Dowodzenie praw rozkładu kwantyfikatorów

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Kratos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Kratos »

Mam do Was prośbę o pomoc, bo już drugi dzień kilka godzin siedzę nad zadaniami i nie za bardzo wiem jak je zrobić, bo ciężko mi to zrozumieć.
Mam udowodnić kilka praw rozkładu kwantyfikatorów.
Jedno z nich to: \(\displaystyle{ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))\Rightarrow (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x))}\)
Zacząłem od tego, że spróbowałem wykazać sprzeczność w sytuacji, gdy wyrażenie jest fałszywe.
Dlatego założyłem, że:
\(\displaystyle{ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))=1}\)
I \(\displaystyle{ (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x)) = 0}\)
Jednak co zrobić teraz? Przy dowodzeniu tautologii w rachunku zdań nie miałem z tym problemów, lecz idea dodania tutaj kwantyfikatorów spowodowała u mnie zamieszanie.
Byłbym wdzięczny za próbę wytłumaczenia mi tego.
Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

A może masz na myśli rachunek kwantyfikatorów, a nie ich rozkład?
Kratos pisze:Dlatego założyłem, że:
\(\displaystyle{ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))=1}\)
I \(\displaystyle{ (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x)) = 0}\)
Jednak co zrobić teraz? Przy dowodzeniu tautologii w rachunku zdań nie miałem z tym problemów, lecz idea dodania tutaj kwantyfikatorów spowodowała u mnie zamieszanie.
Nic dziwnego, bo to nie jest mechaniczna procedura.

Co to znaczy, że zdanie \(\displaystyle{ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))}\) jest prawdziwe? Co to znaczy, że zdanie \(\displaystyle{ (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x))}\) jest fałszywe?

JK
Kratos
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:A może masz na myśli rachunek kwantyfikatorów, a nie ich rozkład?
Polecenie do zadania brzmi "Proszę udowodnić podane prawa rozkładu kwantyfikatora (np. metodą skróconego sprawdzania)".
Co to znaczy, że zdanie \(\displaystyle{ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))}\) jest prawdziwe?
Właśnie z tym mam problem, czy oznacza to, że kwantyfikator tyczy się całego wyrażenia? Czyli jeśli
\(\displaystyle{ \varphi \Leftrightarrow \psi = 1}\) to \(\displaystyle{ \forall x}\) jest wtedy prawdziwy? A może chodzi tutaj o tabelkę z klasami form zdaniowych, o których mój wykładowca zdążył tylko wspomnieć?
Co to znaczy, że zdanie \(\displaystyle{ (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x))}\) jest fałszywe?
Bo z tym (chyba) nie mam problemów, bo skoro \(\displaystyle{ (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x))}\) jest fałszywe to oznacza to \(\displaystyle{ \forall x \varphi(x)}\) musi być prawdziwe i \(\displaystyle{ \forall x \psi (x)}\) musi być fałszywe lub na odwrót, tak?

Myślę, że moje problemy wynikają z tego, że na wykładzie nie mieliśmy wspomniane o rachunku kwantyfikatorów, tylko o tym co to jest kwantyfikator i o prawach de Morgana dotyczących kwantyfikatorów.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Kratos pisze:Właśnie z tym mam problem, czy oznacza to, że kwantyfikator tyczy się całego wyrażenia?
Nie za bardzo wiem, co masz na myśli, ale jeśli dobrze interpretuje, to tak. Tłumacząc na ludzki: nie ma takiego \(\displaystyle{ x}\), że dokładnie jedno z \(\displaystyle{ \varphi(x), \psi(x)}\) jest prawdziwe. A jeszcze inaczej: dla każdego \(\displaystyle{ x}\) albo oba są prawdziwe, albo oba fałszywe.
Kratos
Użytkownik
Użytkownik

Czyli w takim razie ten dowód jest poprawny?
\(\displaystyle{ 1^{\circ} \ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x))\Rightarrow (\forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x)) = 0}\) {zał.}
\(\displaystyle{ 2^{\circ} \ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x)) = 1}\)
\(\displaystyle{ 3^{\circ}\ \forall x \varphi (x)\Leftrightarrow \forall x \psi (x) = 0}\)
\(\displaystyle{ 4^{\circ} \ \forall x \varphi (x) = 1}\)
\(\displaystyle{ 5^{\circ} \ \forall x \psi (x) = 0}\)
\(\displaystyle{ 6^{\circ} \ \varphi \in T}\)
\(\displaystyle{ 7^{\circ} \ \psi \notin T}\)
\(\displaystyle{ 8^{\circ} \ \varphi \Leftrightarrow \psi \notin T}\)
\(\displaystyle{ 9^{\circ} \ \forall x(\varphi (x)\Leftrightarrow\psi (x)) = 0}\)

A z tego wynika, że sprzeczność jest w punkcie 2 i 9.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

A co ma znaczyć 6, 7 i 8 ?

JK
Kratos
Użytkownik
Użytkownik

Klasy form atomowych (T - true, F - false i U - unspecified). Nie wiem tylko czy można je zastąpić czysto zero jedynkowymi wartościami.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Zastąpić na pewno nie można. Jeżeli dobrze domyślam się znaczenia "klas form atomowych", to rozumowanie byłoby poprawne.

JK
Kratos
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ