witam, ostatnio natknąłem się na ciekawy przykład liczenia rdzenia, bez transformacji układu współrzędnych tylko w osiach centralnych, (nie głównych centralnych),
walcze z tym i walcze ale nie rozumiem więc się zapytam,
czy wzór podany na stronie 4 - współrzędne wierzchołków rdzenia w układzie centrlanym, zależy w jakikolwiek sposób od doboru układu współrzędnych ? chodzi mi zwłasza o człon z promieniem bezwładności momentu dewiacji w tym wzorze?
mianowicie , ja przyjąłem układ " po bożemu" tj. pozioma strzałka w prawo jako oś "igrek", pionowa strzałka do góry jako oś "zet", wszystko mi się zgadza tylko jak podstawiam do tego wzoru to ciągle wychodzi mi jedna współrzędna rdzenia po przeciwnej co do wartości stronie osi
oto link, wzór na stronie 4:
pytam bo za długo mi to nie wychodzi, odczytanie punktów przecięcia gdy wybieram osie obojętne równoległe do osi układu nie jest trudne, potem tylko podstawić do wzoru, a tu ciągle mi ten znak inny wychodzi , JEST JAKIŚ HACZYK ?? to jedyny przykład z wykorzystaniem tego wzoru jaki znalazłem wiec nie mam jak porównać z innymi zadaniami
wyznaczanie rdzenia przekroju w osiach centralnych
-
okaokajoka
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy