Rząd grupy
-
derm
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Rząd grupy
Mam ogromny problem z algebrą. Mam nadzieję, że ktoś pomoże. Z góry zaznaczam, że jestem trochę nie w temacie, także proszę o wyjaśnienia trochę jak dla idioty.
Ogólnie nie za bardzo mogę zrozumieć termin "rząd grupy". Ok, moc grupy. Ale czy ktoś podałby kilka przykładów grup z ich rzędem? Nie umiem sobie tego jakoś wyobrazić.
Także mam scharakteryzować wszystkie podgrupy rzędu 5 i 7.
Ogólnie nie za bardzo mogę zrozumieć termin "rząd grupy". Ok, moc grupy. Ale czy ktoś podałby kilka przykładów grup z ich rzędem? Nie umiem sobie tego jakoś wyobrazić.
Także mam scharakteryzować wszystkie podgrupy rzędu 5 i 7.
-
szw1710
Rząd grupy
Jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą, to wszystkie grupy rzędu \(\displaystyle{ p}\) są izomorficzne (z \(\displaystyle{ \ZZ_p}\) - grupą addytywną modulo \(\displaystyle{ p}\)). Mówi się, że z dokładnością do izomorfizmu istnieje dokładnie jedna grupa rzędu \(\displaystyle{ p}\) i jest to grupa cykliczna. A jeśli masz charakteryzować podgrupy rzędów \(\displaystyle{ 5,7}\), to zauważ, że są one generowane przez elementy tych rzędów. Równoważnie musisz więc wyznaczyć elementy rzędów \(\displaystyle{ 5,7}\). Więc ważne jest, w jakiej grupie się to odbywa.
-
derm
- Użytkownik

Rząd grupy
Niestety nadal nie rozumiem. Dopiero zaczynam temat i nie wiem, co to znaczy, że są izomorficzne z jakąś grupą, a definicje nie za bardzo mi pomagają.
Można jaśniej? ; )
Można jaśniej? ; )
-
derm
- Użytkownik

Rząd grupy
Nic więcej nie ma ; (
Chodzi o to, czy jest abelowa czy nie?
Możemy coś o niej założyć. Ja po prostu zupełnie nie rozumiem na czym to polega, więc wystarczy mi jakiś przykład z wyjaśnieniem.
Chodzi o to, czy jest abelowa czy nie?
Możemy coś o niej założyć. Ja po prostu zupełnie nie rozumiem na czym to polega, więc wystarczy mi jakiś przykład z wyjaśnieniem.
-
szw1710
Rząd grupy
Nie doczytałem. Masz więc masz udowodnić, że wszystkie grupy rzędu \(\displaystyle{ 5}\) są izomorficzne. Musisz zrozumieć pojęcie izomorfizmu grup. Metoda: jeśli pokażesz, że w grupie rzędu \(\displaystyle{ 5}\) istnieje element rzędu \(\displaystyle{ 5}\), to on tę grupę generuje. Więc nie ma innej możliwości jak grupa izomorficzna z \(\displaystyle{ \ZZ_5}\).
-
derm
- Użytkownik

Rząd grupy
Ok. Poczytałam o izomorfizmie. Ale jak sprawdzić, że grupy są izomorficzne? Nie umiem tego przełożyć na praktykę.
-
szw1710
Rząd grupy
Istnienie elementu rzędu \(\displaystyle{ 5}\) wykaż z twierdzenia Lagrange'a. A izomorfizm wykaż porównując tabelki działań w danej grupie i \(\displaystyle{ \ZZ_5}\).
-
derm
- Użytkownik

Rząd grupy
Ok, dziękuję za wskazówki.
Mam jeszcze jedno zadanie, bardzo proste, chcę zapytać, czy moje uzasadnienie jest wystarczające.
1. Mam grupę abelową \(\displaystyle{ (\RR^{2}, +)}\) .
Czy zbiór \(\displaystyle{ \{x, y \in \RR: x \ge 0, y \ge 0\} \subseteq \RR^{2}}\) ?
Moja odpowiedź:
Wynik dodawania dwóch liczb ze zbioru należy do zbioru.
Elementy przeciwne nie należą do zbioru.
Element neutralny należy do zbioru.
Wniosek: Zbiór nie jest podgrupą.
Czy taka odpowiedź wystarczy czy trzeba to jakoś specjalnie wykazać?
Mam jeszcze jedno zadanie, bardzo proste, chcę zapytać, czy moje uzasadnienie jest wystarczające.
1. Mam grupę abelową \(\displaystyle{ (\RR^{2}, +)}\) .
Czy zbiór \(\displaystyle{ \{x, y \in \RR: x \ge 0, y \ge 0\} \subseteq \RR^{2}}\) ?
Moja odpowiedź:
Wynik dodawania dwóch liczb ze zbioru należy do zbioru.
Elementy przeciwne nie należą do zbioru.
Element neutralny należy do zbioru.
Wniosek: Zbiór nie jest podgrupą.
Czy taka odpowiedź wystarczy czy trzeba to jakoś specjalnie wykazać?
Ostatnio zmieniony 8 paź 2014, o 23:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
szw1710
Rząd grupy
Tak. Można prościej, ale opierając się na wskazanej idei. Po prostu \(\displaystyle{ (1,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (2,0)}\) leżą w tym zbiorze, a \(\displaystyle{ (1,0)-(2,0)=(-1,0)}\) nie leży. Wystarczy wskazać choć jeden kontrprzykład.
Popraw tagi kończące wzory w poprzednim poście. Ma być
Popraw tagi kończące wzory w poprzednim poście. Ma być
[/tex].