Witam mam problem z tym zadaniem. Wyznaczyłem dziedzine, która wyszła \(\displaystyle{ \left\langle -2;4\right\rangle}\)
a nie moge wyznaczyć zbioru wartości. Jak można to zrobić?
\(\displaystyle{ 2\arcsin( \frac{1-|1-x|}{2})}\)
Zbiór wartości arcsin z modułem
-
Roudin
- Użytkownik

- Podziękował: 46 razy
czyli jak mam \(\displaystyle{ \left\langle -2,1\right\rangle}\) to wtedy mam \(\displaystyle{ 2\arcsin( \frac{-x}{2})}\) i jak \(\displaystyle{ \left\langle 1,4\right\rangle}\) to \(\displaystyle{ 2\arcsin( \frac{2-x}{2}}\). O to chodzi?
Narysowałem sobie to i wyszło mi \(\displaystyle{ \left\langle -\pi;\pi\right\rangle}\) a w wolframie jest napisane że od \(\displaystyle{ \left\langle -\pi; \frac{\pi}{3} \right\rangle}\)
Narysowałem sobie to i wyszło mi \(\displaystyle{ \left\langle -\pi;\pi\right\rangle}\) a w wolframie jest napisane że od \(\displaystyle{ \left\langle -\pi; \frac{\pi}{3} \right\rangle}\)
- Kacperdev
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Spróbuj inaczej.
Skorzystaj z tego, że funkcja \(\displaystyle{ \arcsin x}\) jest rosnąca. Wystarczy więc określić maksmum i minimum na argumencie. (oczywiście gdy należy do dziedziny).
Skorzystaj z tego, że funkcja \(\displaystyle{ \arcsin x}\) jest rosnąca. Wystarczy więc określić maksmum i minimum na argumencie. (oczywiście gdy należy do dziedziny).