Wykazać, że 0 jest granicą ciągu
-
kanarinios
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
witam, mam taki problem:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to\infty} \frac{1}{ \sqrt[n]{\exp \frac{n\ln n}{103} } }}\)
ułamek po exp jest jeszcze w nawiasie i mam wykazać że 0 jest granicą powyższego ciągu ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, jakby ktoś mógł pomóc albo chociaż naprowadzić to byłbym wdzięczny
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to\infty} \frac{1}{ \sqrt[n]{\exp \frac{n\ln n}{103} } }}\)
ułamek po exp jest jeszcze w nawiasie i mam wykazać że 0 jest granicą powyższego ciągu ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, jakby ktoś mógł pomóc albo chociaż naprowadzić to byłbym wdzięczny
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, o 18:45 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
kanarinios
- Użytkownik

ok, a jeszcze jak byś wytłumaczył skąd się ta wskazówka bierze, z jakiego wzoru albo twierdzenia
-
kanarinios
- Użytkownik

- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\exp\left(\frac{n\ln n}{103}\right)}=\sqrt[n]{\exp\left(n\ln n^{1/103}\right)}=\sqrt[n]{\left\left(\exp\left(\ln n^{1/103}\right)\right)^{n}}=\exp\left(\ln n^{1/103}\right)=n^{1/103}=\sqrt[103]{n}}\)
-
kanarinios
- Użytkownik

dziękuje, ale czemu z dzielenia przez 103, nagle nam się robi \(\displaystyle{ \ln n^{1/103}}\) i później czemu podnosimy całe wyrażenie pod pierwiastkiem , a nie samo wyrażenie z ln?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, o 19:29 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \ln - logarytm naturalny.
Powód: \ln - logarytm naturalny.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Odśwież sobie, co zacytuję:
yorgin pisze:To są elementarne przekształcenia na logarytmach, funkcji wykładniczej oraz pierwiastkach.
-
kanarinios
- Użytkownik

pierwszą część pytania już rozumiem tylko nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na to czemu podnosimy całe wyrażenie pod pierwiastkiem, a nie samą część z ln, więc jakby ktoś mógł wyjaśnić
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Z definicji \(\displaystyle{ \exp(x)=e^x}\). Podstaw za iksa to, co trzeba, i sprawdź czy teraz już widać Zapis \(\displaystyle{ \exp(x)}\) nie jest wygodny, jeśli chodzi o przekształcenia, ale jest wygodny, jeśli chodzi o widoczność małych literek w wykładniku potęgi.
Oczywiście można by też to robić tą drogą, którą widzisz:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\exp\left(n\ln n^{1/103}\right)}=\sqrt[n]{\left\exp\left(\ln n^{\left( 1/103\right) \cdot n }\right)}=\sqrt[n]{n^{\left( 1/103\right) \cdot n}}=\sqrt[n]{\left( n^{1/103}\right)^n }=n^{1/103}=\sqrt[103]{n}}\)
Oczywiście można by też to robić tą drogą, którą widzisz:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{\exp\left(n\ln n^{1/103}\right)}=\sqrt[n]{\left\exp\left(\ln n^{\left( 1/103\right) \cdot n }\right)}=\sqrt[n]{n^{\left( 1/103\right) \cdot n}}=\sqrt[n]{\left( n^{1/103}\right)^n }=n^{1/103}=\sqrt[103]{n}}\)
-
kanarinios
- Użytkownik