Układ prętowy - wysięgnik

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: siwymech »

Propozycja;
Zostawić problem siły w słupie( będzie on liczony na nieosiowe ściskanie)
Policzyć obciążenie w zastrzale AC tj. siłę S2 oraz w wysięgnicy S1(obok tej siły osiowejbędzie jeszcze zginana od siły Qz).
Wziąć pod uwagę położenie wózka-patrz rys.Musi zatrzymać się w poł. krańcowym i ma swój wymiar.
AU
AU
37280012250234229075.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 252 razy
zywa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zywa »

Czy mówiąc o położeniu wózka chodzi o to, że np. gdy wózek ma wymiar 30 cm to siła będzie działać nie na samym końcu belki lecz o połowę długości wózka bliżej czyli do obliczeń przyjmuję moje L-30/2?

Nie rozumiem o co chodzi z tą siłą Qz, o której Pan wspomniał czy mogę prosić o wyjaśnienie?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: siwymech »

Moim zdaniem trzeba uwzgl.położenie skrajne wózka. Stąd przyjęcie wymiarów. uzależ. od wym wózka. Przyjęcie wymiarów umieć uzasadnić.
...............
Siłę Qz uwzględni Pan przy obliczaniu wytrzymałościowym wysięgnicy. Trzeba widzieć złożoność jej obciążenia - siłą osiowa S1 i poprzeczną Qz.
zywa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zywa »

Czy w takim razie jeśli przyjmę, że siła działa nie w miejscu oddalonym o L lecz o L pomniejszonym o wartość związaną z wózkiem to mogę skorzystać z tych równań aby wyliczyć \(\displaystyle{ S_{1} \ i \ S_{2}}\) czy będą one błędne?

\(\displaystyle{ \Sigma M_{B}=0\ \Rightarrow \ R_{A}*h+Q_{W}*L-S_{2}*sin \alpha *2/3L=0}\)

\(\displaystyle{ \Sigma M_{A}=0\ \Rightarrow \ R_{Bx}*h+S_{1}*h-Q_{W}*L=0}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

Proszę potraktować L jako "długość" roboczą wysięgnicy. Jej rzeczywista długość będzie więc większa o połową długości wózka powiększoną o odbojnice.
wojtasss91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: wojtasss91 »

Ostatnie moje pytanie (przepraszam, że tak co jakiś czas się pojawiam, ale mam mnóstwo obowiązków, a muszę takie coś wykonać) co do recepty którą dostałem: ... nicy3.html

Dotarłem do względnej smukłości która wyniosła \(\displaystyle{ \lambda}\) = 2,75. Rozumiem, że dalej muszę odczytać współczynnik który wynosi \(\displaystyle{ \varphi}\) = 0,159 i w tym miejscu pojawia się problem co z tym współczynnikiem zrobić aby mieć obliczone \(\displaystyle{ m _{w}}\) i móc podstawić to do wzoru.
Rozwiązania szukałem wszędzie lecz bezskutecznie, proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam

EDIT:
Obliczenia wykonane na ceowniku. Chodzi oczywiście o wyboczenie.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Problem Kolegi polega na tu na tym, że "używając" współczynnika \(\displaystyle{ \varphi}\) posługuje się Kolega tablica 11 wg PN-90/B- 03200, w której współczynniki niestateczności ogólnej są inaczej (ściślej) ujęte. W tej normie nie ma już współczynnika wyboczeniowego \(\displaystyle{ m_w}\) który obowiązywał w PN-80/B 03200. Zastąpił go w trochę innym ujęciu zagadnienia (uwzględnienie parametru imperfekcji) ów \(\displaystyle{ \varphi}\) wg PN-90/B- 03200. Stosując dawny, dziś już nieobowiązujący sposób obliczania wg normy z 1980 roku obliczamy \(\displaystyle{ \lambda_p = \frac{1645}{\sqrt{R}}}\) ( Wartości \(\displaystyle{ \lambda_p}\) dla różnych wartości R od 170 - 400 MPa są podane w PN-80/B-03200).

Zatem należy zastosować się do obowiązującej PN-90/03200 i zaniechać współczynnika \(\displaystyle{ m_w}\)
W.Kr.
PS. Podana przez Kolegę wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) jest dla smukłości względnej \(\displaystyle{ \lambda=2,5}\)
wojtasss91
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuje, przebiłem się przez to. Mam nadzieję, że teraz bd tylko z górki.
wojtasss91
Użytkownik
Użytkownik

Powracam po jakimś czasie do tematu. Panowie sprawa wygląda tak, zrobiłem kwestie wag lecz została mi do tego jeszcze dorzucona podatność...

Macie może dla mnie jakieś wskazówki ? Z czego skorzystać ? Jak to wyliczyć ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

"zrobiłem kwestie wag lecz została mi do tego jeszcze dorzucona podatność..."
Można prosić o lepsze dookreślenie?
Co to jest owe "wag" ? I podatność na co?
wojtasss91
Użytkownik
Użytkownik

Dla pięciu profili dla jednego przekroju obliczyłem wagę całego układu.

Potrzebuję wyliczyć jeszcze podatność układu dla każdego profilu. Wydaje mi się, że jest to podatność wzdłużna ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

A może giętną lub giętno-skrętną belki (wysięgnicy) ? Co mówi prowadzący na ten temat?
Może zajść potrzeba zaglądnięcia do odpowiednich dyrektyw (przepisów DT) traktujących o tym problemie.
wojtasss91
Użytkownik
Użytkownik

kruszewski pisze:A może giętną lub giętno-skrętną belki (wysięgnicy) ? Co mówi prowadzący na ten temat?
Może zajść potrzeba zaglądnięcia do odpowiednich dyrektyw (przepisów DT) traktujących o tym problemie.

Tak szczerze mówiąc, to mam taką prace sam wykonać, ale spróbuje zapytać może się uda.-- 18 lut 2015, o 21:22 --Podatność to odwrotność sztywności - taką podpowiedź dostałem, czyli, że muszę obliczyć sztywność układu?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Dla Kolegi "zywa".
Pierwszą przymiarką jest dobranie wciągarki i określenie wymiarów poprzecznych dwuteowej belki wysięgnicy. Szerokość pasa, minimalna do zastosowania, będzie pierwszym kryterium.
ODPOWIEDZ