Grupa torsyjna to taka, w której wszystkie elementy mają skończony rząd. Chcę znaleźć przykład grupy torsyjnej o nieskończonej ilości elementów (ale każdy z elementów ma mieć skończony rząd). Przykładem znalezionym na wikipedii jest grupa obrotów okręgu o kąt wymierny (wyrażony w stopniach).
Czy dobrze rozumiem, że, przykładowo, obrót o kąt \(\displaystyle{ 2^\circ}\) generuje 180 elementów, obrót o kąt \(\displaystyle{ (\frac{1}{5})\circ}\) generuje \(\displaystyle{ \frac{360}{\frac{1}{5}}=1800}\) obrotów itd. Elementów mam nieskończoną ilość, ponieważ liczb wymiernych \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) w zakresie \(\displaystyle{ $\langle 0,360\rangle}\) jest nieskończenie wiele, ale każdy z nich generuje \(\displaystyle{ \frac{360}{\frac{p}{q}}}\) elementów, co jest skończoną ilością?
Chciałabym upewnić się, że dobrze rozumuję, dzięki z góry.
Grupy torsyjne o nieskończonej ilości elementów
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
a moze \(\displaystyle{ 2^X}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) jest zbiorem nieskonczonym z działaniem różnicy symetrycznej ?przykład grupy torsyjnej o nieskończonej ilości elementów
-
arek1357
-
Nitka_
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Też, też, dziękuję, ale moje wyjaśnienie jest okej czy nie? ;p
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Tak, idea jest ok. Możnaby ją nieco tylko sformalizować. Grupą torsyjną o jeszcze lepszych własnościach jest (przy ustalonym p).
Ogólna metoda konstrukcji grup torsyjnych: dla danego ciągu \(\displaystyle{ (G_n)_{n=1}^\infty}\) grup skończonych rozważ ich sumę prostą (nie produkt prosty).
Ogólna metoda konstrukcji grup torsyjnych: dla danego ciągu \(\displaystyle{ (G_n)_{n=1}^\infty}\) grup skończonych rozważ ich sumę prostą (nie produkt prosty).