Witam!
Zastanawiałem się nad pójściem na studia techniczne, raczej Politechnika Warszawska (ostatecznie SGGW).
W sieci naczytałem się dużo opinii, jakoby Elektronika i Telekomunikacja to był lepszy wybór niż sama Informatyka.
Równie sporo opinii, odnośnie Informatyki, sugeruje żeby iść na zaoczne i znaleźć etat w IT - zamiast siedzieć pare lat na studiach bez doświadczenia.
Odnośnie Elektroniki i Telekomunikacji - na PW można ją studiować zaocznie, na odległość (w modelu OKNO/SPRINT), tylko I-szy stopień, czyli inżynierka (koszt za całe 4 lata to 18k).
Jakie są Wasze opinie nt. OKNO? Studiował/studiuje ktoś z Was tam?
A zaoczna Informatyka (ale nie na odległość) na SGGW? Warto w ostateczności iść tam?
Pozdrawiam.
Informatyka czy Elektronika - dziennie czy zaocznie?
-
szczypmen
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 23:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Raczej na pewno jezeli chodzi o bycie specjalista w danej dziedzinie to lepsze sa studia dzienne na PW.
Jezeli nie chce ci sie tyle uczyc a wolisz juz sobie pracowac to to oczywiscie zaoczne.
Co do kierunku to poki co po informatyce dobrze platnej pracy nie brakuje i nie zanosi sie zeby brakowalo jej za kilka lat ( mowa tu o pracy dla dobrych programistow a nie absolwentow byle jakiej uczelni).
Elektronika itp, tez na pewno ma przyszlosc, generalnie mniej jest absolwentow tych kierunkow, ale tez pracy szuka sie gorzej niz po infie. Jak bedziesz w czyms dobry to zawsze znajdziesz prace, zwlaszcza po studiach w Warszawie.
Jezeli nie chce ci sie tyle uczyc a wolisz juz sobie pracowac to to oczywiscie zaoczne.
Co do kierunku to poki co po informatyce dobrze platnej pracy nie brakuje i nie zanosi sie zeby brakowalo jej za kilka lat ( mowa tu o pracy dla dobrych programistow a nie absolwentow byle jakiej uczelni).
Elektronika itp, tez na pewno ma przyszlosc, generalnie mniej jest absolwentow tych kierunkow, ale tez pracy szuka sie gorzej niz po infie. Jak bedziesz w czyms dobry to zawsze znajdziesz prace, zwlaszcza po studiach w Warszawie.
-
Burkat
- Użytkownik

Co do informatyki zaocznie to miej na uwadze, że oprócz papierka prawie nic z tych studiów nie wyniesiesz, niezależnie gdzie byś studiował. Liczy się praca i to czym się dokładnie zajmujesz, bo nie każda praca jest rozwijająca. Z elektroniką pewnie jest podobnie, ale nie mam znajomych elektroników po zaocznych więc dokładnie nie wiem.
-
szczypmen
- Użytkownik

Wiem, mam znajomego po dziennej infie na SGGW (skończył rok temu) i dwa lata temu twierdził, że marny poziom i gdyby sam nie uczył się programowania (głównie Obj-C i appki dla iOS) to byłby nikim po studiach. Mówił że dzięki temu od razu znalazł dobrą robotę (jeszcze na 3 roku) jako programista appek na iOS.Burkat pisze:Co do informatyki zaocznie to miej na uwadze, że oprócz papierka prawie nic z tych studiów nie wyniesiesz, niezależnie gdzie byś studiował. Liczy się praca i to czym się dokładnie zajmujesz, bo nie każda praca jest rozwijająca.
Czytałem w sieci dużo o tym, że już w trakcie studiów trzeba robić doświadczenie - praktyki, portfolio na GitHubie, pomoc przy projektach Open Source.
Wtedy po studiach ma się łatwiej ze znalezieniem pracy.
Miałem takie marzenie żeby studiować Fizykę Techniczną (dziennie), albo Elektronikę i Telekomunikację (dziennie lub zaocznie) lub Informatykę na PW.
W przypadku Fizyki to będzie masakra, bo kierunek super trudny, poza tym potrzebuję kasy więc praca ważniejsza - połączenie FizTech dziennej z pracą to mordęga, jeśli w ogóle byłoby to realne.
To samo z Elektroniką lub Informatyką na PW na WEiTI - dzienna bardzo przeszkodzi w znalezieniu pracy.
Myślałem nad Elektroniką i Telekomunikacją zaoczną (na odległość, przez internet, model ) na WEiTI ale nie mam opinii dot. takiego rozwiązania.
W internetach parę osób mi pisało że studiowanie Elektroniki zaocznie to strata czasu - tylko dziennie.
Natomiast wartościowych o opinii o studiach via OKNO/SPRINT nie znalazłem.
Pozdrawiam