Zapis implikacji/równoważności

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
kitiko
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kitiko »

Kiedy równoważność zapisujemy \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) a kiedy takim samym symbolem tylko 'chudym' a kiedy '3 kreski'? To samo do implikacji, czasem widzę \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) a czasem \(\displaystyle{ \rightarrow}\), jaka jest różnica? Dzięki z góry za pomoc, wiem że trochę idiotyczne pytanie.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1019 razy

Post autor: Poszukujaca »

Mnie do tej pory uczono, że można i tak i tak. To znaczy, że jest to tylko kwestia umowna - sprawa tego jak chcemy zapisać.

Jeśli jednak jest inaczej, to chętnie się dowiem dlaczego
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: szachimat »

Nie wiem co sądzą inni, ale dla mnie w matematyce znaczki \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) oraz \(\displaystyle{ \rightarrow}\) to zupełnie coś innego. Chciałbym zobaczyć zrzut z książki, by zrozumieć na czym polega problem.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

Znaczki to tylko znaczki, istotne jest to, jakie nadamy im znaczenie. Czasem znaczkom \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) oraz \(\displaystyle{ \rightarrow}\) nadaje się to samo znaczenie i są one symbolem implikacji. Oczywiście, nie równocześnie - albo używamy jednego, albo drugiego.

JK
szachimat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: szachimat »

Taka mała dygresja, skoro już jesteśmy przy symbolice oznaczeń.
Jan Kraszewski napisał "Znaczki to tylko znaczki, istotne jest to, jakie nadamy im znaczenie. Czasem znaczkom nadaje się to samo znaczenie" - zgadzam się z tym i nie rozumiem dlaczego czasem Moderatorzy usuwają nasze odpowiedzi do kosza tylko dlatego, że nie użyje się LaTeX-a. Jestem tu dopiero od tygodnia, a już kilkakrotnie mi się to zdarzyło. Czy napiszę \(\displaystyle{ x_{1}=5}\) z LaTeX-em, czy x1=5 bez niego, to i tak osoba, której rozwiązuje się zadanie zrozumie, bo znaczenie jest to samo.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale podpisałeś się pod Regulaminem, który wyraźnie stwierdza:
III.6.3 Wyrażenia matematyczne zapisywać należy LaTeX-em.
Za drobne braki posty nie lądują w Koszu, ale jak uparcie nie używasz \(\displaystyle{ \LaTeXa}\), to się nie dziw. Np. ten post jest blisko Kosza (ale jeszcze go poprawię, co też kosztuje mój czas): 382671.htm#p5317360.

Wszelakoż to nie dotyczy tematu wątku, więc jak chcesz kontynuować ten temat, to przenieś się do stosownego wątku, np. do "Szpitala polowego...".

JK
ODPOWIEDZ