Centralne Twierdzenie Graniczne
-
akermann1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Witam mam następujące zadanie do rozwiązania:
Prawdopodobieństwo dostrzeżenia sztucnego satelity z określonego punktu obserwacyjnego na Ziemi jest równe \(\displaystyle{ p=0.1}\). Korzystając z Centralnego Twierdzenia Granicznego oszacować liczbę \(\displaystyle{ n}\) lotów jaką powinien wykonać nad punktem obserwacyjnym satelita aby z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.9}\) liczba \(\displaystyle{ Y_{n}}\) dostrzeżen była nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 10}\).
Mój tok rozumowania:
\(\displaystyle{ n}\) - ilość lotów
\(\displaystyle{ p = 0.9}\) - prawdopodobieństwo dla \(\displaystyle{ Y_{n}}\)
Z Ctg mamy:
\(\displaystyle{ 1 - \Phi \left( \frac{10 - 0.1n}{ \sqrt{0.09n} } \right) =0.9}\) i to dalej można liczyć pytanie czy dobrze zacząłem robić to zadanie.
@Edit to policzę jak dalej mi wyszło
\(\displaystyle{ \Phi \left( 10-0,1n \cdot \frac{10}{3 \sqrt{n}} \right)}\)
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{100-n}{3 \sqrt{n} } \right) = 0.9}\)
I tutaj się stopuję.... Proszę o pomoc w odpowiedzi mam około \(\displaystyle{ 1,29}\)
Prawdopodobieństwo dostrzeżenia sztucnego satelity z określonego punktu obserwacyjnego na Ziemi jest równe \(\displaystyle{ p=0.1}\). Korzystając z Centralnego Twierdzenia Granicznego oszacować liczbę \(\displaystyle{ n}\) lotów jaką powinien wykonać nad punktem obserwacyjnym satelita aby z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.9}\) liczba \(\displaystyle{ Y_{n}}\) dostrzeżen była nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 10}\).
Mój tok rozumowania:
\(\displaystyle{ n}\) - ilość lotów
\(\displaystyle{ p = 0.9}\) - prawdopodobieństwo dla \(\displaystyle{ Y_{n}}\)
Z Ctg mamy:
\(\displaystyle{ 1 - \Phi \left( \frac{10 - 0.1n}{ \sqrt{0.09n} } \right) =0.9}\) i to dalej można liczyć pytanie czy dobrze zacząłem robić to zadanie.
@Edit to policzę jak dalej mi wyszło
\(\displaystyle{ \Phi \left( 10-0,1n \cdot \frac{10}{3 \sqrt{n}} \right)}\)
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{100-n}{3 \sqrt{n} } \right) = 0.9}\)
I tutaj się stopuję.... Proszę o pomoc w odpowiedzi mam około \(\displaystyle{ 1,29}\)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 08:51 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
-
_radek
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
szukasz jakie jest prawdopodobieństwo że suma tych twoich prób da co najmniej dziesięć (\(\displaystyle{ 1}\) jako zobaczył, \(\displaystyle{ 0}\) jako nie zobaczył) więc chcemy znaleźć takie \(\displaystyle{ n}\) żeby:
\(\displaystyle{ P(S_{n} \ge 10) \ge 0.9}\)
dla dużych nów z ctg to będzie prawie rozkład normalny, więc:
standaryzujemy
\(\displaystyle{ P(\frac{S_{n}-n0.1}{\sqrt{0.09n}} \ge \frac{10-n0.1}{\sqrt{n0.09}}) \ge 0.9}\) szukamy w tablicach dystrybuanty takiego miejsca od którego jest ok, to jest \(\displaystyle{ 1.3}\) i rozwiązujemy równanie \(\displaystyle{ 1.3=\frac{10-n0.1}{\sqrt{n0.09}}}\)... wychodzi coś dziwnie mało bo trochę ponad \(\displaystyle{ 60}\) więc gdzieś musi być błąd, ale nie widzę... bo tak na intuicyjnie to powinno wyjść co najmniej w okolicach wartości oczekiwanej (\(\displaystyle{ 100}\))
\(\displaystyle{ P(S_{n} \ge 10) \ge 0.9}\)
dla dużych nów z ctg to będzie prawie rozkład normalny, więc:
standaryzujemy
\(\displaystyle{ P(\frac{S_{n}-n0.1}{\sqrt{0.09n}} \ge \frac{10-n0.1}{\sqrt{n0.09}}) \ge 0.9}\) szukamy w tablicach dystrybuanty takiego miejsca od którego jest ok, to jest \(\displaystyle{ 1.3}\) i rozwiązujemy równanie \(\displaystyle{ 1.3=\frac{10-n0.1}{\sqrt{n0.09}}}\)... wychodzi coś dziwnie mało bo trochę ponad \(\displaystyle{ 60}\) więc gdzieś musi być błąd, ale nie widzę... bo tak na intuicyjnie to powinno wyjść co najmniej w okolicach wartości oczekiwanej (\(\displaystyle{ 100}\))
-
akermann1
- Użytkownik

Przepraszam a czy mógłbyś wrzucić rachunki jak doszedłeś do tego 60 albo jak to odczytać? Bo albo ja źle zamieniam na równanie kwadratowe albo coś wychodzi mi źle...
@Edit
Skąd wszyscy na oko widzą ile wyjdzie...
@Edit
Skąd wszyscy na oko widzą ile wyjdzie...
-
_radek
- Użytkownik

wrzuciłem w wolframa i pokazało sześćdziesiąt kilka
\(\displaystyle{ 1.3sqrt{0.09n}=10-0.1n \
1.69 cdot 0.09n=100-2n+0.01n^{2}\
0=0.01n^{2}-1.8479n+100\
coś się pomyliłem bo delta wychodzi ujemna....}\)
\(\displaystyle{ 1.3sqrt{0.09n}=10-0.1n \
1.69 cdot 0.09n=100-2n+0.01n^{2}\
0=0.01n^{2}-1.8479n+100\
coś się pomyliłem bo delta wychodzi ujemna....}\)
Ostatnio zmieniony 5 lut 2015, o 15:02 przez _radek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
akermann1
- Użytkownik

hmm
\(\displaystyle{ 1.69 \cdot 0.09n = 0.1521n}\)
więc nie trzeba tej wartości odjąć od \(\displaystyle{ 2n}\) a nie od \(\displaystyle{ 100}\)
\(\displaystyle{ 1.69 \cdot 0.09n = 0.1521n}\)
więc nie trzeba tej wartości odjąć od \(\displaystyle{ 2n}\) a nie od \(\displaystyle{ 100}\)
-
akermann1
- Użytkownik

a jak byśmy poszli tym tropem:
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{100-n}{3 \sqrt{n} } \right) = 0.9}\) i z tego zrobić równanie kwadratowe?
\(\displaystyle{ \Phi \left( \frac{100-n}{3 \sqrt{n} } \right) = 0.9}\) i z tego zrobić równanie kwadratowe?
-
_radek
- Użytkownik

szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd Ci się to wzięło ale jak tak no to możesz nałożyć na obie strony \(\displaystyle{ \Phi^{-1}}\) i masz \(\displaystyle{ \frac{100-n}{3\sqrt{n}}=1.29}\)
-
akermann1
- Użytkownik

Właśnie taka jest odpowiedź tylko pytanie może głupie ale się dopiero uczę..\(\displaystyle{ \Phi ^{-1}}\) co to znaczy lub jak to odczytać? Bo nie mam bladego pojęcia...
-
_radek
- Użytkownik

jak mamy funkcję (akurat w tym przypadku dystrybuantę rozkładu normalnego), która jest bijekcją (1-1, ,,na") taką że \(\displaystyle{ \Phi(x)=y}\) to funkcja odwrotna \(\displaystyle{ \Phi^{-1}}\) to taka funkcja że \(\displaystyle{ \Phi^{-1}(y)=x}\)