Informatyka na AGH oraz inne uczelnie

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Dragon339
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Dragon339 »

Jan Kraszewski pisze:
Dragon339 pisze:Informatyka analityczna na UJ jest uznawana za cięższy kierunek niż informatyka na AGH, a jednak łatwiej jest się dostać.
Uważasz, że to dziwne? Skoro jest trudniejsza, to jest mniej chętnych, bo mniej osób czuje się na siłach podjąć to wyzwanie.

JK
Z tego co wiem chętnych jest zawsze wystarczająca liczba, tylko patrząc na uczelnie przez pryzmat szkolnictwa z jakim się do tej pory spotkałem, to poziom jest wyrównywany do większości uczniów. Stąd wynika moje sceptyczne podejście do wyników maturalnych i progów. Nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce, ale mogę tylko spekulować, że uczelnia przyjmuje od takiego progu, a podczas semestru weryfikuje kto się utrzyma. Na AGH zainteresowanie jest zbyt duże, aby mogli obniżyć za nisko próg. Wydaje mi się to sensowne, jednak przeskok progu na AGH jest dla mnie lekko kolosalny. Mając te 90% z rozszerzonej matematyki myślałem że każda szkoła wyższa czeka na mnie z otwartymi ramionami.
lucas7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: lucas7 »

Dragon339 pisze:O poziom się nie martwię, wręcz wolałbym jak najwyższy. Nigdy nie miałem problemów z matematyką i raczej nie będę miał

Ta, wszyscy tak mówią w Twoim wieku Na infie na AGH nie ma słabych ludzi z matematyki a w tamtym roku prawie połowa nie zdała analizy I.
Ja bym Ci radził się teraz porządnie przyłożyć i mieć te min. 90% jeśli chcesz się dostać na porządne studia. Zadecyduj między Analityczną na UJ albo właśnie AGH na WIET bo to są dwa kierunki i potem długo długo nic, jeśli chodzi o Kraków(mam sporo znajomych na innych informatykach na AGH i widzę jak to u nich wygląda). Ja jestem zadowolony i gdybym miał wybierać jeszcze raz to wybór byłby taki sam. Życzę powodzenia na maturze
ODPOWIEDZ