Witam. Tak jak w temacie, jeżeli nie, podać kontrprzykład.
Za pomoc będę wdzięczny, nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=\left( A \cap B\right) \times \left( A \cap C\right)}\)
oraz \(\displaystyle{ A \times \left( B \setminus C\right)=\left( A \times B\right) \setminus \left( A \times C\right)}\)
Udowodnij, czy podana równość jest prawdziwa.
-
adamos1414
- Użytkownik

-
adamos1414
- Użytkownik

Niby wiem, że trzeba korzystać z definicji iloczynów, ale ten przykład jest dla mnie dziwny, nie wiem jak zacząć.
Oryginalnie sformułowane polecenie brzmiało: "Sprawdzić, czy spełnione są następujące równości. Jeśli nie, podać kontrprzykład"
NP, w pierwszym mam problem już na początku.
\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=\left( A \cap B\right) \times \left( A \cap C\right)}\)
\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=x\in A \wedge \left( x\in B \wedge y\in C\right)}\) I jakoś nie mam pomysłu, jak to przekształcić na prawą stronę.
Oryginalnie sformułowane polecenie brzmiało: "Sprawdzić, czy spełnione są następujące równości. Jeśli nie, podać kontrprzykład"
NP, w pierwszym mam problem już na początku.
\(\displaystyle{ A \cap\left( B \times C\right)=x\in A \wedge \left( x\in B \wedge y\in C\right)}\) I jakoś nie mam pomysłu, jak to przekształcić na prawą stronę.
-
krl
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
1. To pocieszające, że wykładowca sformułował zadanie poprawnie (w przeciwieństwie do Ciebie).
2. Wskazówka: Najpierw zorientuj się, czy podane równości zbiorow są zawsze prawdziwe: zrób rysunek. Jeśli zorientujesz się, że nie są zawsze prawdziwe, podaj kontrprzykład. Jeśli zorientujesz się, że są prawdziwe, udowodnij je.
3. Komentarz: Zapis z Twojego ostatniego postu jest bez sensu. Po obu stronach równości są obiekty różnych (niporównywalnych) typów.
2. Wskazówka: Najpierw zorientuj się, czy podane równości zbiorow są zawsze prawdziwe: zrób rysunek. Jeśli zorientujesz się, że nie są zawsze prawdziwe, podaj kontrprzykład. Jeśli zorientujesz się, że są prawdziwe, udowodnij je.
3. Komentarz: Zapis z Twojego ostatniego postu jest bez sensu. Po obu stronach równości są obiekty różnych (niporównywalnych) typów.
-
adamos1414
- Użytkownik

1. Przepraszam, myślałem, że tak jest też OK.
2.Tak sobie to rozrysowałem, i wyszło mi że jest prawdziwe.
3. OK, a jak powinno to wtedy wyglądać, żeby było w porządku?
2.Tak sobie to rozrysowałem, i wyszło mi że jest prawdziwe.
3. OK, a jak powinno to wtedy wyglądać, żeby było w porządku?
-
krl
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ad 3: Masz udowodnić równośc pewnych dwóch zbiorów. Przypomnij sobie, co to znaczy, że dwa zbiory są równe (wsk: zasada ekstensjonalności), a następnie udowodnij to.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W obu przykładach?adamos1414 pisze:2.Tak sobie to rozrysowałem, i wyszło mi że jest prawdziwe.
JK