Zdolność skupiająca lupy.

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
MuKuL
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 39 razy

Post autor: MuKuL »

Hej mam problem z dwoma bardzo podobnymi do siebie zadaniami:

1. Oblicz zdolność skupiającą lupy, wiedząc, że przedmiot umieszczony jest w odległości 2,5 cm od lupy, a jego obraz powstaje w odległości 25 cm.

2. Oblicz odległość, w której umieszczony jest przedmiot oglądany przez lupę o zdolności skupiającej 40 D jeśli pozorny obraz tego przedmiotu powstaje w odległości 25 cm od lupy.

AD. 1. Generalnie wiem, że obraz będzie powiększony 10-krotnie (z proporcji), ale jakoś to mi nic nie pomaga. Nawet jak sprawdziłem odpowiedź: 36 D i z tego wyliczyłem, że ogniskowa wynosi w przybliżeniu 2,77 cm, czyli powstaje obraz pozorny - to jeszcze bardziej zamotało mi w głowie, bo skąd mam wiedzieć na początku zadania, czy obraz jest pozorny, czy rzeczywisty? Itp. Analogicznie zadanie 2... z góry dzięki za pomoc
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: daras170 »

Masz przybliżony wzór na powiększenie lupy : \(\displaystyle{ p\approx \frac{d}{f} + 1 = Zd + 1}\) to go zastosuj.
p = 25/2,5 = 10, d= 0,25 m więc Z = 36 D.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: pesel »

MuKuL pisze:... bo skąd mam wiedzieć na początku zadania, czy obraz jest pozorny, czy rzeczywisty?
Wystarczy, że wiesz, że chodzi o lupę.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: daras170 »

Zad. p = 11 =\(\displaystyle{ \frac{| y| }{x}}\)
\(\displaystyle{ x = 11y = 11\cdot0,25 cm = 2,75 cm}\)
ODPOWIEDZ