Zapis implikacji/równoważności
Kiedy równoważność zapisujemy \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) a kiedy takim samym symbolem tylko 'chudym' a kiedy '3 kreski'? To samo do implikacji, czasem widzę \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) a czasem \(\displaystyle{ \rightarrow}\), jaka jest różnica? Dzięki z góry za pomoc, wiem że trochę idiotyczne pytanie.
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Podziękował: 1019 razy
Mnie do tej pory uczono, że można i tak i tak. To znaczy, że jest to tylko kwestia umowna - sprawa tego jak chcemy zapisać.
Jeśli jednak jest inaczej, to chętnie się dowiem dlaczego
Jeśli jednak jest inaczej, to chętnie się dowiem dlaczego
-
szachimat
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Nie wiem co sądzą inni, ale dla mnie w matematyce znaczki \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) oraz \(\displaystyle{ \rightarrow}\) to zupełnie coś innego. Chciałbym zobaczyć zrzut z książki, by zrozumieć na czym polega problem.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Znaczki to tylko znaczki, istotne jest to, jakie nadamy im znaczenie. Czasem znaczkom \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) oraz \(\displaystyle{ \rightarrow}\) nadaje się to samo znaczenie i są one symbolem implikacji. Oczywiście, nie równocześnie - albo używamy jednego, albo drugiego.
JK
JK
-
szachimat
- Użytkownik

Taka mała dygresja, skoro już jesteśmy przy symbolice oznaczeń.
Jan Kraszewski napisał "Znaczki to tylko znaczki, istotne jest to, jakie nadamy im znaczenie. Czasem znaczkom nadaje się to samo znaczenie" - zgadzam się z tym i nie rozumiem dlaczego czasem Moderatorzy usuwają nasze odpowiedzi do kosza tylko dlatego, że nie użyje się LaTeX-a. Jestem tu dopiero od tygodnia, a już kilkakrotnie mi się to zdarzyło. Czy napiszę \(\displaystyle{ x_{1}=5}\) z LaTeX-em, czy x1=5 bez niego, to i tak osoba, której rozwiązuje się zadanie zrozumie, bo znaczenie jest to samo.
Jan Kraszewski napisał "Znaczki to tylko znaczki, istotne jest to, jakie nadamy im znaczenie. Czasem znaczkom nadaje się to samo znaczenie" - zgadzam się z tym i nie rozumiem dlaczego czasem Moderatorzy usuwają nasze odpowiedzi do kosza tylko dlatego, że nie użyje się LaTeX-a. Jestem tu dopiero od tygodnia, a już kilkakrotnie mi się to zdarzyło. Czy napiszę \(\displaystyle{ x_{1}=5}\) z LaTeX-em, czy x1=5 bez niego, to i tak osoba, której rozwiązuje się zadanie zrozumie, bo znaczenie jest to samo.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ale podpisałeś się pod Regulaminem, który wyraźnie stwierdza:
Wszelakoż to nie dotyczy tematu wątku, więc jak chcesz kontynuować ten temat, to przenieś się do stosownego wątku, np. do "Szpitala polowego...".
JK
Za drobne braki posty nie lądują w Koszu, ale jak uparcie nie używasz \(\displaystyle{ \LaTeXa}\), to się nie dziw. Np. ten post jest blisko Kosza (ale jeszcze go poprawię, co też kosztuje mój czas): 382671.htm#p5317360.III.6.3 Wyrażenia matematyczne zapisywać należy LaTeX-em.
Wszelakoż to nie dotyczy tematu wątku, więc jak chcesz kontynuować ten temat, to przenieś się do stosownego wątku, np. do "Szpitala polowego...".
JK