Zbadaj, czy następująca forma jest dokładna:
\(\displaystyle{ $\omega = \frac{dx-3dy}{z} + \frac{3y-x}{z^2} dz$}\)
Mógłby ktoś na tym przykładzie opisac co po kolei trzeba robic??
Forma dokładna (zupełna)
-
xxmadlenxx
- Użytkownik

- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Forma dokładna (zupełna)
Z lematu Poincare'go wynika, że każda forma zamknięta jest dokładna. Jeżeli więc Twoja forma jest rozważana na zbiorze ściągalnym/gwiaździstym, to wystarczy sprawdzić, czy \(\displaystyle{ \dd \omega =0}\).
-
xxmadlenxx
- Użytkownik

Forma dokładna (zupełna)
Liczyliśmy takie zadania na ćwiczeniach i rozwiązanie tego przykładu nie pasuje mi do pozostałych trzech. W innych przykładach liczyliśmy najpierw całkę z wyrażenia które jest przy dx, później pochodna z tego co wyszło po y i po z żeby wyliczy c, c zawsze równe było const. Wynikiem była wyliczona całka + dowolna stała. A w tym przykładzie najpierw liczyliśmy całkę z tego co stoi przy dx , później pochodna z tego co stoi przy dy, całkę po pochodnej po y, a później to już sama nie wiem co jest liczone :/
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Forma dokładna (zupełna)
Metoda jest też dobra, ale i ja nie wiem, co było "później" liczone. Nie mam Twoich notatek.xxmadlenxx pisze:. A w tym przykładzie najpierw liczyliśmy całkę z tego co stoi przy dx , później pochodna z tego co stoi przy dy, całkę po pochodnej po y, a później to już sama nie wiem co jest liczone :/