x należy do zbioru pustego ?

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
roman_g
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: roman_g »

Rozważmy np. takie równanie:
2x + 3 = 2x + 4
Rozwiązanie:
2x + 3 = 2x + 4
2x - 2x = 4 - 3
0 = 1 (otrzymaliśmy sprzeczność)
Jak w takim wypadku powinna wyglądać prawidłowa odpowiedź?

Często spotykam się z zapisem (w zeszytach znajomych z liceum): "x należy do zbioru pustego". Jednak nie wiem, czy do końca jest to "prawidłowa" odpowiedź. W końcu zbiór pusty to taki zbiór, który nie ma żadnych elementów, a piszą, że x do niego należy...

Proszę o opinie na ten temat...

Dzięki, pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: hellsing »

Zapis "x należy do zbioru pustego" jest ruwnoważny "Rozwiązaniem danego równania jest liczba "x" która nie istnieje".Tak najprościej można to wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Lady Tilly »

Inaczej mówiąc, nie istnieje żadna liczba x, która spełniałaby podane przez Ciebie równanie. Zbiór pusty to zbiór, który nie zawiera żadnych elementów. Zbiór pusty też jest zbiorem. Tu podaję Ci cekawy artykuł na ten temat: ... /rozw1.htm na pewno przyda Ci się. Miłej lektury.
Awatar użytkownika
rezystor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: rezystor »

Witam i przepraszam że wracam do starego tematu ale też myślałem nad tym problemem i dalej go nie rozumiem.
Bo jeżeli x należy do zbioru pustego to automatycznie zbiór pusty przestaje być zbiorem pustym bo ma element.
Niezgodze się z tym że liczba x nie istnieje bo istnieje ale w liczbach zepolonych dlatego wydaje mi się że taki zapis x należy do zbioru pustego nie jest poprawny a taki zapis że x nie należy do Df a Df zawiera się w R jest poprawny.
Poprawcie jeżeli się mylę.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

rezystor, nie istnieje takie \(\displaystyle{ x}\), które spełnia to równanie nawet w liczbach zespolonych. To równanie nie ma rozwiązań.
Zgodzę się jednak, że zapis \(\displaystyle{ x \in \emptyset}\) jest nielogiczny.
Awatar użytkownika
rezystor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: rezystor »

I o to mi chodziło że jest skrót myślowy który jest nielogiczny.
Mitsuhide
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mitsuhide »

\(\displaystyle{ x \in \emptyset}\) jest zdaniem fałszywym dla każdego x.
Zaiste, dziwna jest popularność tego absurdalnego zapisu.
Należałoby raczej napisać, że zbiór rozwiązań jest pusty, np.:
\(\displaystyle{ \left\{ x: x+1 = x+2\right\} = \emptyset}\)
ak-47
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ak-47 »

Odświeżę dyskusję, bo sam kiedyś miałem takie rozterki. Nie mam już takich dylematów, bo pod względem logicznym wszystkie sprzeczności są równoważne. Spójnik "wtedy i tylko wtedy" logicznie jest prawdą, gdy oba zdania są fałszywe albo oba zdania są prawdziwe. Więc jest jak najbardziej sensowne napisać:

\(\displaystyle{ x+1=x+2 \quad\Leftrightarrow\quad x\in\emptyset}\)

Jako zbiór rozwiązań równania przyjmujemy \(\displaystyle{ \emptyset}\). Jest on pusty i samo równanie jest wtedy sprzeczne. Chyba że ktoś się zastanawia czy na mocy tego zapisu zbiór pusty jest rzeczywiście pusty, ale niestety jest to pojęcie pierwotne
Hydra147
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Hydra147 »

Zbiór pusty nie jest pojęciem pierwotnym aczkolwiek jego istnienie jest gwarantowane na mocy aksjomatu zbioru pustego (w aksjomatyce ZFC).
user-22-07-2025

Post autor: user-22-07-2025 »

Również pojawił się dziś u mnie ten problem. Jak to poprawnie zapisać. Po pewnych przemyśleniach doszedłem do pewnych wniosków.
Spróbuję wytłumaczyć to na chłopski rozum.

Rozważmy najpierw zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 1,2\right\}}\). Jakie elementy do niego należą? Oczywiście \(\displaystyle{ 1}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\). Pojęcie należenia jest pojęciem pierwotnym ale "na chłopski rozum": element "\(\displaystyle{ 1}\)" \(\displaystyle{ \in \left\{ 1,2\right\}}\) ponieważ mając wypisane wszystkie elementy tego zbioru, widzimy, że \(\displaystyle{ 1}\) tam jest. Gdy weźmiemy element "\(\displaystyle{ 3}\)" to nie należy on do \(\displaystyle{ \left\{ 1,2\right\}}\) bo patrząc na wszystkie elementy zbioru, nie widzimy tam "\(\displaystyle{ 3}\)".

Jeśli zapiszemy, że \(\displaystyle{ x \in \left\{ \emptyset \right\}}\) to widzimy, że jedynym elementem \(\displaystyle{ \left\{ \emptyset \right\}}\) jest \(\displaystyle{ \emptyset}\). Czyli \(\displaystyle{ x}\) musi być zbiorem pustym.

Zapis \(\displaystyle{ x \in \emptyset}\) jest dla mnie nielogiczny, tak jak ktoś wcześniej pisał. Skoro \(\displaystyle{ x}\) tam należy, to przestaje to być zbiór pusty.

Dlatego proponuję zapis \(\displaystyle{ x \in \left\{ \emptyset \right\}}\) lub \(\displaystyle{ x=\emptyset}\).
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Ale przecież dziedziną równań, o których mówimy, są liczby, więc nie możemy pisać, że \(\displaystyle{ x}\) jest zbiorem albo krową.
Posty ak-47 xor Mitsuhide wydają mi się trafne.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Moim zdaniem ten zapis to tak jak oznaczenie liczb wymiernych przez \(\displaystyle{ \mathbb{W}}\) , a nie \(\displaystyle{ \QQ}\).

Można? Można.

Dobre to jest? Nie sądzę.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: jutrvy »

musialmi pisze:Ale przecież dziedziną równań, o których mówimy, są liczby, więc nie możemy pisać, że \(\displaystyle{ x}\) jest zbiorem albo krową.
Liczba, to zbiór...
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

A co jest w tym zbiorze?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: jutrvy »

Generalnie używanie zbioru pustego w liceum w tym kontekście jest beznadziejnie kretyńskim pomysłem. Oczywiście zapis \(\displaystyle{ x\in\emptyset}\) jest formalnie poprawnie zapisanym zdaniem logicznym. Fałszywym dla każdego \(\displaystyle{ x}\).

Można by równie dobrze pisać zamiast \(\displaystyle{ 2 = 1 \Leftrightarrow x\in\emptyset}\) \(\displaystyle{ 2=1 \Leftrightarrow \hbox{krowa jest dinozaurem lub koń jest delfinem lub Ziemia jest płaska}}\).

Moim zdaniem używanie zbioru pustego w tym kontekście wyrabia złe intuicje uczniom, którzy przez takie "perełki" przychodzą na studia i ni chu chu nie kminią, co to ten zbiór pusty jest (wiem po sobie)...

Lepiej pisać, że równanie nie ma rozwiązań - proste zdania w języku polskim są najlepsze - nie wprowadzają nieporozumień

-- 1 gru 2014, o 22:10 --

Nie wiem, co jest w tym zbiorze.

-- 1 gru 2014, o 22:11 --
musialmi pisze:Ale przecież dziedziną równań, o których mówimy, są liczby, więc nie możemy pisać, że \(\displaystyle{ x}\) jest zbiorem albo krową.
Nie rozumiem, o co Ci chodzi.
ODPOWIEDZ