Obliczyć granicę
-
zolax
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Obliczyć granicę
Jak obliczyć te dwie granice?
1) \(\displaystyle{ \left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \sqrt{n+ \frac{1}{n} }}\)
2) \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{n} \right) ^{10} \cdot {n \choose 5}^2}\)
1) \(\displaystyle{ \left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \sqrt{n+ \frac{1}{n} }}\)
2) \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{n} \right) ^{10} \cdot {n \choose 5}^2}\)
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 17:42 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
miodzio1988
-
zolax
- Użytkownik

Obliczyć granicę
W tym pierwszym sprzężenie będzie tak wyglądało?
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) \cdot \sqrt{n+ \frac{1}{n} }}\)
Czy gdzieś jeszcze trzeba znak zmienić?
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) \cdot \sqrt{n+ \frac{1}{n} }}\)
Czy gdzieś jeszcze trzeba znak zmienić?
-
zolax
- Użytkownik

Obliczyć granicę
Pierwszy przykład będzie wyglądał tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \frac{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }\right]}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \frac{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }\right]}\)
-
zolax
- Użytkownik

Obliczyć granicę
To sprzężenie jest dobrze czy czegoś brakuje? Bo resztę wiem jak zrobić raczej tylko chcę wiedzieć czy początek jest dobry
-
zolax
- Użytkownik

Obliczyć granicę
Wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \frac{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }\right] = \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[ \frac{n+1-n}{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right]= \frac{\sqrt{n+ \frac{1}{n} } }{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } = \frac{ \sqrt{n}(\sqrt{ 1+ \frac{1}{n^2} } ) }{ \sqrt{n}( \sqrt{1+ \frac{1}{n} } +\sqrt{1}) } = \frac{1}{ 2 }}\)
Dobrze? Jeżeli mam gdzieś błąd to proszę o wskazanie.
\(\displaystyle{ \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[\left( \sqrt{n+1}- \sqrt{n} \right) \cdot \frac{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }{\left( \sqrt{n+1}+ \sqrt{n} \right) }\right] = \sqrt{n+ \frac{1}{n} } \cdot \left[ \frac{n+1-n}{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } \right]= \frac{\sqrt{n+ \frac{1}{n} } }{\sqrt{n+1}+ \sqrt{n} } = \frac{ \sqrt{n}(\sqrt{ 1+ \frac{1}{n^2} } ) }{ \sqrt{n}( \sqrt{1+ \frac{1}{n} } +\sqrt{1}) } = \frac{1}{ 2 }}\)
Dobrze? Jeżeli mam gdzieś błąd to proszę o wskazanie.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 22:45 przez zolax, łącznie zmieniany 4 razy.
-
schleswig
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Obliczyć granicę
Przedostatnia równość. Wyliczasz granicę z symbolu nieoznaczonego \(\displaystyle{ 0 \cdot \infty}\) w liczniku ułamka. Nie można tak.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{n} + \frac{1}{ n^{3} }}}\) wcale nie dąży do 1, tylko do 0.
Poza tym, na samym początku zgubiłeś jeden pierwiastek w mianowniku.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{n} + \frac{1}{ n^{3} }}}\) wcale nie dąży do 1, tylko do 0.
Poza tym, na samym początku zgubiłeś jeden pierwiastek w mianowniku.