( x\right) \mbox{d}x =f\left( x\right)g\left( x\right) - \int f\left( x\right) g'\left( x\right) \mbox{d}x}\)

Ech, poprawiłem błędy.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2015, o 10:17 przez pasasap, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
goldengamer
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Obliczenie prostej całki

Post autor: goldengamer »

Dzięki
Nie wiem tylko czemu pochodna z \(\displaystyle{ e ^{5x} = \frac{1}{5}e ^{5x}}\) , bo mi wychodzi że to się równa \(\displaystyle{ 5e ^{5x}}\)
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Obliczenie prostej całki

Post autor: pasasap »

Pochodna tak, ale całka już nie. Tam całkujesz, nie różniczkujesz. Nie znam LaTeX'a zbyt dobrze, napisałem tak, jak potrafiłem. Znakiem ' zaznaczałem pochodną.

Jako u' pierwsza jest wpisana pochodna, potem scałkowana funkcja jako u.
ODPOWIEDZ