Witam
Treść zadania:
Przedsiębiorstwo ABC rozważa uruchomienie dodatkowej lini produkcyjnej na potrzeby wytwarzania nowych wyrobów gotowych. Nowe maszyny wraz z całym wyposażeniem mogą być pozyskane od dwóch niezależnych dostawców.
Dostawca A
Cena maszyn i urządzeń: 1 250 000
Montaż i instalacja: 90 000
Roczny koszt obsługi eksploatacyjnej i serwisowej: 28 000
Szkolenie pracowników: 15 000
Okres użyteczności: 5 lat
Amortyzacja: liniowa
Zdolność produkcyjna:
1 rok 100 000 sztuk
2.3.4.5 rok - 125 000 sztuk
Koszt produkcji: 4,5 zł/ sztuka
Dostawca B
Koszt maszyn i urządzeń, montażu i instalacji, szkolenia pracowników: 1 955 000
Koszt obsługi eksploatacyjnej i serwisowej: 35 000
Okres użyteczności: 7 lat
Amortyzacja: liniowa
Zdolność produkcyjna: 80 000
2.3.4.5 rok 125 000 sztuk
Koszt produkcji: 4 zł/ sztuka
Zakłada się, iż cała wielkość wyprodukowanych wyrobów gotowych zostanie sprzedana po cenie równej 8 zł/ sztukę. Z związku z uruchomieniem nowej linii produkcyjnej i sprzedażą wyrobów gotowych koszty ogólnego zarządu oraz koszty sprzedaży wzrosną o 35 000 zł rocznie. Oczekiwana przez właścicieli przedsiębiorstwa stopa zwrotu z projektu jest równa 10%. Przedsiębiorstwo ma możliwość re inwestycji operacyjnych przepływów pieniężnych według stopy 10% w skali roku.
Jeśli chodzi o rozwiązanie zadania to mam do dyspozycji 2 kartki z tabelami do uzupełniania. Załączam więc plik exel obrazujący taką kartkę: (2 karty w exelu)
Pytania:
1.Nie wiem w tym zadaniu czy dobrze wpisałem wartość 35000 (wzrost kosztów sprzedaży). Nie wiem też gdzie mam wpisać wartość Dostawca A: Cena maszyn i urządzeń, montaż i instalacja, szkolenie pracowników, mam to dodać tak jak zrobiłem i wpisać w miejscu I0 czyli jako początkowy wydatek inwestycyjny? I analogicznie jeśli chodzi o dostawce B? I tą wartość wpisywać w kolumnie koszty ogólne maszyn i urządzeń, tak jak wpisałem czy gdzie indziej?
2. Jaką wartość mam amortyzować? Co mam amortyzować
Proszę o ściągnięcie pliku i jakieś wskazówki do uzupełnienia tych pól w exelu.-- 11 gru 2014, o 17:41 --Powiecie mi chociaz co mam amortyzowac w tym zadaniu? Cene maszyn i urzadzen tylko? Czy cene maszyn i urzadzen+ montaz i instalacje + szkolenie pracownikow?